Ez a kutatás választ ad arra, hogy a magyar webáruházak közül melyek a legnépszerűbbek, hogy melyek a legkeresettebb termékek, hogy a brandekre hogyan kutat a hazai netező – és néhány tippet is ad arra, e-kereskedőként hogyan lehetsz sikeresebb és szerezhetsz nagyobb organikus forgalmat.

Átfogó e-kereskedelmi kulcsszókutatást végezni gyakorlatilag lehetetlen volna a keresési szokások miatt – erre bővebben kitérünk mindjárt az elején. Éppen ezért kénytelenek voltunk néhány szubjektívnek is nevezhető trükköt is bevetni, hogy értelmezhető adathalmazhoz jussunk.

Ennek ellenére világos trendeket tudtunk feltárni, és ahol csak lehetett, mélyebben is utánamentünk, mennyire helytállóak a felállított hipotézisek, a Google Trends eredményeinek sugallata.

(Ha a fókuszod globálisabb, olvasd el átfogó cikkünket a globális e-kereskedelmi statisztikákról.)

FONTOS: ezt a kutatást 2018-ban végeztük. Ha érdekelnek a friss, 2020-as, és sokkal részletesebb adatok, látogasd meg legfrissebb webáruházkutatásunkat is.  
FEJEZET 1

A módszertan

Mit és pontosan milyen módszerrel vizsgáltunk?

A kutatás során azokat a Magyarországon futtatott kereséseket vizsgáltuk, amelyek

 • Tartalmazzák a „webshop” vagy „webáruház” kifejezéseket.
 • Számottevő keresési volumennel rendelkeznek, vagyis felhasználhatóak mintaként.

Két főkategóriát határoztunk meg, amelyek szerint a kereséseket csoportosítottuk: elválasztottuk, amikor a felhasználók kifejezetten brandekre keresnek, illetve amikor különféle termékkategóriákra.

Az eredmények természetesen további finomításra szorultak, hiszen a C&A vagy H&M webáruházaira akár 6-8 különféle írásmóddal is keresnek a magyar netezők. Az ilyen duplikációkat természetesen összevontuk, a volument összeadtuk, hiszen az egyik, amire kiváncsiak voltunk, hogy az adott brandek mennyire népszerűek.

Hol a többi forgalom?


Természetesen a magyar e-kereskedelmi keresési trendeket egy hasonló kutatás nem fedheti le teljesen, ehhez több tízezer keresőkifejezés vizsgálatára volna szükség. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy mire keresnek azok a vásárlók, akik még nem tudják pontosan, mit akarnak vásárolni – ezért keresnek a fenti két kifejezéssel, vagy egy brandre vagy valamilyen általánosabb kategóriára, mint például „női ruha” vagy „csempe”.

A „webáruház” és „webshop” szavakat tartalmazó keresőkifejezések listáját vizsgálva jól látható, hogy kifejezetten ritkák a konkrét termékmegjelölések – nem találkozunk például mérhető volumenben pontos autótípusokkal, csak olyan kifejezésekkel, mint „autóalkatrész webáruház”.

Ez azt mutatja, hogy azok a vásárlók, akik konkrét termékeket szeretnének online megvásárolni

 • Pontos megjelöléssel, a „webáruház” vagy „webshop” kifejezések elhagyásával keresnek rá ezekre, vagy
 • Célirányosan keresik fel egyes brandek webáruházait, hogy azután ott keressenek rá a termékekre a Google helyett.

Lássuk az abszolút győzteseket…

FEJEZET 2

Akik webáruházaira a legtöbbet keresünk

A győztes brand teljesen egyértelmű: az autóalkatrészekkel foglalkozó Unix webshopjára több mint 50 ezer keresést futtatnak le havonta a magyar netezők, mintegy négyszer annyit, mint a második helyezett Háda online üzletére.

A trend az elmúlt egy évben jól láthatóan változatlan (még ha az utóbbi hónapokban a Unix veszített is valamit népszerűségéből), sőt: 2015 ősze óta lényegében stabil a toplista teteje.

Miközben a H&M és a C&A egymással versenyez (jelenleg havi 7-9 ezer kereséssel), a Praktiker pedig éppen, hogy lemarad tőlük, korábban a Háda volt domináns: 2014 karácsonya előtt például annyian kerestek rá online webáruházukra, mint a Unixéra még sohasem.

Az is jól látható, hogy az első tízben az autóalkatrészeket és ruházati termékeket értékesítő brandek közé egyedül a Praktiker és a Tesco volt képes betörni – ez azért is érdekes, mert mint látni fogjuk, az autóalkatrész kategóriára kevesebben keresünk, ez tehát erősebb elkötelezettséget feltételez: aki autóalkatrészt akar venni online, a jelek szerint szívesebben keres a brandre, mint a termékkategóriára a trend alapján.

Brand Keresési volumen
Unix 50900
Háda 12450
C&A 8700
H&M 6950
Praktiker 5650
Bárdi Autó 5400
Láng Autóalkatrész 4200
Tesco 3300
ZARA 3200
New Yorker 3000
Scitec Nutrition 2800
Update 2550
MY77 2500
Mango 2400
Amnesia 2350
Rossmann 2250
Adidas 2250
DM 2250
Mayo Chix 2500
Orsay 2100
Nike 1950
Decathlon 1950
Humanic 1900
OBI 1900
IKEA 1900
Media Markt 1900
Ökonet 1600
Biocom 1500
Alakreform 1400
FEJEZET 3

A legkeresettebb termékek: sehol nincs a szex és a könyv a horgászokhoz képest

A brandek pedig lenyomják a termékkategóriákat. Avagy mennyire tudja a magyar netező, hogy pontosan mit akar?

A termékkategóriák és brandek között több jelentős eltérést is láthatunk. Ugyan itt is a ruházat vezet, érdemes megfigyelni, hogy

 • Sokkal kevesebben keresnek általánosan autóalkatrészekre, mint autóalkatrészeket értékesítő brandek áruházaira.
 • A Játék és ajándék kategória ezzel ellentétben felülreprezentált, ami azt mutatja, hogy nagyobb azok aránya, akik ilyenkor inkább ötletszerűen keresnek: nem feltétlenül tudják, pontosan mit és kitől vennének, nincsen márkahűség, amit az online marketingeseknek remek lehetőség.
 • A bútorokkal, lakberendezéssel foglalkozó brandek a toplistán gyengébben szerepeltek, a magyar netezők viszont az ilyen termékekre („csempe”, „függöny” vagy a legáltalánosabban „bútor”) sokkal szívesebben keresnek rá általánosan – ami azt jelzi, hogy itt nagyobb tér nyílhat a versenyre, kisebb a márkahűség.
 • Érdemes megfigyelni azt is, hogy brandek webáruházaira sokkal nagyobb volumenben keresünk rá, mint általánosan megfogalmazott termékekre – önmagában a Háda havonta átlagosan kétszer annyi organikus keresést generál, mint a teljes Ruházat kategória.
 • Érdekes, hogy a könyv vagy erotikus termékek kategóriái mennyire alulreprezentáltak: még az egyértelműen szezonális, karácsonyhoz köthető keresések is magasabb havi átlagot hoznak az ezekre indított átlagos keresési volumennél.

A szezonalitás nem minden kategóriánál figyelhető meg: ruha webáruházra például viszonylag stabil a keresések száma, megfigyelhető viszont, hogy az elmúlt 5 évben az ilyen általános keresések száma valamivel csökkent – mivel eközben az e-kereskedelmi forgalom növekszik, ez nagyobb vásárlói tudatosságot feltételez: vagy inkább brandekre keresnek a felhasználók, vagy pontosabban jelölik meg (feltételezhetően előzetes kutatás alapján) a kategóriát, terméket.

Termékkategória Volumen
Ruházat 25750
Bútor 18850
Játék, ajándék 10550
Cipő 6800
Alkatrész, autó, motorozás 6600
Ékszer, kiegészítő 5850
Sport 5200
Horgász 4200
Kertészet 3100
Műszaki, elektronikai 2750
Étel, ital 2150
Karácsony 1100
Könyv 500
Szex, erotika 440
FEJEZET 4

Kategóriakirályok

A kutatás során összesen 142 olyan brandet azonosítottuk, amelyre a webáruház vagy webshop kifejezésekkel együtt szignifikáns volumenű (legalább 200) keresést futtatnak le egy hónapban a magyar internetezők.

Ahogyan a fenti adatokból is várható volt, ezek között messze felülreprezentáltak a különféle ruhamárkák, ettől eltekintve azonban meglepően vegyes listával találkozhatunk.

Az alábbiakban részletezzük, hogy az egyes kategóriákon belül mely brandek webáruházaira indítják a legtöbb keresést a felhasználók XX

Érdekességek:

Bár viszonylag nagy számban indítanak ilyen termékekre kereséseket a felhasználók, a Kertészet és Horgász kategóriákban mindössze 2 brand kapott helyet:

 • A kertészethez köthető, brandre célzott kereséseknél az első az Agrowebshop (havi mindössze 400 kereséssel), második pedig a saját hazai webáruházzal nem is rendelkező Husqvarna márka (250 kereséssel).
 • A horgászok márkahűsége a jelek szerint a Haldorádó (600 keresés) és X Fish márkákhoz kapcsolódik, másnak nincsen számottevő forgalma ilyen forrásból.

Ez azért is érdekes, mert ha a termékeket vizsgáljuk, a horgászathoz köthető eszközökre 4200, a kertészethez köthetőekre 3100 keresést indítanak havonta: az, hogy brandből csak ennyi jelenik meg, mind a két esetben erős márkahűséget mutat, az egyszerűbb keresőkifejezésekre ugyanis egyik fenti márka helyezése sem túl hízelgő, a top 10-ben nem igazán fordulnak elő.

A kakukktojások


A közel másfélszáz brand között találunk néhány olyat is, amelyet a fenti kategóriákba nem tudtunk besorolni.

Ide tartozik Mr. Busta havi 350 kereséssel, és a „szintén zenész” AK26 havi 250 kereséssel: náluk természetesen a brandekhez köthető promóciós tárgyakat vásárolhatunk: bögrét, pólót, dögcédulát és így tovább.

Kivétel az OMV is, amelynek webshopját 300-an keresik havonta hiába: ugyan a töltőállomás-franchise 2013-ban valóban indított webshopot az omv.hu oldalon, ez mára már nem elérhető, nincs lehetőségünk online vásárolni. (Korábban ez úgy működött, hogy a töltőállomásokon vehettük át a megrendelt termékeket.)

A Chrome webáruházát is 300-an keresik havonta – nem véletlen, hiszen 2017 óta Magyarországon ez a legnépszerűbb böngésző, még az Internet Explorert is megelőzi, webáruháza pedig, ahol bővítményeket, kiegészítőket tölthetünk le jellemzően, letisztult és jól használható.

Szintén nem tudtuk besorolni a Bijou Brigitte brandet, amelynek webshopját havonta 250-en igyekeznek megtalálni – hiába, mert sajátjuk nincsen, viszont számos más webáruházban kaphatóak a márka termékei.

Autó, motor és alkatrész


Miközben a kategória csak ötödik, a tíz legkeresettebb webshop között három is ezzel foglalkozik, köztük a kiemelkedően népszerű Unix.

Az összes vizsgált brand között így alakulnak az erőviszonyok a havi keresések alapján:

Unix 50900
Bárdi Autó 5400
Láng Autóalkatrész 4200
Axiál 1400
Inter Cars 800
Kelet Agro 500
Habi 500
Szakál Metál 450
Meteor Autóalkatrész 400
Szupergumi 300
Autonet 300

Hosszú távon vizsgálva az öt legnépszerűbbet láthatjuk, hogy a Unix jó ideje messze a konkurensek felett teljesít, egészen pontosan 2015 őszén kezdődött a menetelésük. Ezelőtt komolyabb versenyben voltak a Bárdi Autóval, mostani eredményeiket meg sem tudták közelíteni, két év alatt öt olyan időszak látható csak, amikor megugrottak a keresések.

A Bárdi viszont a jelenleginél sokkal jobban teljesített a keresésekben egészen 2014 őszéig, ekkortól viszont nem tudnak elrugaszkodni.

A Unix mellesleg önmagában, a „webáruház” kifejezés nélkül kétszer ekkora keresőforgalmat mondhat magáénak csak a brandre, és ezt ki is használják, oldalaik a jelek szerint igen jól optimalizáltak, ugyanis az „alkatrész webshop” és „autóalkatrész” kifejezésekre elsők, „alkatrész” kifejezésre harmadikak a Google találati listján.

Érdekes lehet, hogy ha az „alkatrész webáruház” keresőkifejezést vizsgáljuk, ezzel együtt már a „kerékpár” kifejezésre keresnek a legtöbben, majd a „lada tuning” kifejezésre, majd a John Deere márka következik.

Áruházak


Mindössze három „versenyzőre” külön kategóriát kellett létrehoznunk, mivel egyértelműen nem sorolhatóak be sehová máshová:

Tesco 3300
Auchan 900
LIDL 350

A három brand közötti erőviszonyok az elmúlt öt évben ezen a téren lényegében nem változtak, az Auchan és a Lidl 2017 őszén jutottak a legközelebb ahhoz, hogy egy kicsit megszorongassák a Tescót.

Barkácsolás, DIY


A barkácsáruházak között az OBI tarol, és az elmúlt 5 évet tekintve sem változott sokat a trend.

Ebben a kategóriában jól megfigyelhető a szezonalitás: gyakorlatilag minden ide sorolt brand legerősebb időszakai tavaszra és őszre tehetőek, ilyenkor a verseny is nagyobb a dobogósok között.

OBI 1900
Bauhaus 1050
Stihl 450
Baumax 400
Makita 250
Falco Depo 250

Ami még érdekes lehet, hogy ha egyszerűen a „barkács” kifejezést vizsgáljuk, a kisebb brandek teljesítenek jól, a dobogó így néz ki (havi 300-600 kereséssel):

 1. Bohács Barkács
 2. Hamar Barkács
 3. Barkács Boci
 4. Török Barkács

A nagyobbak pedig gyakorlatilag meg sem jelennek. A kategóriában következésképp igen erős a márkahűség: ahelyett, hogy különféle szerszámokra keresnénk, jellemzően a kisebb brandeket keressük magukban, vagy a nagyobbak webshopjait.

Bútor, lakberendezés


Praktiker 5650
IKEA 1900
KIKA 600
Jysk 550
Möbelix 400

A Praktikert legutóbb januárban tudták komolyabban megszorongatni a versenytársak, illetve a Kikának júliusban volt egy nagyon erős hete, amikor messze a legerősebbek voltak és az elmúlt egy év legerősebb keresőforgalmát mutatták fel. Mivel a médiában nem jelentek meg ekkoriban (egyetlen cikk szól arról, hogy kiderült, mennyit keresnek a dolgozóik), ez valószínűleg egy jól sikerült kampánynak köszönhető.

Tegyünk itt egy kis kitérőt Biztosat nem tudunk mondani, de valószínűleg egy plakátkampánynak vagy tévéreklámnak köszönhető ez a hirtelen megugrott érdeklődés, mivel online nem találtuk nyomát komolyabb kampánynak. Ebben az esetben a Kika látszólag jól végezte dolgát, a brand rögzült az emberek fejében.

Ezzel együtt érdemes belegondolni, hogy a mikromomentum-koncepció alapján mekkora lehetőségek rejlenek abban, hogy a konkurencia hasonló kampányok esetén „eltérítse” a potenciális közönséget.

Miről is van szó? Képzeljünk el egy tévéreklámot, amelyben a brand kevésbé hangsúlyosan jelenik meg, inkább a termékre fókuszál. Ha a közönség emlékezetében az marad meg, hogy éppen olcsón kapható íróasztal, akkor a reklám megtekintése után erre fognak rákeresni – ha ezzel egyidőben egy jól célzott PPC-kampányt indít a konkurens mondjuk „olcsó íróasztal” kifejezésre, akkor a költségek töredékéből eltérítheti a közönség egy részét.

A következtetés egyszerű: a széttöredezett vásárlói útvonal miatt a közönség megtartása azon az úton, amelyet kigondoltunk nehezebb, és éppen ezért egy olyan hagyományos kampány, amelyet nem kísér ugyanilyen jól megszervezett online kampány, akár azt is eredményezheti, hogy mi fizetjük a konkurensünk forgalomszerzését.

Érdekes eredményeket láthatunk akkor is, ha megnézzük, hogy a „bútor” és „webáruház” szavakat egyaránt tartalmazó keresőkifejezéseknél mi rangsorol jól. A magyarok elsősorban „olcsó” bútor webáruházat keresnek, mindjárt a második helyen azonban a „bútor webáruház ingyenes házhozszállítással szerepel”.

Korábbi cikkeinkben beszéltünk már arról, hogy a kiszállítás szerepe milyen hatalmas az e-kereskedelemben. A látogatók nagy százaléka akár pluszt is hajlandó fizetni a gyors kiszállításért, vagy átpártolhat egy konkurenshez, ha ott ingyen kínálják. A kosárelhagyás leggyakoribb okai között is szerepel, ha a kiszállítás költségeit csak a vásárlási folyamat végén mutatjuk meg, illetve ha túlságosan lassúnak ítélik a vásárlók a kiszállítást.

Értelemszerűen ez a bútorok kategóriájában kiemelkedően fontos szempont, de a legkisebb termékeknél is ugyanígy figyelnie kell rá a tudatos e-kereskedőnek.

Cipők


A cipők kategóriájában nagy a verseny, a Humanic, a Deichmann és a Batz az elmúlt években egymást váltották az élen. Akadnak kiemelkedően sikeres időszakaik, idén például a Batz a legkomolyabb ilyen május végén érte el – ezek valószínűleg az időszakos kampányoknak köszönhetőek, és hosszabb távon nem is érezhetőek.

Ami még érdekes: a Humanic elsősorban Északnyugat- és Kelet-Magyarországon népszerű a keresésekben, a Batzra az egész országban lelkesen keresnek. A Deichmann népszerűsége ugyanakkor elsősorban Pest megyére koncentrálódik, a Converse márkájára pedig elsöprő többségben a budapestiek keresnek.

 

Humanic 1900
Batz 1700
Deichmann 700
Converse 300
Dumtsa 300
Scholl 250
Cipőpláza 250

Drogériák


A trendeket illetően érdekes itt a képlet: A Rossmann évek óta vezető, ugyanakkor ezt elsősorban időszakos kiugrásokkal tartják fenn (valószínűleg az aktuális kampányokkal), az elmúlt 12 hónapban ugyanakkor a DM gyakorlatilag beérte őket. Átlagosan a DM-re indított keresések száma nem változott számottevően, ugyanakkor négy nagy kiugrással (szintén valószínűleg kampányok segítségével) összességében már kis híján átvették a vezető pozíciót.

A regionális trendek jól kirajzolódnak a drogériák esetében is: a Rossmann Pest megyében és Budapesten erős, a Müller és a Douglas kereséseinek nagy része pedig Budapestről érkezik. A DM ugyanakkor ennél vegyesebb képet mutat: Közép- és Kelet-Magyarországon, illetve egyes nyugati megyékben is erősek. Valószínűleg nem véletlen, hogy az utóbbi hónapokban erősen szorongatják keresési volumenben a Rossmannt.

Rossmann 2250
DM 2250
Müller Drogéria 900
Douglas 350

További érdekesség, hogy magában a drogéria keresőkifejezést vizsgálva (webáruház vagy webshop nélkül) a Müller vezet (havi közel tízezer kereséssel), a DM követi (mintegy kétezerrel), a Rossmann viszont gyakorlatilag láthatatlanná válik.

Egészség, életmód


Az egészséges életmód kategóriájában versengők között a verseny kiegyenlített, és a Google szerint ez az elmúlt 5 évben nem változott komolyabban. Regionálisan ugyanez mondható el: az első 5 helyezett jellemzően Budapesten és Kelet-Magyarországon gyűjti be keresőforgalmát – kivétel a Scitec Nutrition, akiknél az egész országban egyetlenetesen oszlik el, illetve az Alakreform, akik nyugaton (Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékben) erősek.

Scitec Nutrition 2800
Update 2550
Ökonet 1600
Biocom 1500
Alakreform 1400
Szafi 700
Bijó 700
Zóna 500
Cosmio 350
Rubint Réka 250
Biobolt 200

Játék


Nem lepődtünk meg rajta, hogy a három, Játék kategóriába sorolt brand legerősebb hónapjait keresőforgalom szempontjából a november és december adják: a szezonalitás a karácsonyt megelőző hetekben tökéletesen megfigyelhető.

Emellett két jelenség figyelhető meg. A LEGO az elmúlt években veszített népszerűségéből (holott 2013-2015 között elképesztően erős karácsonyuk volt), helyét az egymással versengő Játéknet és az utóbbi hónapokban dominánsabb Játékshop fokozatosan veszik át.

A másik érdekesség, hogy mindhárom brandnek gyakorlatilag Budapestre korlátozódnak a keresései, a regionalitás itt extrém erősen mutatkozik meg.

 

LEGO 1000
Játékshop 300
Játéknet 300

 

Az is említésre méltó, hogy a REGIO játék a brandek között ugyan nem jelenik meg itt, ám ha a „webáruház” szót elhagyjuk a keresésből, egyértelműen ők a dominánsak a „játék” szóra futtatott keresések között – és náluk nem jelenik meg a Budapesti fókusz sem, az egész országból egyenletes a keresőforgalom.

Műszaki és elektronikai eszközök


Vegyes kategória lett a különféle műszaki és elektronikai eszközökkel foglalkozó brandeké, ennek ellenére a Google Trends szerint a verseny itt kiegyenlített, egyedül a Telekomnál figyelhető meg az évek során némi hanyatlás a volumenben a kiugró időszakok elmaradásával, illetve az Aqua esetében azok megjelenésével az elmúlt hónapok során.

Az is elmondható emellett, hogy a statisztika alapján a Játék kategóriához hasonlóan itt is minden brand Budapestről szerzi a legtöbb keresőt, illetve a PCX Pest megyében is erős.

 

PCX 700
Vodafone 500
Telekom 450
Aqua 350
Mall.hu 350
Harman 300
ACER 300
Xiaomi 300
Euronics 300

Ruházat


Nem egyszerű kategória, mivel a legerősebb három brandből kettőre eleve féltucat különféle formában keresnek a magyar nethasználók (ezek a C&A és a H&M).

Jól látható a trendekből, hogy a Háda messze vezet konkurensei előtt, hogy a 2014 ősze és 2015 nyara közötti kiemelkedően erős hónapok óta csökken az őket keresők száma.

A Háda és a C&A az egész országból szerzi keresőit, a H&M-nek néhány délnyugati megyében akadnak szürke foltjai. A Zara viszont Pest és Budapest mellett csak keleten (Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben), illetve Győr-Moson-Sopronban erős. Hasonló a helyzet a New Yorkerrel is, bár az ő brandjük Közép-Magyarországot is jobban érdekli.

Háda 12450
C&A 8700
H&M 6950
ZARA 3200
New Yorker 3000
MY77 2500
mango 2400
Amnesia 2350
Adidas 2250
Mayo Chix 2500
Orsay 2100
Nike 1950
Bershka 1100
Sugarbird 1100
PEPCO 1000
Tamaris 900
Magenta 800
Envy 800
Otto 800
Intimissimi 750
KIK 700
Devergo 700
Ombre 700
CCC 600
Pull and Bear 600
Calzedonia 500
Caremo 500
Stradivarius 500
Retro Jeans 500
MISSQ 500
Triumph 500
Masca 450
Answer 450
Hervis 450
Camaieu 400
Tommy Hilfiger 400
F&F 400
Vögele 350
Reserved 350
TALLY WEiJL 350
Takko 350
Levis 350
Anchor 350
Mystic Day 350
Trollfoci 350
Strops 350
CCV 300
Heavy Tools 300
Promod 300
Primark 300
Mohito 300
Springfield 300
Playersroom 300
Desigual 300
Helly Hansen 250
Rogue Ruha 250

 

Ha ruhákra keresünk jellemzően nem a márkát keressük, ez világos abból, hogy ha a webáruház és webshop szavakat elhagyjuk, jellemzően termékeket találunk kiugró volumennel: alkalmi, menyasszonyi, esküvői, koszorúslány és menyecske ruhára keresünk a leggyakrabban. (Rangsorolásban pedig ebben az esetben a Manzara, Bershka, illetve a Fashion Days oldalai teljesítenek legjobban.)

Sport


Sport kategóriában a Decathlon 2015 őszen kezdte el kiemelten érdekelni a magyar Google-használókat. Azóta jellemzően nyár elején és az ünnepek idején teljesítenek kiemelkedően, de a hétköznapokban is uralják a pályát. Regionálisan az ezen brandekre indított keresések is leginkább Pest megyére, illetve Budapestre korlátozódnak.

 

Decathlon 1950
Intersport 1200
Biotech 600
Tanita 450
FEJEZET 5

A trükkösebb keresések

Akadt kategória, ahol csavarnunk kellett egyet a módszertanon, és kreatívan bányászni az adatokat...

Két igen érdekes kategóriánál arra kellett rájönnünk, hogy pontosan hogyan is gondolkodik a magyar online vásárló, ha alkoholt rendelne, vagy erotikusabb terméket szeretne…

„Webshop” és „webáruház” keresőszóval együtt, mint azt írtuk, a szex kategória nem túl erős.

Ha önmagában a „szexshop” keresést vizsgáljuk, az viszont hoz néhány érdekes eredményt.

A havi keresési volumen más kategóriákkal összevetve viszonylag magas (havi 9700 keresés). Amikor megnézzük, milyen más kifejezésekkel egészítik ki a magyar keresők ezt, akkor azt láthatjuk, hogy két brand kap helyet az élvonalban (Diamond Szexshop és Lucifer Szexshop).

Az online „szexshop” kifejezésre havonta 350-en keresnek rá, ettől eltekintve viszont szinte az összes lefuttatott keresés a helyi erotikaboltokra irányul. Sorrendben ezekben a városokban keresnek a legtöbben ilyen intézményt:

 1. Budapest
 2. Szeged
 3. Debrecen
 4. Győr
 5. Pécs
 6. Székesfehérvár
 7. Kecskemét
 8. Szombathely
 9. Miskolc

Illetve 10. lokális helyezettként befér még a „keleti”, ami minden bizonnyal a pályaudvarra utal (ez havi 90 embert érdekel).

Érdekes, hogy míg a fent említett két brandre keresnek a leggyakrabban a magyarok, a keresési találatokban a Diamond Szexshop csak a 6. és 7. pozíciókat mondhatja magáénak, míg a Lucifer Szexshop meg sem jelenik az első találati oldalon. A legelőkelőbb helyek tulajdonosai a kutatás idején 2-4 ezres becsült havi keresőforgalommal (a szexshop keresőkifejezésből):

 1. Vágyaim.hu
 2. Szexshop.hu
 3. Erotikashow.hu
 4. Szexáruház.hu
 5. Erotikasziget.hu

A magyar netezők érdeklődése egyébként másfél évtized alatt nem sokat változott, ha ezt a keresőkifejezést vizsgáljuk, az utóbbi két évben csökkent csak minimálisan. A szezonalitás egyébként viszonylag jól megfigyelhető: a legnépszerűbb időszak rendre a december, így elmondhatjuk, hogy a magyar ember nem fél merészebb ajándékot helyezni a fa alá.

A Google Trend szerint egyébként a legaktívabb megyék: Győr-Moson-Sopron, Fejér, Vas, majd a főváros következik.

Alkohol


Az ital webshop kifejezésre 300-an keresnek havonta, ital webáruház kifejezésre alig 80-an. Nem sokkal magasabb az ital rendelés havi keresési volumene (90) sem.

Az ösztönünk azt súgta, ennél azért többször keresnek a magyar netezők a különféle alkoholtípusok online elérhetőségére, ezért megnéztük egyesével a különféle típusokat.

Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi felmérése szerint a gyomorkeserűk után vodkát és pálinkát fogyaszt a magyar legszívesebben, ehhez hozzávettük még a sört, a bort, a whiskyt is.

 • „Pálinka rendelés” kifejezéssel 40-en keresnek mindössze havonta, a „pálinka webshop” és „pálinka webáruház” kifejezések (60 mindkét esetben) szintén nem túl népszerűek.
 • A vodka még ennyire sem érdekli a magyar netezőket, bármelyik verziót vizsgáltuk is, a havi keresési mennyiség vizsgálhatatlanul alacsony.
 • A sörrendelés úgy tűnik szintén nem igazán érdekel minket, a „sörrendelés” kulcsszóra 80, a „sör rendelés online” kifejezésre 40 mindössze a havi volumen.
 • A whisky sem népszerű: a „whisky rendelés” és „whisky webshop” kifejezésekre is csak havi 40-szer keresünk. („Whiskey” írásmóddal még ennyiszer sem.)
 • A legnépszerűbb egyértelműen a bor: a különféle kifejezéseket vizsgálva („bor rendelés”, „borrendelés”, „bor webshop”, „bor webáruház”) összesen mintegy 400 keresést indítunk – valószínűleg azért, mert általában bort ajándékozunk, ajándékot pedig, mint láttuk a kutatásból, igen szívesen keresünk online.

Úgy tűnik tehát, hogy a magyar inkább helyben veszi (és fogyasztja) a legnépszerűbb alkoholfajtákat, mintsem interneten rendeli azokat.

Hogy lássuk, mégis hogyan keresnek online alkoholra a magyarok, ha már vásárolni nem is akarnak webáruházban, általánosabb kereséseket is lefuttattunk.

A „sör” szót vizsgálva például láthatjuk, hogy hajlamosak vagyunk adott márkáknak utánanézni online. A legnépszerűbbek sorrendben (zárójelben a havi keresési volumennel):

 • Csíki sör (6500)
 • Borsodi sör (700)
 • Soproni sör (700)
 • Kőbányai sör (700)
 • Guiness sör (700)
 • Miller sör (700)
 • Pécsi sör (700)
 • Argus sör (600)
 • Heineken sör (400)

Egyes sörtípusokra is egészen kíváncsiak vagyunk:

 • héliumos sör (1400)
 • IPA sör (900)
 • kézműves sör (800)
 • alkoholmentes sör (400)
 • gluténmentes sör (350)

Emellett akad még néhány érdekesebb keresés, amit viszonylag sokan futtatunk le. A Csak a jó sör! webáruházat például havonta 450-en keresik kifejezetten a brand nevét írva be. A sör és fű kifejezésre havonta 350-en keresnek – hogy ebből mennyi embert érdekel a két szubsztancia, és mennyit az ezt a nevet viselő rapformáció (Sör És Fű, avagy SÉF), nem tudhatjuk.

A „borbolt” keresőszót havonta 350-en ütik be a keresőbe. 200-an kifejezetten a Pannon Borboltra keresnek, 40-en pedig a Klassz Étterem és Borboltra. Ezen felül csak a lokális keresések között van néhány releváns: 60-an keresnek átlagban egy hónapban Budapesten és Pécsen borboltot.

Ha egyszerűen a „bor” keresőszót tartalmazó kereséseket nézzük, a magyarokat leginkább a „forralt bor” izgatja (7900), illetve a „forralt bor recept” (3200) és a „forralt bor receptek” (600). A „rosé bor” 700 magyar keresőt érdekel havonta, a „tokaji bor” 500-at, míg a La Fiesta márka 400-at. Ugyanennyien keresnek portói borra és siller borra is.

A whisky esetében a magyart ezek a típusok és márkák érdeklik leginkább:

 • Skót whisky (450)
 • Jameson whisky (350)
 • Grants whisky (350)
 • Jack Daniels whisky (300)
 • Ír whisky (250)
 • Bourbon whisky (200)
 • Black Velvet whisky (150)

A „whisky fajták” havonta 450 embert érdekelnek, a „whisky árak” pedig 400-at, a „whisky márkák” 200-at. Ami pedig nekünk különösen releváns: 200-an a „whisky shop” kifejezést is lefuttatják.

A releváns keresések között ebben az esetben találunk online vásárlási szándékkal lefuttatott kereséseket is, a rangsor így alakul:

A releváns keresések között ebben az esetben találunk online vásárlási szándékkal lefuttatott kereséseket is, a rangsor így alakul:

 1. Whiskynet (1700)
 2. Italnagyker (1000)
 3. Italdiszkont (700)
 4. Italdepo (600)
 5. Ital webshop (300)

A vodka esetében leginkább a brandekre keresünk:

 1. Royal (1300)
 2. Absolut (800)
 3. Ciroc (600)
 4. Beluga (600)
 5. Finlandia (450)
 6. Kalinka (450)
 7. Belvedere (350)
 8. Grey Goose (300)
FEJEZET 6

Következtetések

Nagyívű tanulságot nem vonhatunk le ezekből a számokból, sokkal inkább érdekességként fogható fel – illetve olyan adathalmazként, amely további célirányos kutatásokkal kiegészítve nagyon is hasznos következtetések levonására alkalmas a marketingesek számára.

A fenti adatokra alapozva a következő elméleteket állíthatjuk fel, a magyar netezők szándékait vizsgálva:

 • A márkahűség jellemzően magas, mivel a keresési volumen itt sokkal nagyobb, mint az általános termékek esetén: vagyis ha valaki karácsonyfát, órát, cipőt vagy kanapét venne, inkább egy adott brand webáruházára keres rá.
 • Ahol a hazai e-kereskedelmi forgalmi adatok és a keresési trendek között komoly eltérés mutatkozik és a keresések arányaiban alulmaradnak, ott feltételezhető, hogy a vásárlók tudatosabbak: már konkrét termékekre keresnek rá (például egy könyv címére vagy egy pontos laptoptípusra), nem általános kategóriára vagy brandre. Ilyen kategóriákban még a kisebb versenyzőknek is komoly esélye lehet arra, hogy jó célzással magukhoz irányítsák az organikus keresőforgalmat. (Tipikusan ilyen, jelen kutatásban alulreprezentált kategória például a műszaki és elektronikai cikkeké, amelyek az elmúlt években rendre az egyik legnagyobb forgalmat generálták, itt mégis a lista második felében kaptak csak helyet.)
 • A leginkább a Budapesten és Pest megyében élők keresnek így brandekre, illetve Kelet-Magyarország szintén erős. Más megyékben viszont elképesztően jó esélyei vannak a terjeszkedésre szinte bármely brandnek: kevés az olyan márka, amely az egész országból vonzza a keresőforgalmat.
 • A szezonalitás tekintetében egyáltalán nem láthatóak meglepő adatok: jellemzően azok teljesítenek jól, akik köthetőek az adott időszakokhoz (karácsonyi ajándék, szezonális ruházat stb.).
 • Az egyes kampányok képesek kiugróan erős heteket hozni szezonalitás nélkül is, hosszú távon azonban nem mutatkozik meg a hatásuk. Az egyszeri volumennövekedés jellemzően gyorsan visszaáll a korábbi szintre – tartósan csak azok képesek konkurenseik fölé kerülni, akik éveken keresztül tudatosan építkeznek, és nem egyszeri hirdetési kampányokban bíznak.

A végkövetkeztetéseink így fogalmazhatóak meg: a magyar e-kereskedelmi piac még mindig fiatal, és sok termékkategória esetében szinte statikus. A márkák sokszor nagy kampányokra hagyatkoznak, kevesen építkeznek tudatosan, növelik már régiók felé a fókuszt. (Ne is említsük, milyen kevés kereskedőnek jut eszébe applikációt használni.)

Ez azt jelenti, hogy a magyar online marketingesek előtt elképesztő lehetőségek állnak, hiszen az ország nagy részében mondhatni szűz piaccal nézhetnek szembe. A kérdés már csak az, hogy mivel szándékoznak meghódítani ezeket a piacokat, és letarolni konkurenseiket.