A cikkben sorra vesszük, milyen előnyei lehetnek, ha arra adod a fejed, hogy saját applikációt fejlesztesz.

Bemutatjuk, hogyan használhatod hűségprogramokhoz, mikor lesznek hasznodra az okostelefonok funkciói, és elmondjuk azt is, miért a push üzenet a legjobb barátod.

Ahhoz, hogy képet alkothass róla, szükséged van-e applikációra (és egyáltalán lehetőséged van-e rá, hogy ilyened legyen), az alapoktól kell indulnunk.

Talán azt sem érted, hogy egyáltalán minek ezzel foglalkozni, ezért először néhány számot fogok mutatni arról, hogy milyen irdatlan növekedésen megy át éppen a mobileszközök, és azon belül az applikációk globális piaca.

Ezután pedig azt is megtudod, hogy pontosan mi a különbség: mikor érdemes megmaradnod a reszponzív weboldalnál, és mikor van az, amikor egyszerűen nem tehetsz mást, mint hogy keresel egy jó fejlesztőcsapatot.

Ez nem vagy-vagy kérdés


Ebben a cikkben nem azt fogjuk tárgyalni, hogy egyik vagy másik megoldásra van szükséged. A mobilbarát weboldal alapkövetelmény: egyszerűen nem teheted meg, hogy ne legyen a vállalkozásodnak olyan weboldala, ami tökéletesen jelenik meg mobilon.

A fő kérdés, amire választ keresünk, hogy neked megéri-e applikációt fejleszteni azzal együtt, hogy van egy mobilbarát weboldalad, vagy elegendő csak az utóbbival foglalkoznod.

Kezdjük is a számokkal, mert azt valószínűleg nem is sejted, mennyire alulmarad mostanra a böngészés az appokkal szemben…

FEJEZET 1

Mobilapplikáció vs. mobil web statisztikák

Az okostelefont használók száma globálisan mára meghaladta a 2,5 milliárdot.

Ez azt jelenti, hogy a piacodon, bármit árulj is, ma már mindenki használja, és nagy részük okostelefonról is fog vásárolni tőled.

De nem mindegy, hogyan futsz neki annak, hogy ezt ki is használd.

Nem árt tudnod például, hogyan használjuk pontosan az okostelefont…

Naponta összesen 177 percet töltünk el mobilozással. Egyszerre azonban átlagosan ez csak 70 másodpercet jelent – minden egyes nap 150-szer vesszük elő a mobilt ilyen vagy olyan célból.

A comScore Global Mobile Reportja szerint az appokkal minden piacon több időt töltenek el az applikációk használatával, mint a webet böngészve.

A legdurvábban Argentínában és Malajziában látszik ez meg, itt 93-94% az appokkal töltött idő aránya a webböngészéssel szemben, de még a comScore adatai szerint legtöbbet böngésző briteknél is 80% az appidő.

Átlagosan 7-szer annyi időt töltünk el az okostelefon applikációit használva, mint weboldalakat böngészve – nem véletlen, hogy ma már a legtöbb híroldal is kiadott applikációkat, miközben az ő termékük eredetileg épp maga a weboldal, annak tartalma.

Az e-kereskedelemben viszont sokkal nagyobb potenciált hordoznak az applikációk.

Mindez azt is jelenti, hogy a médiafogyasztás jelentős részét az appok használata adja, az előrejelzések szerint idén már akár az ötödét is.

Ebben benne van minden tévénézéssel, rádióhallgatással, hírportálok olvasásával töltött idő is, s ebben a kontextusban már igazán jelentős ez a szám.

2020-ra várhatóan 1,1 billióra nő az amerikai e-kereskedelem forgalma. A B2B piacnak, amely kétszer akkora, mint a B2C, ez már 12%-át fogja adni.

(Van néhány nagyon érdekes statisztikánk a magyar e-kereskedelemről is, saját kutatásunkat itt találod.)

2015-ben a mobilapplikációk piaca 69,7 milliárd dollárnyi bevételt termelt. Az előrejelzések szerint ez 2020-ra akár 188,9 milliárd dollárra is bővülhet. Ez már önmagában ékes bizonyítéka annak, hogy milyen hatalmas potenciált tartogató területről beszélünk.

Mi fogja vissza az e-kereskedelmet mobilon?


A The App Commerce Outlook for 2018 szerint:

 • 70-szer annyi vásárló böngész egyszerűen a termékek között, mint amennyi ténylegesen vásárol.
 • A kosárelhagyások több mint 45%-a a fizetési szakaszban történik, 5-ből 4 vásárló pedig azért adja fel, mert túlságosan bonyolult a bankkártyás fizetés. (Még több kosárelhagyási statisztikáért látogasd meg posztunkat a legfrissebb ecommerce becnhmarkokról.)
 • 5-ből 1 vásárló tart attól, hogy az adataikat ellopják, ha okostelefonon keresztül fizetnek. A 18-24 évesek 15%-ának legnagyobb félelme az adatlopás.
 • A vásárlók 40%-a a kis képernyőméret miatt nem vásárol szívesen mobilról, 26% szerint pedig egyszerűen túlságosan bonyolultak a mobiloptimalizált weboldalak.

Az applikációk visszatérő használói 65%-kal nagyobb valószínűséggel fognak tőled vásárolni, mint a weboldalad böngészők – és 55%-kal magasabb az átlagos kosárértékük is.

Ez már önmagában brutális különbség.

Persze nem azt mutatja, hogy nem kell neked mobilbarát weboldal, hiszen ha az nincs, webes eladásaid túlnyomó többségének búcsút inthetsz.

Mennyi idő alatt térül meg az appod?


Ha van appod, egészen biztosan többet fogsz értékesíteni – a kérdés az, hogy mennyivel, hogy megéri-e. Ezt a fenti számokból is sejtheted, de egyszerűsítsük le a kérdést.

Az értékesítési forgalmad átlagosan legalább 10%-kal nő meg egy applikációval. (Persze figyelembe véve, hogy hatékonyabban veheted rá vásárlóid a visszatérésre, hogy ösztönözhetsz hűségprogramokkal és így tovább, ennél többet is elérhetsz, de számoljunk ezzel.)

Vedd az online forgalmad 10%-kát, szorozd meg az átlagos árréseddel, majd vond le az app üzemeltetési költségeit. Megkapod az extra bevételt, és így azt is tudni fogod, mennyi idő alatt térülne meg az app fejlesztése.

Ha tehát 100 milliós az éves forgalmad, és 30% az árrésed, az üzemeltetési költség pedig kb. 600.000 forint, akkor évi 2,4 millió forint extraprofitra számíthatsz az appnak köszönhetően. Ilyen számok mellett tehát egy kezdő applikáció várhatóan már egy év alatt megtérül.

Ha 20 milliós az éves forgalmad, és 35% az árrésed, az üzemeltetési költség pedig kb. 300 000 forint lenne, akkor évi 400 000 forint extra profitra számíthatsz az appnak köszönhetően. Ez még egy nagyon egyszerű app esetében is csak 3-4 éves megtérülést jelent.

A pontos költségekről a Ha megfontolt döntést akarsz, ezekre a kérdésekre válaszolj alfejezetben írunk.

De kezdjük az alapoknál, hogy megértsd, mi az oka mindennek…

FEJEZET 2

Mobil app vs mobil weboldal: először nézzük végig, mi pontosan a különbség

Beszéljünk pár szót arról, alapvetően mi is a különbség az okostelefonra optimalizált weboldalak és a mobilapplikációk között.

Mind a két esetben mobilról, illetve tabletről vagy phabletről elérhető felületekről beszélünk.

Funkciójuk legalábbis nagy vonalakban hasonló az e-kereskedelemben, bár látni fogjuk, hogy nagyon is eltérhet, főleg, ha vegyes megoldásként alkalmazzuk őket.

A mobilra optimalizált weboldal az, aminek hangzik: egy hagyományos weboldal, amelyet úgy optimalizáltak, hogy bármilyen (avagy a lehető legtöbb) mobileszközön jól használhatóan és fogyaszthatóan jelenjen meg. Ez persze okozhat nehézségeket, hiszen sok száz mobileszköz van forgalomban a piacon, egyszerre mindre optimalizálni szinte lehetetlen. a jó kulcsszavakat célozva. (Avagy hiába csalogatod be a közönséget , ha az élmény, amit adsz, csalódást keltő.)

A mobiloptimalizált weboldal ma már sztenderd, létszükséglet, még a Google keresésekben is esélytelen mobilon megjelenned, ha nem mobilbarát az oldalad köszönhetően a Mobilegeddon algoritmus-frissítésnek. (Ez azért jelethet apró problémát, mert a mobilos keresések 94%-a rajtuk fut keresztül.)

A mobilapplikáció ellenben egy olyan szoftver, amelyet egy áruházból (App Store vagy Google Play) a felhasználó letölt, telepít és bármikor elindíhat, használhat. Az app bármikor letölthet, akár a háttérben is, tartalmakat kisebb frissítéseket, és üzeneteket küldhet a felhasználónak.

Pár előnyt emeljünk ki, ha még nem értenéd, miért különleges egy app.

Branding lehetőségek a mobilapplikációban


Egy app elválhat annyira a fő brandtől adott esetben, hogy akár a brandépítésben egészen új irányokkal való kísérletezésre nyithat teret.

Teljesen más (brand)élményt nyújt a felhasználónak, így olyan módokon erősíthetjük meg a brand iránti elköteleződést, amire korábban nem volt lehetőség, akár szolgáltatásban, kommunikációban vagy megjelenésben. A folyamatos kapcsolat például a push üzenetek révén csak az egyik ilyen, ez egy új kommunikációs csatornát nyit a vásárlók felé.

A folyamatos kommunikációval együtt egészen közelivé teheti a cég és vásárló közötti kapcsolatot, a perszonalizáció segítségével még inkább elkötelezhetjük őket – ráadásul mindezt automatizáltan teszi.

Ha jól eltalálod, mire van szüksége a felhasználónak, naponta többször is használhatja, megnyithatja az applikációdat – ez számodra a tökéletes, hiszen ezzel is jobban elköteleződik irányodba.

De az applikációnak egy olyan haszna is van, amire szerintem még sohasem gondoltál…

A legjobb hűségprogramod – applikációba csomagolva


A Technology Advice adatai szerint a fogyasztók 59%-a szívesebben csatlakozik egy hűségprogramhoz, ha az valamilyen mobilapplikációval jár együtt. A mobilokon a hűségprogramok eleve igen erősek, és ez a trend a penetráció növekedésével együtt jár.

Adatok, amiket ismerned kell:

 • A fogyasztók 57%-a mobilon keresztül szeretne inkább részt venni a hűségprogramokban.
 • A megkérdezettek 30%-a már töltött le olyan mobilapplikációt, amely egy hűségprogram része volt.
 • A megkérdezettek 49%-a nem tudja, hogy a hűségprogramoknak, amelyben részt vesznek, része-e valamilyen mobilapplikáció.

A digitalizáció korában egy egyszerű pontgyűjtős hűségprogram már nem üti meg a mércét, a felhasználóknak, fogyasztóknak egyszerűen sokkal magasabbak ennél az elvárásaik. Komplexebb, gamifikációval együtt járó élményre vágynak, ez pedig applikációk segítségével valósítható meg a leghatékonyabban.

Persze a weboldaladon is kidolgozhatsz valamilyen hűségprogramot, a hatékonyságon azonban sokat javít, ha az eszköz mindig a felhasználó keze ügyében található, és persze push üzeneteket is tudsz küldeni – erről fogok még beszélni.

Az e-kereskedelemben az egyediséged kulcsa lehet, ha egy erős, csábító hűségprogramot dolgozol ki. Ezzel behozhatsz új vásárlókat, aktívan tarthatod a régieket, evangelistákat nevelhetsz és növelheted az eladásaidat. Többféle jutalmat kínálva, a gamifikáció lehetőségeit kihasználva megkülönböztetheted magad a konkurenciától és elmélyítheted a kapcsolatod az ügyfeleiddel.

Kik az evangelisták?

Olyan ügyfeleid, akik nem egyszerűen visszatérő vásárlók, akik ragaszkodnak hozzád, hanem „viszik az örömhírt”: anélkül ajánlanak téged ismerősöknek, üzlettársaknak, népszerűsítik a vállalkozásodat, hogy ezért bármilyen konkrét ellenszolgáltatást kapnának vagy várnának. Elkötelezett, a végsőkig a te brandedhez hű fogyasztók, akik gyakorlatilag helyetted is marketingtevékenységet végeznek.

FEJEZET 3

Mobilapp vs. mobilweboldal: a teljes pro és kontra lista

Ezért jó a vállalkozásodnak a mobiloldal

Egy mobilra optimalizált weboldalnak számos előnye van az applikációkhoz képest, ezek pedig főként a kisvállalkozások esetén bizonyulhatnak döntőnek, amikor limitált a büdzsé. De akkor is a weboldal kerül ki győztesen, ha elegendő idő nem áll rendelkezésre, vagy a legfontosabb cél, hogy minél nagyobb legyen az elérhető közönség.

Vegyük sorra, miért:

 • Nyilvánvaló, hogy egy mobiloptimalizált weboldal létrehozása, legyen akármilyen komplex, általában olcsóbb, mint egy applikáció lefejlesztése, és természetesen gyorsabb is.
 • Ha már weboldalt készítesz, a mobiloptimalizáció általában eleve benne van a fejlesztés árában. Minden eszközön működik. Nem kell a különféle operációs rendszerekre külön verziót készítened, mint az appok esetében. Mindegy, hogy valaki iOS vagy Android készülékről látogat hozzád – csak a különféle böngészőket kell tesztelned, de az operációs rendszerek nem zavarnak be. A felhasználói élményt ez nagyban emeli – különösen akkor, ha olyan felhasználókkal is dolgod van, akik többféle eszközt használnak. A reszponzív weboldalt bármelyikről ugyanúgy használhatják, ami elégedettebbé teszi őket.
 • Azonnal működésbe léphet. Egy appot ahhoz, hogy eljuttass a célközönségedhez, jóvá kell hagynia az App Store-nak vagy a Google Play áruházának, és ez a folyamat nem mindig szélsebes. Csak egy domainre van szükséged, és ha kész van maga a weboldal, azonnal el is kezdheted használni.
 • Könnyedén integrálhatsz bizonyos alapszintű mobilos funkciókat. Ilyen lehet a QR-kód olvasás, chatfunkció – ezek egy app esetében értelemszerűen komolyabb és hosszadalmasabb fejlesztői munkát igényelnek, ezzel együtt viszont a lehetőségeid is tágabbak, több funkciót aknázhatsz ki és hatékonyabban – erről mindjárt írunk részletesebben.
 • A weboldalad nagyobb elérést ad. Mivel minden eszközre könnyen optimalizálható, a reszponzív webdizájn használatával többeket elérhetsz, a technológiai korlátok nem csökkentik a célközönséged méretét. Ha csak a potenciális közönséget nézzük, akkor a reszponzív weboldal egyértelmű győztes.
 • Egy mobiloptimalizált oldalt egyszerűbb karbantartani és frissíteni is, mivel csak egyetlen verzióval kell foglalkoznod. Persze a különféle eszközökön és böngészőkkel végzett tesztek ekkor sem maradhatnak el.

Viszont a weboldal frissítésével a felhasználók azonnal az új verziót látják és használhatják, míg egy app esetében frissítés, javítás esetén mindig le kell tölteni és telepíteni az újabb verziót. A tartalom, megjelenés, funkcionalitás változtatása tehát egyértelműen könnyebb.

Milyen előnyei vannak egy applikációnak?


Push értesítések. Gyakori érv, hogy az applikációkkal szemben a weboldalon nem aktiválhatsz push értesítéseket, ez azonban nincsen teljesen így. Valójában ma már egy weboldalba is integrálhatsz push funkciót, ezt viszont külön jóvá kell hagynia a látogatónak, és hatékonysága is eléggé hullámzó. Ezzel szemben a mobilapplikációval könnyedén küldhetsz értesítést mindenkinek, aki azt letöltötte, és abban is biztos lehetsz, hogy majdnem mindenki legalábbis el is olvassa majd.

Az extra funkciók kérdése a kontraoldalon is megjelenik. Bár az integráció, mint említettem, könnyebb, egy applikációval sokkal teljesebben kihasználhatod az okostelefon adottságait. Szkennelhetsz a kamerával, akár kiterjesztettvalóság-megoldásokat alkalmazhatsz („hogyan néznél ki ebben a ruhában?”), a legközelebbi átvevőpontra irányíthatod a vásárlót a GPS segítségével, lokáció alapon ajánlhatsz termékeket és így tovább. Mindez ha csak weboldalt használsz, korlátozottan áll rendelkezésedre.

A weboldalad ugyan megjelenhet bármilyen eszközön, ezzel viszont a reszponzivitás miatt természetesen mindig változik is kicsit. Ezzel szemben az applikációt könnyebben szabhatod az eszközökre bár értelemszerűen, mint erre kitértünk, kisebb lesz a közönséged.

Viszont az ő felhasználói élményük jobb lehet, hiszen hajszálpontosan tudni fogod, mire van szükségük, hogyan használják majd az appot, mit fognak maguk előtt látni. Ez nem azt jelenti, hogy a mobilbarát oldal hátrányt jelentene: az appra úgy tekints, mint egy extra, prémium szolgáltatásra, amivel elkötelezett közönségednek plusz szolgáltatásokat és élményt adhatsz.

A comScore adatai szerint a márkák azt látják, hogy mobiloptimalizált oldalaikon 10,9 percet tölt egy hónapban egy átlagos látogató, applikációban viszont 201,8-at.

Az egyedi látogatók vonzásában közel háromszor hatékonyabb a weboldal, viszont megtartásukban az applikáció kétszer olyan jól teljesít.

Egy applikációban

 • Egy átlagos felhasználó 4,6-szor több terméket néz meg, mint egy mobilweboldalon.
 • 2,5-ször annyi terméket ad hozzá a kosarához.
 • A checkout folyamat lezárásáig 1,2-szer annyian jutnak el.
 • A konverzió az applikációkban 3-szor olyan magas.

Miért kell neked app: push, adatok, perszonalizáció?

A push értesítések miatt. Írtam már: weboldalon is használhatsz ilyeneket, de az applikációhoz képest korlátozottabbak a lehetőségeid. egy ecommerce webapplikációban értesítést küldhetsz az új tartalmakról, termékekről, akciókról.

Ezeket akár perszonalizálhatod is, hogy az app akkor szóljon a felhasználónak, ha a viselkedése alapján kifejezetten számára érdekes ajánlatod van. A telefon zárolt képernyőjén vagy értesítősávjában megjelenő üzenetedet pedig egészen biztosan látni fogják.

A felhasználói élményt javíthatja, hogy az appok általában könnyebben használhatóak, kevésbé zsúfoltak. Egy mobiloptimalizált weboldal is sokszor zsúfoltnak hat, nehezebben használhatóak, aminek oka persze az is, hogy rengeteg különféle eszközön kell hasonlóan megjelennie, ami kompromisszumokat szül.

Egy app sokkal nagyobb teret enged a perszonalizációnak. Még ha nem is kell a felhasználónak regisztrálnia, tevékenységét, viselkedését sokkal pontosabban rögzítheted, s akár a telefonon tárolt más adatokhoz is hozzáférhetsz az engedélyével.

Így sokkal pontosabb személyre szabott ajánlatokat tehetsz, olyan tartalmat kínálhatsz, amit tényleg érdekli, olyan helyre irányíthatod, ahová tényleg szeretne menni. Ha regisztráltatod is a felhasználókat, akkor persze mindez még erősebb érv, és ha már ecommerce applikációról beszélünk, ez elengedhetetlen is. Így tehát a célzásod jobb, a konverziód magasabb lesz.

Ezekkel a buktatókkal előre számolj, ha mobilappot akarsz

 • Az applikáció fejlesztése nem olcsó, nem véletlen, hogy a nagyobb profitot termelő vállalkozások folyamodnak inkább ehhez a módszerhez. A komplexebb megoldások miatt jellemzően lassabban is készül el, mint egy weboldal, majd az engedélyeztetésre is várni kell, ahogy a frissítéseknél is, nem csak az első ellenőrzésnél.
 • Tehát pénzben és időben is többe kerül. Márpedig a késlekedés drágább is lehet – ha bugos az applikáció, vagy valamilyen extra funkcióra sürgősen lenne szükség, az engedélyeztetési eljárás miatt bevételtől eshetsz el és akár a beléd vetett bizalom is megrendülhet, bár erre ritkán adódik példa. Ez nyilván minden IT-fejlesztésre igaz, de az appnál külön számolnod kell vele az időtényező miatt.
 • Komoly szempont a kompatibilitás is. Egy appot általában egy adott operációs rendszerre kell fejlesztened – alapvetően azt kell eldöntened, iOS vagy Android verziót akarsz-e. Persze vannak kivételek is, például az Asymb fejlesztések eseténben. Mindenképpen figyelned kell tehát arra, hogy az app a közönséged számára megfelelő operációs rendszerben készüljön el, de lehetőleg mind a kettőre.
 • Tehát a potenciálisan elérhető közönséged sokkal kisebb lesz, és ezt csak a perszonalizációs és a push üzenetek kompenzálják, feltéve, hogy jól használod ki őket. Emellett készíthetsz akár cross-platform applikációt is, ez viszont rengeteg kompromisszummal jár majd, és a limitált lehetőségek lehet, hogy épp az app értelmét veszik el.
Számít, milyen okostelefonja van a vásárlónak?: A 2017-es Black Friday alatt az iPhone X felhasználók közel kétszer többet költöttek mint a többi okostelefon-használó. 30%-kal a többi iPhone felhasználónál is többet költöttek, illetve a Samsung-használók 70%-ánál is. Ennyire számítanak az eszközök... A karbantartás, további fejlesztés, frissítés idő- és pénzigényes, és sokkal bonyolultabb feladat, mint egy weboldalnál. Emellett az új verziókat a felhasználóknak általában újra le kell töltenie (és ekkor ugyebár minden alkalommal az ellenőrzésen is át kell essen a frissítés), erre szintén figyelj oda. Mindez bőven megérheti (lásd korábban a számítási példát), de mindenképpen számolnod kell vele, hogy ne érjen meglepetésként. Márpedig frissítésekre szükség lesz, legalábbis azért, mert az operációs rendszerek is folyamatosan frissülnek, az applikációdnak pedig ezzel lépést kell tartania, hogy a kompatibilitás ne vesszen el. A frissítésekről külön tájékoztatnod is kell a közönségedet, ami megint egy plusz feladat.

Pár szó az applikációfejlesztésről…

Minden platform, amelyre fejlesztetni akarsz, a saját fejlesztési folyamatát hozza magával. Az iOS és Andorid alá írt applikációk egyes változatai talán hasonlóan néznek ki a felszínen, az alatt azonban (a backendben) teljesen más van. Épp ezért kell választanod első körben, és megtudni minél többet a szakértőkről, illetve a választáshoz a saját célközönségedről is.

A platformok különféle programozási nyelveket használnak. Az iOS esetében ez az Ojective-C, az Androidnál pedig a Java. És akkor még nem beszéltünk olyanokról, mint az egyre népszerűbb Xiaomi, amely saját fejlesztésű MIUI rendszer alatt működteti telefonjait (még ha ez . A webapplikációk ugyanakkor JavaScriptet és HTML 5, CSS3 nyelveket használnak jellemzően.

Ha megfontolt döntést akarsz, ezekre a kérdésekre válaszolj


Az a célod, hogy minél több embert érj el?

Ebben az esetben egy jó böngészési és vásárlási élményt nyújtó és természetesen mobiloptimalizált weboldal elkészítése, majd tartalommal való feltöltése a legfontosabb feladatod. Ha pedig már megvan a kívánt méretű közönséged, elkényeztetheted őket egy applikációval.

Szeretnéd az okostelefonok funkcióit kihasználni?

Giroszkóp, szenzorok, kamera és így tovább. Ezek egy részét bizonyos mértékben egy weboldalon is használhatod, egy natív, mobilra írt applikációval viszont természetes módon használhatod ki ezeket, például kiterjesztettvalóság-szolgáltatásokat nyújtva, segítve az értékesítésed. A legfontosabb itt persze az, hogy a push üzeneteket megfelelően képes légy kihasználni. Itt az app vs. weboldal versenyből egyértelműen az applikáció kerül ki győztesként.

Itt van egy, ami különösen nagy hangsúlyt kap, ezért külön kell említsem…

Használni fogod a GPS-t?

Sok e-kereskedőnél egyszerűen lételem az, hogy a helymeghatározáshoz hozzáférjen. Hogy megmutassa az ügyfélnek, hol a legközelebbi átvevőpont, a legközelebbi autókereskedés, olyan bolt vagy étterem, ahol a terméket megvásárolhatja, és még hosszan sorolhatnám. A weboldalon ez esetben is van korlátozott lehetőséged kihasználni ezt, de az egyértelmű megoldás ebben az estben az applikáció a weboldallal szemben.

Mi számít leginkább a mobilos vásárlóidnak?


Az egyszerűség, a gyorsaság, a kezelhetőség? Akkor szükséged lehet egy appra. Ha viszont inkább a cross-platform elérhetőség, vagy az, hogy folyamatosan, minden percben naprakész legyen és ne kelljen maguknak bajlódni a frissítéssel, már a weboldara kell koncentrálnod.

Mennyire komplex az ajánlatod?


E-kereskedőként biztosan otthonosan mozogsz a Google Analyticsban. Gondold át egy pillanatra: szerinted akkor használhatóbb, ha egyszerűen bejelentkezel a webes felületen, vagy a letöltött applikáció egyszerű, letisztult grafikáit találod használhatóbbnak?

Ezt minden terméknél, folyamatnál, ajánlatnál vedd fontolóra: a weboldalad, akármennyire optimalizált is, jó eséllyel mindig nehézkesebben használható és kevésbé átlátható marad az appokkal szemben.

Milyen előnyt kínálhat az appom?


Van-e olyan szempont, ami miatt egy app kiemelkedően hasznos lehet, amivel hamarabb megtérülhet a befektetésed? Olyan, amit egy weboldallal biztosan nem tudsz elérni, megvalósítani? Illetve: tudsz az appoddal valami olyat kínálni, ami a konkurenseidnél nincs meg? Ha nem, akkor nem valószínű, hogy érdemes egyáltalán belevágnod.

Mennyire fontos a sebesség?


Egy weboldal sok esetben lassabb, mint egy applikáció. Nem csak a kezelhetőség, hanem a technikai háttér miatt is valószínű, hogy az appal mindig gyorsabban hajthatnak végre bármilyen műveletet a felhasználók, emellett a megjelenés is a telefonon van tárolva, nem kell azt letölteni. Mivel ma már tizedmásodpercek is számítanak, ha mobilos felhasználói élményről beszélünk, ez fontos szempont lehet. Itt tehát az app előnyös megoldás.

Miért töltenék le az appodat – és miért nyitnák meg többször is?


Lenne az appodnak olyan funkciója, ami miatt rendszeresen, akár naponta többször is újra megnyitják? A célod az, hogy minél többször visszatérjenek a felhasználók, hiszen a statisztikák szerint nagyobb valószínűséggel és többet költenek így.

Biztos, hogy van büdzséd egy applikációra?


Ha nincsen legalább 1,5 millió forintnyi befektetésre váró büdzséd, hogy nekiállj a fejlesztésnek, akkor ne kezdj bele. Ennyiből jönne ki egy alap funkciókkal bíró webshop egy jól kezelhető felülettel. WooCommerce vagy Shopify keretrendszer-integrációval ez az átlagos ár, Magento esetén viszont már 3 millió forintról indulunk, az egyedi igényekkel pedig ez akár 15-20 millió forintra is felkúszhat. Nem véletlenül írom, hogy ez igen komoly befektetést igényel.

És persze ott van a további fejlesztés, hibajavítás, frissítés költsége, hiszen egy app sem úgy működik, hogy lefejleszted, és soha többé nem is kell hozzányúlnod. (Ez érvényes a weboldalra is, ahogyan minden IT-fejlesztésre, a fő szempont a komplexitás.)

Ez azt jelenti, hogy előzetesen nagyon komoly kutatást is kell végezned: megéri-e egyáltalán? Mekkora hasznot remélsz tőle? Mennyi új vásárlót szerzel, mennyivel növelheted az átlagos kosárértéket, a vásárlói élettartamot? Hány embert érsz el egyáltalán a jelenlegi közönségedből?

Mindezekre nagyon pontos számokban kell választ adnod, mielőtt a fejlesztésbe belekezdenél.

Természetesen ennél olcsóbban is megoldható egy egyszerűbb applikáció kifejlesztése – ekkor viszont ismét az a kérdés, megéri-e? Képes leszel-e kihasználni a legmodernebb megoldásokat, az okostelefon funkcióit? Kell-e egy faék egyszerűségű app csak azért, hogy legyen, miközben nem tartalmaz regisztrációt, vásárlási lehetőséget, nem használod a telefon olyan funkcióit, mint a GPS?

És végül a kérdés, ami mellett soha nem mehetsz el…

A konkurensednek van már appja?


A válasz jó eséllyel „nem”. Az applikációk már egyáltalán nem számítanak ritkaságnak, ennek ellenére nem mondhatni, hogy mindenki használná őket. Ha a konkurensednek nincsen appja, neked viszont megvan rá az indokod és a büdzséd, ez lehet a USP-d, az az egyedi szempont, ami miatt végül téged választanak hosszú távon a fogyasztók, és nem a versenytársaidat.

Mi az a USP: A Unique Selling Proposition, vagyis USP egyedi terméktulajdonság. Szolgáltatásodnak az a része, ami kiemel mindenki más közül, ami másnál nincs meg. Ami különlegessé tesz, és ami miatt egymásnak fognak ajánlani téged az ügyfelek, ami miatt eszükbe jutsz akkor is, ha éppen nem tolsz az arcukba egyetlen célzott hirdetést sem.

Amikor tényleg muszáj saját appot fejlesztened


 • A fentiekből már lehet képed arról, mikor jó neked az app, de nézzünk néhány konkrétabb példát is.
 • Ha interaktivitást akarsz, akkor egyértelműen nyerő az app. Gamifikáció vagy akár konkrét játékok, ilyenkor egy optimalizált mobilos weboldal nem rúg labdába.
 • Rendszeres használat: ha azt szeretnéd vagy az várható, hogy a szolgáltatást, amit nyújtani akarsz, naponta többször is használják majd, ne tedd ki az ügyfeleidet annak, hogy mindannyiszor felkeresteted velük a weboldaladat. Ez elképesztően kontraproduktív lenne – nyithassák meg azt közvetlenül a kezdőképernyőről, egyetlen tapintással.
 • Komplexebb számítások, jelentések esetén. Ahogy az Analytics példáján is mutattam, az app nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy komplex dolgokat leegyszerűsíts. Az adatbevitelt is sokkal egyszerűbbé teheted, az eredmények bemutatásáról nem is beszélve.
 • Ha nagyobb szabadságra van szükséged. A webböngészők funkcionalitása meglehetősen korlátozott, az app kezelőfelületét, belső rendszerét, megjelenését viszont szinte tökéletesen szabadon alakíthatod, nagyobb interaktivitásra adhatsz lehetőséget, olyan gesztusokat (húzás, tapintás stb.) vezethetsz be, amelyek egyébként nem állnának rendelkezésedre.

Rendben, most már egészen jó elképzelésed van arról, hogy a te egyedi helyzetedben szükséged lehet-e applikációra, vagy elegendő egy weboldalt használnod.

Éppen ezért nekem is eredményt kell hirdetnem

A győztes pedig…


…egyszerűen csak azon múlik, mire van szüksége az üzletednek. Ezt pedig mostanra tudod, ha az előző kérdésekre őszintén válaszoltál.

A mobilapplikávisó vs. mobilweboldal versenyben sajnos nem tudok olyan megoldást mondani, ami mindenkinek működni fog, hiszen az előnyök és hátrányok eleve szétválasztják a weboldal és applikáció választása mentén a kis- és nagyvállalatokat, más szempontok mentén kell mérlegelniük.

Tisztázzuk: eleve nem teheted meg, hogy nem rendelkezel saját mobilbarát weboldallal, ezért értelmetlen is „győztesről” beszélni. A weboldal létfontosságú.

Ez nem azt jelenti, hogy egy kisvállalatnak ne válhatna hasznára egy app, sőt, akár a kitörést jelentheti. Egy multinacionális cégnek pedig nincs rá szüksége feltétlenül, hisz lehet, hogy tartalommal már nem képes feltölteni.

Előnyére válhat akár egy jógastúdiónak vagy edzőteremnek is, itt akár hetente többször is igénybe vehetik az appot például az időpontok, edzéstervek, étrendek miatt.

A személyes kapcsolat, jó felhasználói élmény miatt szívesebben is töltik le ezeket az appokat, s így sokkal könnyebben éred el őket tartalommal, ajánlattal vagy mással.

Ha egyszerű blogger vagy, aki néhány a személyes márkájához köthető terméket értékesít, a weboldalnál érdemes maradnod. Ha egy nagyvállalat stratégiáját tervezgeted, amely kifejezetten a mobilos tartalomfogyasztásra fókuszál, az app létszükséglet.

Ha kifejezetten e-kereskedelemmel foglalkozol, akkor érheti meg neked egy applikáció, ha egy vásárló havonta legalább egyszer vagy gyakrabban vásárol nálad a segítségével, függetlenül attól, hogy B2C vagy B2B piacon tevékenykedsz. Vagy akkor, ha nagyértékű prémium termékeket értékesítesz – ilyenkor a hosszú meggyőzési folyamatban az app segítségedre van. Ha valaki párhavonta vásárol csak, az is megérheti, appal pedig hamarabb eljuttathatod erre a pontra.

A nyertes általában valamilyen kombinációja a kettőnek. Weboldalra mindenképp szükséged lesz, anélkül gyakorlatilag nem létezel – itt közölhetsz tartalmakat, alapvető információkat, ezzel együtt pedig az appal felturbózhatod az eladásokat.

Így minimalizálhatod az elérést, és a két megoldás segítségével más és más célcsoportokat célozhatsz meg akár.

Az ügyfeleid vásárolhatnak egyszerre a weboldaladon és applikációdon keresztül is, ezt egyáltalán nem bonyolult megoldani a fejlesztéskor.

A legjobb döntés tehát az, hogy mind a kettőt megpróbálod beépíteni a stratégiádba. Érdemes ezelőtt felmérést végezned a közönséged körében.

Tudd meg, milyen applikációkat és milyen gyakran használnak, milyen típusú eszközökkel rendelkeznek, hogy egyáltalán úgy érzik-e, adna valamilyen pluszt, ha felkínálsz nekik egy plusz applikációt. (A válasz az utóbbira, mint a számokból is láthattad, nagy eséllyel igen.)

SEGÍTÜNK Most pedig nézd meg röviden összefoglalva mindazokat a főbb előnyöket és hátrányokat, amelyekről eddig beszéltünk, hogy a végső döntésben segítsünk

A lista, amiben minden fontos szempontot megtalálsz


Szempont Mobiloptimalizált weboldal Mobilapplikáció
Elérés Mivel minden platformon jól jelenik meg, nagy elérést biztosít. Az eltérő verziók szükségessége miatt az elérés szükségszerűen alacsonyabb.
Perszonalizáció Alapvetően jó lehetőséget ad a perszonalizációra, de korlátozott lehetőségekkel. Kiváló lehetőség a perszonalizációra, rengeteg adat gyűjthető be, személyes ajánlatokat tehetsz, a legteljesebb mértékben alkalmazható.
Használhatóság Az eltérő képernyőméretek, böngészők és a zsúfoltság miatt kevésbé kényelmesen használható. Jobb felhasználói élményt biztosít, gyorsabban tölt és hatékonyabban kihasználja a push-értesítéseket.
Kompatibilitás Minden eszköztípuson ugyanolyan jól használhatóan jelenik meg. Ha mindenkit el akarsz érni, több verzió teljes lefejlesztésére lesz szükséged.
Karbantartás Egyszerűbb és gyorsabb, mivel csak magát a weboldalt kell frissíteni. Általában komplexebb és költségesebb feladat, az ellenőrzések miatt időigényesebb, és az újbóli letöltés miatt a felhasználónak sem a legkényelmesebb.
Ráfordítás Funkcionalitástól függően a legkisebb vállalatoknak is megengedhető megoldás. Komolyabb költségeket jelent a fejlesztés miatt, egyben időben is hosszabb folyamatra kell számítani, amihez az ellenőrzési folyamat is hozzáad.

Akárhogyan is döntöttél végül, még mindig attól tartok, hogy nem vagy eléggé úttörő.

Hogy hiába látogatsz konferenciákat, olvasol szakmai blogokat, konzultálsz online marketingesekkel, mert az ötletek nagy része úgyis arra a képzeletbeli polcra kerül fel, ahol aztán el is enyésznek.

Pro tip: Néhány olyan trendről beszélünk röviden, amelyek 2018-2019-ben robbanás előtt állnak, de még időben vagy ahhoz, hogy legalább a konkurenseidet megelőzd, ha elkezded alkalmazni őket. Nem kell ahhoz forradalmi újítás, hogy piacvezető legyél. Az kell hozzá, hogy alkalmazd a kész, hatékony megoldásokat, legyen az akár egy app, akár a következő 11 elemes lista egy eleme…

Bónusz: a mobiltrendek, amikből idén hasznot húzhatsz

Sorra veszünk néhány trendet, ami segíthet neked 2018-ban abban, hogy a lehető legmodernebb eszközökkel pörgesd fel ecommerce vállalkozásodat. Meglepődni talán nem fogsz, de ezzel legalább emlékeztetlek rá, hogy ezeket használnod kellene – mert valahogy biztosra veszem, hogy 2-3-nál több eszközt erről a listáról nem alkalmazol, akárhányszor olvastál is a hatékonyságukról…

1. One-click payment

Az Amazonnak 2017-ben lejárt erre a fizetési módra a monopóliuma, azóta pedig már rengeteg szolgáltató kínálja ezt a gyors, egyszerű fizetési lehetőséget. (Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a vásárláshoz elegendő egyetlen kattintás, mert a fizetési információkat korábban már megadtuk és a rendszer eltárolta, tehát a lehető leggyorsabb check-out folyamatot adja.) Az egyszerű és gyors ecommerce nyelvre fordítva magasabb konverziós arányt és alacsonyabb kosárelhagyást jelent, ezzel magasabb bevételt is.

2. Omnichannel élmények

Online és offline még mindig imádunk vásárolni, a kettő keverése pedig bármely üzletnek hasznára válhat. Nem véletlenül kínál tervezőapplikációt például az IKEA, és nem is ez az egyetlen módszer, amivel felturbózhatod a vásárlói élményt a boltodban.

3. Kiterjesztett valóság

A kiterjesztettvalóság-applikációk évek után is még csak éppen kezdenek elterjedni, kétségtelen azonban, hogy hatalmas jövő áll előttük. Egyre kifinomultabb appokkal találkozhatunk e téren. Ilyen a már említett IKEA-féle, vagy épp a HouzzAR, amelyek lehetővé teszik, hogy a bútorokkal virtuálisan berendezzük házunkat, mielőtt megvásárolnánk őket.

4. On-Demand applikációk

Az on-demand szolgáltatások, így az ilyeneket kínáló mobilapplikációk népszerűsége is töretlenül növekszik, hiszen egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik a felhasználók életét. Megtalálhatjuk már ezeket a szépségiparban, személyszállításban, ételkiszállításban és sok más területen – és mindezek népszerűségét amellett, hogy biztosítják a szolgáltatások azonnali rendelkezésre állását az egyszerű fizetési lehetőségek adják. (Az on-demand appok azok, amelyek a pillanatnyi igényeidet szolgálják ki: azonnal rendelhetsz velük pizzát, fuvart, stream-en elindíthasz egy filmet és így tovább. A kulcs az azonnaliság.)

5. Streaming

Az élő videó nem éppen új eszköz, de még mindig jól hasít: a felhasználók továbbra is szívesen néznek élő videókat a mobiljukon, ezért érdemes neked is tovább használnod. A streamelt videók elsősorban a YouTube-on kínálnak kiváló lehetőséget arra, hogy az e-kereskedők a termékeiket népszerűsítsék, de a közösségi felületeken is ugyanennyire hatékony lehet a formátum.

6. Termékcímkézés

Az Instagramon és más felületeken már segítheted a vásárlást címkék (tagek) segítségével. A vizuális ingerekre épülő felületeken ez minden korábbinál egyszerűbbé teszi az értékesítést, a felhasználók néhány kattintásból meg is vásárolhatják a termékeket, ami egészen magas szintű vásárlási élményt ad.

7. Keresés hangfelismeréssel

A személyi asszisztensek fejlődésében is nagy a potenciál: egyre több nyelvet értenek meg, a mögöttük működő MI-k egyre jobban képesek felismerni a hangot, és egyre többen is használják ezeket keresésre. A mobilról indított keresések száma ezzel valószínűleg nőni fog, és figyelni érdemes arra, hogyan fogalmazzuk meg ezeket szóban – hiszen nem biztos, hogy ugyanolyan kifejezéseket használunk, mint írásban, ami a keresőoptimalizálásban igen fontos szempont lehet.

8. Chatbotok, mobil üzenetküldők

Chatbottal ma már szinte mindenki rendelkezik – a brand, amely ezt a lehetőséget kihagyja, már lemaradásban van (bár a Facebook körüli botrányok egy időre visszavetették a területet). Ezzel nem csak azonnal, valós időben válaszolhatunk a vásárlóknak, megoldva problémáikat az előre beállított botokkal, de egyben automatizálhatjuk is az ügyfélkommunikáció egy részét. Kevesebb munka, elégedettebb ügyfelek. Apropó automatizálás…

9. Automatizációs eszközök

Az automatizálás ma már nem nagy ördöngösség – messze nem csak az e-mail-automatizációt használhatja ki akár egy kisvállalkozás is, egy sor egyéb folyamatot adhatunk át a szoftvereknek, ide értve a hűségprogramokat, a vásárlói visszajelzések begyűjtését, a számunkra releváns social proof tartalmak felkutatását és akár kampányba építését. Minél gyorsabban építi be az élelmes vállalkozó az automatizált megoldásokat, annál gyorsabban kezd el nőni a profitja. (Például azzal, hogy automatikusan küld a kosárelhagyást csökkentő e-maileket.)

10. StoreFront applikációk

Ahogy a cikkben is taglaljuk: időnk nagy részét applikációkban töltjük el. Minden e-kereskedőnek érdemes fontolóra vennie egy app használatát legalább egy operációs rendszer alatt, mert elképesztő lehetőséget ad a tartalomterjesztésben, értékesítésben, hűségprogramok menedzselésében is. De ha egyszerűen arra adod a fejed, hogy az értékesítésnek egy újabb csatornát adj, már azzal is meg fogja érni a befektetésed (jó marketinggel megtámogatva…).

11. Perszonalizáció

Szintén nem új, de annál fontosabb trend. A perszonalizált ajánlatokat ma már elvárja a vásárló: frusztrálja, ha nem olyan termékeket ajánlunk, melyek a számára relevánsak. Ismernünk kell, és nem “hasonló termékeket” ajánlani, hanem olyat, ami személyesen neki hasznos, mégpedig a számára legmegfelelőbb módon, platformon és persze időben – mindebben az automatizáció segít.

Most pedig egyetlen dolgod van: Válassz legalább egy olyan megoldást a cikkből, amit a vállalkozásod még nem használ, és építsd be a stratégiádba. Ne holnap, hanem most azonnal. Kezdd el megtervezni az appod, vagy nézz utána, hogyan indíthatod el az első chatbotod. Azt azért hozzáteszem: jelenleg az elkötelezett és márkahű vásárlók folyamatos aktiválására gyakorlatilag nem létezik jobb megoldás egy applikációnál, amit amúgy is szívesen töltenek le egy olyan cégtől, akitől rendszeresen vásárolnak. A hatalmas verseny közepette tekintheted akár presztízskérdésnek is, van-e appod. A Y-generáció is igényli, hogy ne a gép előtt ülve léphessen csak kényelmesen kapcsolatba veled. Gondolkodj el ezen. Ha ezt megteszed, garantálom, hogy többet tettél a vállalkozásodért ezen a napon, mint a konkurenseid bármelyike.

Ha maradtak még kérdéseid, vagy konkrét tanácsot szeretnél kérni, vedd fel velünk a kapcsolatot, és nagyon szívesen segítünk bármiben.