Mindez nem egyszerű, nem könnyű, nem gyors, és folyamatosan energiát kell fektetned az optimalizálásba. De nem kell mindezt egyedül megtenned. Ha ezt a cikket elolvasod, tudni fogod, merre indulj akkor is, ha semmilyen technikai tudással nem rendelkezel.

Tudni fogod, miért érdemes blogolnod, hogyan vegyél rá véleményvezéreket, hogy rád linkeljenek, és hogy miért élet-halál különbség a rangsorolásban egyetlen másodperc is.

Keresőoptimalizálás ingyen nincsen – de megmutatjuk, hogyan csináld úgy, hogy megérje.

Kezdhetjük?

FEJEZET 1

Mi az a SEO? Alapkifejezések

A SEO története egészen a 90-es évekig vezethető vissza, amikor a keresőmotorok először megjelentek az interneten.

De mielőtt beleásunk a történetbe, érdemes tisztázni, egyáltalán mi az értelme és célja az optimalizálásnak.

A SEO jelentése


A SEO (search engine optimization), vagyis a keresőoptimalizálás lényege, hogy általa javítsuk az egyes weboldalak organikus megjelenéseit a keresőmotorokban. 

Vagyis a cél, hogy egyes kulcsszavak, keresőkifejezések esetében a weboldal a találati oldalakon (SERP, search engine result page) minél előkelőbb pozícióban kapjon helyet.

Azok a PPC hirdetések, amelyeket például a Google találati oldalain helyezhetünk el, a keresőoptimalizálásnak nem részei, viszont a keresőmarketingnek (SEM, search engine marketing) igen. A SEO kizárólag az organikus eredményekre koncentrál.

A SEO története egészen a 90-es évekig vezethető vissza, amikor a keresőmotorok először megjelentek az interneten. Ma már az online marketing szerves, létfontosságú része, de az évek alatt rengeteget változott.

Sok az olyan technika, amely trükközésre és kiskapukra alapozott (így a linkkatalógusok használata vagy a kulcsszóhalmozás) ma már nem hatékony vagy egyenesen káros, mivel büntetéseket von maga után. Előtérbe kerültek viszont új módszerek, mint a tartalommarketing, amelyek a felhasználói élmény javítására koncentrálnak, így javítva a helyezéseket.

A keresőoptimalizálás alapjai


Tekintsük át röviden, milyen alfajtákról beszélhetünk a keresőoptimalizáláson belül.

Technikai SEO

A technikai SEO lényege, hogy egy weboldalt úgy építsünk fel, hogy a keresőmotorok azt tökéletesen tudják értelmezni. Tehát az algoritmus képes legyen az oldalt indexálni, a rajta található elemeket beolvasni, és egyáltalán a weboldal úgy épüljön fel, hogy az megfeleljen az algoritmus alapvető elvárásainak egy keresőbarát oldallal szemben.

Ez adja tehát az alapot – erre épülhetnek fel később az on-page, majd off-page SEO megoldások. Hogy a technikai SEO mennyire működik, számos mérőszám mutathatja, külön szakember felelős érte, hogy a technikai háttér megfelelően működjön. Ha laikusként kíváncsiak vagyunk a legfontosabbakra, a Google PageSpeed Insights eszközével felmérhetjük, hogy az algoritmus szerint az oldalunk milyen gyors (mennyi idő alatt töltődik be), mennyire felhasználóbarát (a Google képes felmérni a UX-et), és mennyire mobilbarát.

Ez utóbbi tényezőről külön is értekezünk majd a cikkben, hiszen több éve nagyon fontos keresőoptimalizálási szempont, hogy az oldalunk mobilbarát-e vagy sem. Ez nem csak azért fontos, mert a látogatók nagy része már mobileszközökről érkezik és így komolyan befolyásolja a felhasználói élményt. Az indexelés során a Google komolyan vizsgálja ezt és befolyásolja általános rangsorolásunkat is.

Ez a Google Mobile-Friendly Test eszközével vizsgálható mélyebben.

On-Page SEO

Az on-page SEO a weboldal tartalmával foglalkozik: arra fókuszál, hogy az ott megjelenő tartalom mennyire optimalizált, hogyan látja azt az algoritmus. (Értelemszerűen nem elválasztható a technikai SEO-tól, hisz akárhogyan optimalizáljuk a kulcsszavakat, tageket vagy URL-eket, ha azokat technikai hiányosságok miatt nem látja az algoritmus, hiába minden.)

Az on-page optimalizálásnál rengeteg dologra figyelhetünk, a legjelentősebb, tudatosan optimalizálandó elemek ezek:

 • Az elsődleges kulcsszavak és keresőkifejezések
 • A weboldal, aloldalak címe (title)
 • Az URL-ek szerkezete
 • Az oldalakon található főcímek, címsorok (headings, h1, h2 stb.)
 • A meta leírások (tagek)
 • Képek címe, alt text
 • A tartalom szövegezése
 • A weboldalak betöltési sebessége, mérete (ezt a technikai háttér mellett természetesen a tartalom is befolyásolhatja)

Milyen eszközökkel javíthatjuk az on-page SEO-t?

Néhány azok közül a megoldások közül, amelyek az on-page optimalizálás alá tartoznak:

 • XML oldaltérkép hozzáadása
 • Egyszerű, könnyen használható navigáció (pl. breadcrumb, menük)
 • Megfelelő Robots.txt fájl
 • Tartalom duplikált vagy gyenge oldalak indexálásának leállítása (noindex)
 • Az indexált oldalakon a duplikáció eltávolítása
 • Multimédiás tartalom használata (kis méret és tagek szükségesek)
 • Kulcsszókutatás alapján a megfelelő kulcsszavak célzása, aloldalanként
 • LSI kulcsszavak használata
 • Tartalom kategorizálása
 • Minőségi outbound linkprofil felépítése (hivatkozás minősége, releváns külső tartalmakra)
 • A tartalom rendszeres frissítése
 • Kulcsszavak használata az URL-ekben, URL-ek rövidítése és egyszerűsítése
 • 301 átirányítások használata

Off-Page SEO

Az off-page optimalizálási megoldások értelemszerűen azokat takarják, amelyek nem a weboldalon történnek, a rangsorolásunkat viszont befolyásolják. Elsősorban a linképítésről beszélünk itt, így elmondható az is, hogy erre van a legkevesebb befolyásunk – ez már komoly marketinges munkát követel meg.

Az off-page SEO-ban releváns lehet például, hogy

 • Milyen minőségű oldalak hivatkoznak ránk (backlink)
 • Hány ilyen hivatkozás mutat az oldalunkra?
 • Mi a hivatkozások szövege?
 • Mennyire relevánsak ezek a hivatkozások, milyen tartalomban kapnak helyet?

A hivatkozások minősége, hitelessége, relevanciája kiemelkedő jelentőségű ebben az esetben. Elképzelhetjük ezt úgyis, mint az emberek esetében a társadalmi rangot az alapján, hányan ismernek és milyen véleménnyel vannak rólunk.

Hiába van 50 közeli ismerősünk, ha ők is „közemberek”, ezzel nem leszünk ismertek vagy népszerűek. De közismert és elismert személy ismertségéből jóval kevesebb is elegendő ahhoz, hogy magasabbra jussunk a szociális ranglétrán.

Ennek megfelelően 1 gyenge weboldalról ránk mutató link vagy 12 közül értelemszerűen az utóbbi nyer. De valamilyen a Google által kiemelkedően hitelesnek tekintett oldalról (nagy brandek oldalai, hírportálok stb.) már kevesebb backlink is elérheti ugyanezt a hatást.

Hogyan szerezhetünk minőségi backlinkeket?

Ez önmagában külön cikket ér (fogunk is írni róla), de nézzünk meg röviden néhány megoldást.

 • Linkcsere – régi módszer, nem a leghatékonyabb, mivel a relevancia csökkenhet és túlságosan nagy energiabefektetést igényel.
 • Vendégblogolás – megjelenés saját tartalommal, ránk mutató hivatkozással más weboldalakon.
 • Közösségi média-marketing a tartalmak terjesztése érdekében.
 • Influencer marketing – véleményvezérek alkalmazása, vagy meggyőzése hagyományos PR-eszközökkel.
 • Tartalommarketing – olyan értékes tartalmak készítése, amelyeket a célközönségünk magától is terjeszt és hivatkozik.

White hat vs. Gray hat vs. Black hat SEO

A három kategória közötti különbség lényegében az, hogy mennyire folytatunk etikus keresőoptimalizálást – mennyire keressük a kiskapukat, az egyszerű de kockázatos technikákat, mennyire akarjuk átverni az algoritmust.

 • White hat SEO

Ide tartoznak a teljesen etikus technikák – mint például a tartalommarketing, melynek során rendszeresen frissített, értékes és releváns tartalommal látjuk el a közönséget.

A linképítés is ide tartozhat, sőt, az értékes tartalom eleve megteremti az alapjait.

Hosszú távú stratégiáról és komoly befektetett energiáról beszélünk itt, amely azonban garantáltan meghozza a gyümölcsét. A white hat technikákat alkalmazó oldalakat kevésbé fenyegeti a veszély, hogy egy-egy algoritmus frissítés visszadobja őket a rangsorokban vagy hirtelen büntetéseket kezdenek el felhalmozni.

 • Grey hat SEO

A szürkezónába tartoznak azok a megoldások, amelyeket kifejezetten ugyan nem büntet a Google, mégis nyilvánvalóan kockázatosak. Ilyen lehet a nem természetes módon folytatott linképítés (backlinkek vásárlása például).

Az ilyen módszereknél azonban már megvan a kockázat, hogy a Google egyszer csak frissít az algoritmuson, és reggelre nem is találjuk meg a weboldalunkat a rangsorban a hirtelen kapott büntetések miatt.

 • Black hat SEO

A kifejezetten etikátlan és a Google keresőoptimalizálás esetében büntetett technikák. Lényegében arról van szó, hogy egy-egy weboldal rangsorolását (a technikai SEO megoldásain túl) úgy próbáljuk javítani, hogy az emberi tényezőre, a felhasználói élmény tényleges javítására, az értékadásra valójában nem figyelünk – csakis arra, hogy az algoritmus kedvezően bíráljon el.

Az algoritmus ugyanakkor ma már ezeket hatékonyan képes felismerni, hiszen a több száz rangsorolási tényező között azok is helyet kapnak, amelyek kifejezetten a felhasználók tevékenységét figyelik – hogy lepattannak-e a weboldalunkról, mennyi időt töltenek ott el, hogy egyszerre több oldalt is megtekintenek-e, megosztják-e a tartalmainkat és így tovább.

A black hat módszerek gyors eredményekkel kecsegtetnek – de szinte biztos, hogy büntetést vagy tiltást vonnak maguk után szintén nagyon rövid időn belül.

Szerencsére ezt könnyen elkerülhetjük, a Google Webmaster Guidelines például egyértelműen felsorol olyan technikákat, amelyek tiltottak. Ilyenek például:

 • Automatikus tartalom generálás
 • Oldalak létrehozása lopott, duplikált tartalommal
 • Rejtett szövegek és hivatkozások
 • Linképítési trükközés valódi értékadás nélkül
 • Irreleváns kulcsszavak, keresőkifejezések használata

(És hogy miért a Google-t tekintjük mindenhol etalonnak? Egyszerű: 10-ből több mint 9 keresést náluk futtatunk le a globális statisztikák szerint.)

FEJEZET 2

Miért létfontosságú a SEO?

Ha nem használod, esélytelen, hogy organikusan vonzz be forgalmat az oldaladra. Vajon hirdetésekre akarsz költeni, vagy inkább közönséget építenél?

Ha jól akarod az oldaladat optimalizálni, akkor ismerned kell magát a folyamatot is, ami annak élesítése után indul be…

Keresőmotorok (search engines)


Mi az a search engine?

Keresőmotor alatt azokat a keresőket értjük, amelyeket a nethasználók különféle tartalmak, termékek keresésére használnak az interneten.

A statcounter legfrissebb adatai szerint a különféle keresők globális részesedése jelenleg így néz ki:

 • 90,91% Google
 • 3,18% Bing
 • 2,46% Yahoo!
 • 1,37% Baidu
 • 0,58% Yandex

(Még erősebb a Google dominanciája mobilon például, itt 94%-a az összes lefuttatott keresésnek hozzájuk tartozik.)

Az algoritmusok célja természetesen az, hogy minden lefutatott keresésre a lehető legrelevánsabb találatokat adják a felhasználóknak. Ezáltal validálják saját szolgáltatásukat is, hisz egy olyan kereső, amely egyszerűen a legjobban optimalizált, és nem a felhasználó számára ténylegesen releváns, értékes találatokat helyezi előre, nem hasznos önmagában sem.

Mit csinálnak pontosan a keresőmotorok?

A keresőmotorok automatikusan indexelik a weboldalakat internetszerte, erre pedig különleges botokat használnak, ezeket nevezzük spidereknek vagy crawlereknek.

Az indexelés során beérkezett adatokat komplex algoritmusok validálják, és egy sor rangsorolási faktor alapján állítanak fel sorrendet az egyes keresőkifejezésekre. Hogy pontosan mik ezek a faktorok nem tudhatjuk.

Természetesen tudjuk, hogy a Google figyeli például a felhasználók viselkedését, a tartalom relevanciáját, a mobilbarát megjelenést és így tovább. Jelenleg azonban az algoritmus több mint 300 rangsorolási faktor alapján dolgozik – és nem mind nyilvános.

Hogyan működnek pontosan?

Crawling (beolvasás)

Ahogy a weboldalad élesedik, a crawlerek megtalálják és átvizsgálják az technikai és tartalmi szempontból. Automatikus botok ezek, és hogy mit látnak egyáltalán  a weboldalból, az nagyrészt a technikai SEO megoldások milyenségén múlik – a mára nem támogatott Flash-alapú weboldalak például nem sokban bízhatnak.

A crawlerek tehát beolvassák a tartalmat, és megállapítják nem csak azt, mennyire működik jól az oldal, de azt is, hogy miről szól. Az értelmezésben az algoritmusnak az LSI kulcsszavak használata például sokat segít.

Indexelés

Kövektező lépésként katalogizálják, vagyis indexelik az oldalt – ez biztosítja, hogy a jövőben a hozzá rendelt értékek és címkék alapján (amelyeket a crawlerekkel beolvasott információk alapján kerülnek hozzárendelésre) azonnal megtalálja az oldalakat a keresőmotor a könyvtárban.

A keresőmotorok minden egyes aloldalt indexelnek (újak élesítésekor érdemes ellenőrizni, már beolvasták-e a crawlerek), és frissítéskor szintén frissítik a saját adatbázisukat.

Indexelésnél a keresőrobotok a weboldal gyökérmappájában (root) található Robots.txt fájlt is beolvassák, ha van. Ebben állíthatjuk be, ha nem akarjuk, hogy a keresőrobotok az oldal bizonyos tartományait beolvassák – például egy adminfelületet vagy duplikált tartalmakat is tartalmazó landing page-eket.

Important A meta robots noindex tag az egyes oldalakon hasonló funkcióval bír, így akadályozhatod meg azt például, hogy a Google keresés egy tranzakciós oldalra vigyen egy webshopban.

Rangsorállítás

Végül az egyes keresések lefuttatásakor az algoritmus az indexáláskor hozzárendelt értékek alapján (emlékezhetünk, több száz faktorról van szó) rangsort állít a legrelevánsabb és legminőségibb találatok között.

A rangsorolás sok esetben nem csak attól függ, hogy a felhasználó milyen kifejezésre futtatja le a keresést. A rangsort befolyásolhatják például az alábbi tényezők:

 • Milyen platformon (mobil, tablet, desktop) futtatják le a keresést
 • Hol tartózkodnak (földrajzi helyzet)
 • Mire kerestek korábban
 • Milyen böngészőben futtatják a keresést
 • Ha kíváncsi vagy arra, hogy a domaineden milyen oldalakat indexel a Google, ezt egy egyszerű kereséssel is ellenőrizheted. A keresőben használd a site: attribútumot, pl. site:roifundry.com
 • Ha videókat is használsz az oldaladon, érdemes leiratot használni – így a crawlerek tudni fogják, miről szól az oldal és megjelennek majd a kulcsszavak is
 • Az outbound (kifelé mutató) hivatkozások használatát se felejtsd el – közvetlenül nem erősítik a linkprofilod, de ajánlott az alkalmazásuk
 • Egy-egy tartalomban 2-3 belső linket érdemes használnod, de mindig figyelj oda arra, hogy a belső linkhálózatod ép legyen, ne 404-es oldalakra vezessenek a hivatkozások
 • Egy SEO böngésző segítségével, mint például a Browseo, megnézheted, hogyan néz ki az oldalad, ha eltávolítod róla a crawlerek számára láthatatlan elemeket. Így eltűnik a Flash, a JavaScript, a CSS formázás, viszont megmarad maga a tartalom, a fő- és alcímek, képek és így tovább

Keresőoptimalizálási tippek

Keresési szándékok

Aszerint, hogy mit akarunk a lefuttatott kereséssel elérni, jellemzően 3 ún. keresési szándékot különböztethetünk meg.

 • Navigációs

Amikor ahelyett, hogy egy webcímet ütnénk be, inkább rákeresünk arra. Jellemzően weboldalakat, brandeket keresünk így, és akkor, ha az adott webcímre nem emlékszünk pontosan vagy még sohasem jártunk az oldalon.

 • Információs

Amikor kíváncsiak vagyunk valamire, egyszerűen megkérdezzük a Google-t, például arról, hogyan kell gulyáslevest csinálni, hogyan jutunk el Londonba vagy hogyan keresőoptimalizálhatjuk az oldalainkat a leghatékonyabban.

 • Tranzakciós

Akkor futtatjuk le őket, amikor kifejezetten vásárolni akarunk valamit (vagy éppen információt akarunk gyűjteni egy jövőbeli vásárláshoz). Ilyenkor kereshetünk kategóriákra (csempe, horgászfelszerelés stb.) vagy konkrét termékekre (fehér sportzokni, Nike Air Max stb.), ez pedig gyakran kiegészül más kifejezésekkel (vásárlás, webshop, ár stb.)

A rangsorolás szabályai


Google rangsorolási faktorok (ranking factors)

A Google algoritmusa több száz tényezőt vesz figyelembe, amikor felállítja a találati oldalak rangsorait. Ezek közül rengeteget ismerünk, azt azonban pontosan nem, hogy ezek milyen súllyal esnek latba – és egyébként sem érnénk vele sokat, hiszen akár naponta többször is frissül az algoritmus, a súlyozások folytonosan változnak.

A legtöbb, amit tehetünk, hogy mindenre figyelünk, és a kutatások alapján kiemelkedően fontos területeken, mint például a tartalom, igyekszünk hosszú távú, fenntartható white hat stratégiákat alkalmazni. Sajnos a rangsorolási szempontok fontosságát még a legalaposabb kutatásokból sem tudjuk meg, lévén több száz van belőlük, legfeljebb korrelációkat mutathatunk ki.

E gondolat mentén álljon itt egy lista a legfontosabb faktorok egy részéről.

A lista természetesen nem teljes, nem is lehet az. Magunk is lehagytunk róla néhány olyan faktort, amelyek nem jelentősek, nem egyértelműek vagy kifejezetten homályosak.

Domain szintű faktorok

 1. A domain kora. Jelenleg igen kis jelentőséggel bír.
 2. Kulcsszó a TLD-ben (top level domain). Relevanciát ad, de kevésbé jelentős faktor, mint néhány éve volt.
 3. A domainregisztráció hossza. A Google szerint azok az oldalak, amelyeknél a regisztráció több évre előre szól, legitimebbnek tekinthetőek, mint azok, amelyeket nem szándékoznak egy évnél tovább használni.
 4. Kulcsszó az aldomainben. A MOZ szakértői szerint ez is javíthatja a helyezést.
 5. Domaintörténet. Ha egy weboldal gyakran vált tulajdonost, tartalmat, ha nagyon hektikus a látogatottsága, az nem jó jel a Google-nek. Emellett a történet azért is fontos, mert a korábbi büntetéseket a domain az új tulaj alatt is megtarthatja.
 6. Exact match domain, avagy EDM. Az EDM frissítése óta önmagában nem elég az, ha a domain pontosan megfelel a keresőkifejezésnek, de még mindig hasznos.
 7. Publikus vagy privát WhoIs információk. Ha priváttá tesszük a WhoIs információkat, az annak a jele lehet, hogy valamit el akarunk rejteni, ezt pedig a Google nem szereti.
 8. Büntetett WhoIs tulajdonos. Ha spammerként azonosítja a Google a tulajt, más oldalaikat is büntethetik.

Weboldalszintű faktorok

 1. Kulcsszó a title tagben. Nem olyan jelentős szempont, mint egykor volt, de nem árt figyelni rá.
 2. Kulcsszó a leírásban. A Google-t nem érdekli, viszont az átkattintásokra nagy hatással lehet – ez pedig rangsorolási faktor, tehát itt is inkább korrelációról beszélhetünk.
 3. Kulcsszó a h1 tagekben. A Google másodlagos relevanciajelzésként értékeli, tehát erre is figyelj.
 4. A tartalom hossza. A kutatások szerint az elmúlt években viszonylag fontos lett a Google számára, hogy ne csak párszáz karakterrel töltsük meg az oldalainkat – de valószínűleg még inkább a felhasználóknak, tehát itt is korrelációról beszélünk. A legjobban az 1000 és 3000 szó közötti tartalmak teljesítenek.
 5. Tartalomjegyzék. Egy oldalon belüli hivatkozásokkal operáló belső tartalomjegyzék segít a Google-nek jobban megérteni, miről szól egy adott oldal.
 6. Kulcsszó sűrűség. Mára a túl sok kulcsszó már kifejezetten káros – amire figyelned kell tudatosan, az inkább az, hogy a legfontosabb kulcsszavak mindenképpen szerepeljenek a szövegben, hogy a Google is megfelelően értelmezze a témát.
 7. LSI (Latent Semantic Indexing) kulcsszavak használata. Segítenek a Google-nek a megértésben, kontextusba helyezik a témát, lényegében jelentésben egymáshoz közel álló, releváns kifejezésekről van szó.
 8. LSI kulcsszavak használata a címekben, alcímekben.
 9. Az oldal betöltési sebessége. Kiemelkedően fontos szempont, különösen a UX miatt, minden másodperc több visszaforduló látogatót és rosszabb helyezést eredményezhet.
 10. AMP használata – nem közvetlen rangsorolási tényező, de előnyt jelenthet.
 11. Nem duplikált tartalom. A Google nem bünteti kifejezetten a duplikációt, viszont előtérbe helyezi az eredeti tartalommal feltöltött oldalakat – ami a gyakorlatban ugyanazt jelenti: duplikált tartalommal rosszabb helyezést érünk el, még ha tiltani nem is fognak miatta.
 12. Canonical tag. Mindig jelezzük a Google-nek, ha egy tartalom nálunk jelent meg először.
 13. Képek optimalizációja. Fájlnév, alt text, cím, elírás, méret – mind fontosak lehetnek.
 14. A tartalom frissessége. A frissebb tartalmak előnyt élveznek, hacsak egyéb faktorok miatt egy akár több éves tartalmat nem tekint kiemelkedően erősnek az algoritmus.
 15. A frissítések nagysága és rendszeressége. Ha rendszeresebben frissíted az oldalad és tartalmaid, az jó jel: azt jelzi, ha minden technikai elem stimmel és a tartalom nem lesz gyengébb, hogy a felhasználói élményt szem előtt tartva fejlesztesz.
 16. Nyelvtan és nyelvhelyesség: olyan szempontok, amelyek elsősorban a közönségednek fontos, főleg magyar nyelvterületen, hisz e nyelven kevésbé ért még a Google.
 17. Mobilbarát weboldal. A Mobilegeddonnak becézett, 2016-os frissítés óta elsőrendű szempont.
 18. Kimenő linkek száma. Bár alapvetően hasznosak, túlságosan sok dofollow link káros hatással lehet a teljes linkprofilodra.
 19. Multimédia használata. Azok a tartalmak, amelyekben legalább egy kép helyet kap, a kutatások szerint jobban teljesítenek a rangsorolásban.
 20. A belső linkhálózat állapota: ha törött, 404-es oldalakra vezető linkekkel van tele a belső hálózatod, az rontani fogja a helyezésed.
 21. Nehézségi szint (reading level). Az optimális tartalmak a tapasztalat szerint azok, amelyek közepes szintűek, tehát nem túlságosan egyszerűek, de nem is akadémiai jellegűek.
 22. URL hosszúsága. A túlságosan hosszú vagy komplikált URL-ek közvetetten negatív hatással lehetnek a helyezésedre.
 23. Kifelé mutató hivatkozások. Míg a forráshivatkozásokat pozitívan értékeli a Google, ha túlságosan sok link mutat kifelé az oldalról, az a Google szerint elterelheti a figyelmet a tartalomról.
 24. Rangsoroló kulcsszavak minősége. Ha egy oldal több komolyabb kulcsszóra is jól rangsorol, az már önmagában komoly minőségi mutató a Google-nek.
 25. Felhasználóbarát dizájn. A Google is értékeli, ha az oldalad jól használható, de az ezzel járó pozitív visszajelzések, mint a több oldalon eltöltött idő például, komoly faktorok.

Oldalszintű faktorok

 1. Egyedi és hasznos tartalom. Ha olyan tartalmat publikálsz, amelyet a Google eredetinek tekint, vagyis van hozzáadott értéke, nagyobb az esélyed a jó rangsorolásra.
 2. Kapcsolati oldal. A megfelelő kapcsolati információk szintén jó jelzésnek minősülnek.
 3. A weboldal szerkezete. Egy jó oldaltérkép és világos hierarchia, a kategóriák használata és így tovább, ezek mind segítenek a Google-nek, hogy felismerje a minőségi weboldalakat.
 4. Uptime, vagyis rendelkezésre állás. Ha a weboldalad túl sokszor nem elérhető, az nem a megbízhatóság jele, ezért figyelned kell arra is, hogy megfelelő hosting szolgáltatást használj.
 5. A szerver földrajzi helyzete. Hatással lehet arra, hogy lokálisan hogyan rangsorol az oldalad.
 6. SSL tanúsítvány. Enélkül egészen biztosan nem fogsz jól rangsorolni, a megfelelő titkosítás alapvető bizalmi faktor.
 7. Adatvédelmi elvek: szintén a megbízhatóság jele.
 8. Duplikált meta információk: ronthatják a helyezésed, de szerencsére a Google Search Console segít felfedni ezeket.
 9. Breadcrumb navigáció. Nem csak a felhasználói élményt javítja, a Google algoritmusa is szereti.
 10. Mobiloptimalizáció: a 2016-os Mobilegeddon frissítés óta alapvető fontosságú tényező.

Backlink faktorok

 1. A rád hivatkozó domainek kora.
 2. A rád mutató backlinkek és domainek száma.
 3. .edu és .gov oldaakról kapott backlinkek – kiemelten hitelesnek számítanak a Google szemében.
 4. A rád hivatkozó oldalak hitelessége: az erős oldalakról kapott linkek többet számítanak, mint a gyengéktől érkezőek, lásd a linképítésről szóló fejezetet.
 5. Backlinkek a konkurensektől. Az ugyanazon találati oldalakon megjelenő weboldalakról kapott linkek értékesebbek.
 6. Nofollow linkek: bár a Google nem ismeri el, a kutatások és tapasztalatok alapján nagy szerepet játszanak az organikus linkprofil kialakításában.
 7. A backlinkek kontextusa. A releváns szövegben és horgonyszöveggel megjelenő linkek hasznosabbak, mint az irrelevánsak.

A végtelenségig folytathatnánk a felsorolást, de a legtöbb releváns faktort egyébként is részletesen érintjük a cikkben. Ha egy részletesebb listára vagy kíváncsi, látogass el a Backlinko oldalára.

Fontosabb Google algoritmus frissítések

A Google algoritmusa naponta többször is frissül, az elmúlt években azonban több olyan nagyobb frissítésre is sor került, amelyek alapjaiban változtattak meg egy-egy aspektust – és ennek megfelelően rengeteg szürkezónában működő oldalnak okoztak kellemetlen meglepetéseket. Lássunk ezek közül néhányat, hogy tudd, mire számíthatsz, ha nem a szabályok szerint játszol – és hogyan játszik maga a Google.

2018: Medic Core Update

Az augusztusban kiadott frissítés elsősorban az egészségügyi termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó oldalakat érintette, de nem kizárólag: megerősítették, hogy erős hatása volt az e-kereskedlemmel, biztosításokkal, pénzügyekkel, B2B szolgáltatásokkal foglalkozó oldalak esetében is.

2018: Mobile Speed Update

A Google ezzel a frissítéssel tette hivatalosan is az egyik legfontosabb rangsorolási faktorrá a weboldalak betöltési sebességét a mobilon lefuttatott kereséseknél.

2016: Adwords-Shakeup

Az organikus találatok felett legfeljebb 4-re emelték a megjelenő hirdetések számát, ezzel együtt eltűntek a találati oldalakon jobb oldalt megjelenő Ads hirdetések.

2015: RankBrain

A 3. legfontosabb rangsorolási tényezőként megjelent a Google új, machine learningen alapuló algoritmusa. A részletekről lásd a következő alfejezetet.

2015: Mobile Update (Mobilegeddon)

A mobilbarát oldalaknak előnyt adott a rangsorolásban a Google – elsősorban a mobilról indított keresések esetében, de mára ez a teljes rangsorolást befolyásolja.

2014: HTTPS/SSL frissítés

Ettől kezdve azok az oldalak élveznek előnyt a Google találati oldalainak összeállításakor, amelyek megfelelő titkosítással vannak ellátva.

2013: Hummingbird

A szemantikus keresés (semantic search) és a Knowledge Graph működését fejlesztették tovább ezzel, így tovább fokozva a minőségi tartalom jelentőségét.

2012: Penguin (Pingvin)

A linképítés hagyományos, trükközős formáit tovább romboló frissítés, amely azokat az oldalakat büntette, amelyek backlinkjei gyenge minőségű oldalakról számaztak. Ez az ún. „webspam update” elsősorban az off-page keresőoptimalizálást reformálta meg.

2011: Panda

Az egyik legjelentősebb frissítés, amelyre valaha sor került: a Google a gyenge minőségű tartalommal feltöltött, kulcsszóhalmozó, kifejezetten az algoritmus kicselezésére építő oldalakat keményen büntette, egyúttal előtérbe helyezte azokat az oldalakat, amelyeken értékes, minőségi tartalmak találhatóak, amelyek ténylegesen hasznosak a felhasználók számára – a UX szempontok így sokkal nagyobb szerephez jutottak a web- és tartalomfejlesztésben is. Ezzel új korszak nyílt a keresőoptimalizálásban és a tartalommarketingben is.

A RankBrain algoritmus frissítés

Note A RankBrain a Google hivatalos kommunikációja szerint az egyik legfontosabb rangsorolási faktornak tekinthető. A legegyszerűbb meghatározás szerint ez egy olyan gépi tanulásra (machine learning) alapozott rendszer, amely segít a Google-nek a hatékonyabb válogatásban az indexelt weboldalak között rangsoroláskor.

Ehhez a RankBrain azt figyeli, hogy a felhasználók az egyes találati eredményekkel hogyan interaktáltak a múltban, és ennek megfelelően rendezi őket.

Két fő tényezőt vesz figyelembe:

 • Mennyi időt töltenek el a felhasználók egy oldalon?
 • Hányan kattintanak a találati oldalon az adott oldalra? (Vagyis az átkattintási arányt.)

Egy kicsit részletesebben is nézzünk rá ezekre.

Oldalon töltött idő

Az oldalon töltött idő (dwell time) igen fontos tényező, hiszen jól mutatja, hogy átlagosan mennyire köti le az ott található tartalom a találati oldalakról érkező látogatóidat – vagyis mennyire értékes és releváns a számukra.

A kutatások igazolják a Google állítását, miszerint ez egy kiemelten fontos faktor, és azt is tudjuk, hogy egy az első 10 találatban helyet kapó weboldal esetében ez átlagosan 3 perc 10 másodperc.

De persze nem mindegy az sem, hogy az első oldalon vagy az első pozícióban kap helyet egy oldal. A forgalom nagy részét logikusan az első három találat söpri be.

CTR

Nem elegendő az, ha előkelő helyet szerzel egy találati oldalon – ha ott nem megfelelően jelensz meg, nem sokáig őrzöd majd meg a pozíciót. Ennek oka, hogy ha nem egyértelmű, miről szól az oldalad, hogy ott a felhasználó pontosan azt találja, amit keres, akkor kisebb valószínűséggel kattint át.

Márpedig az átkattintási arány (CTR, click-through rate) kiemelkedően fontos rangsorolási mutató a RankBrain szerint.

Ezt elsősorban a meta címekkel és leírásokkal javíthatod. Adj egy megfelelő, figyelem- és kattintás vonzó címet, és egy rövid, egyértelmű leírást, ezekben pedig lehetőleg szerepeljenek a legfontosabb kulcsszavak.

A meta címnek és leírásnak közvetlen rangsorolási hatása elvileg nincsen – indirekt azonban, mint láthatod, annál nagyobb. De ha még jobban segít a Google-nek az oldal értelmezésében, ha releváns a tartalmát tekintve, akkor direkt is segít.

FEJEZET 4

SEO és tartalom

Annak idején a Google lényegében annyit vizsgált, mennyire releváns a tartalom az oldaladon egy adott keresőkifejezésre.

A crawler meglátogatott, és megnézte, hogy a címekben, a meta tagekben, szövegben hányszor jelenik meg egy adott kifejezés, és minél többször, annál jobb helyezést kaptál (leegyszerűsítve).

Ez régen nincs már így. Minden keresőalgoritmus érdeke az, hogy a lehető legjobb minőségű találatokkal lássa el a felhasználóit – a legjobb tartalom pedig nem egy kulcsszavakkal teletűzdelt, kvázi értelmetlen szöveghalom lesz.

A legjobban rangsoroló oldalak jellemzője Ma már inkább az, hogy egy-egy témát mélységében vizsgálnak, hogy a felhasználó megtalál rajtuk mindent, ami azzal kapcsolatban érdekelheti. A Google is kontextusában vizsgálja a szövegeket, maga az algoritmus is igyekszik azokat értelmezni még szemantikailag is. A tartalom szerepe így az elmúlt évtizedben hatalmasra nőtt.

Persze nem kell minden egyes aloldalon monográfiákat közölnöd – az első határ, aminek szerepelnie kell, egy körülbelül 150 szavas releváns, értelmes, jól megfogalmazott leírás mindenhol. Ez nem csak a crawlereknek, de a felhasználóknak is segít abban, hogy gyorsan és könnyen megértik, miről szól az adott weboldal.

A túlságosan sok hirdetés nem használ a rangsorolásodnak, érdemes ezek számát a minimálisra szorítani, és ha lehet, akkor a hajtás alatt, vagyis az első képernyő után legörgetve jelenjenek csak meg.

Ma a formázás is rengeteget számít UX terén. Használj világos tagolást, h1, h2 tageket (ezeket a crawlerek is figyelik), listákat és minden más olyan megoldást, ami segít a tartalmat könnyen fogyaszthatóvá tenni és kiemelni a leglényegesebb információkat, hogy azok is könnyen megérthessék, miről szól az adott oldal, akik csak átfutják (skimmelik) azt.

Important A szövegen túl figyelned kell arra is, hogy használj változatos tartalomtípusokat: videókat, képeket, infografikákat, animációkat, ha szükséges. Ezekkel javíthatod a befogadást, így a felhasználói élményt.

A duplikált tartalmat is említettük már: kerüld, hogy több oldaladon is ugyanaz jelenjen meg, mert elméletben ugyan nem bünteti ezt a Google, a tapasztalatok viszont az ellenkezőjére utalnak.

Persze, a duplikált tartalom előfordulhat úgy is, hogy teljesen white hat technikákat alkalmazol, mondjuk landing page-ek mutációjánál vagy egy több ezer terméket árusító webshopban – ilyenkor figyelj arra, hogy a duplikált tartalmakat lehetőleg ne indexeltesd be (lásd a Robots.txt-ről szóló szakaszt), 301-es átirányítással irányítsd az eredeti oldalra a crawlert és a látogatót, vagy használj canonical URL-eket, ezzel jelezve, melyik az eredeti tartalom. (Utóbbi akkor hasznos, ha mások is átveszik a tartalmaid – így nem fognak előtted rangsorolni.)

Röviden tekintsünk át néhány olyan tartalomtípust, amely segíthet az oldalad helyezésének javításában. Ezeket érdemes vegyesen készítened, és folyamatosan friss, a célközönséged problémáira és igényeire fókuszáló tartalmakat publikálnod – ezt nem csak önmagáért a frissességért díjazza a Google, az organikus látogatottságodat is emelni fogja, ami önmagában segít a rangsorolásban.

Tartalomtípusok


Blog

Mindenképpen vezess blogot az oldaladon. Itt közölhetsz személyes hangvételű posztokat, teszteket, bemutatókat, mesélhetsz történeteket, közzétehetsz skyscreaper-cikkeket, amelyek a lehető legrészletesebben mutatnak be egy-egy témát.

A blog lehetőleg frissüljön legalább heti két-három alkalommal, és ne csak párszáz szavas bejegyzésekkel. Adj lehetőséget a kommentelésre, formázz, és figyelj arra is, hogy a fontos információkat mindig láthassa az oldalra érkező látogató (cím, megjelenés dátuma, szerző, kategória, olvasási idő stb.).

Termékoldalak

Termékoldalaid szövegezésénél figyelj arra, hogy ne egyszerűen csak termékjellemzőket sorolj fel. Kapjon helyet a szöveg és a multimédia is: írd le a termékelőnyöket, mesélj akár történetet, mutasd be vizuálisan minél jobban a termékedet.

Tesztek, vélemények (reviews)

Az oldaladon közölhetsz értékeléseket, recenziókat, termékteszteket – ezek a tartalmak jellemzően kiemelten érdeklik a közönséget, és remek friss tartalomként szolgálnak. Linképítésre is kitűnően használhatod őket, egy-egy ilyen tesztet a közösségi médiában is szívesen osztanak meg és sok külső hivatkozást söpörhetsz be a szakterületeden működő tartalomfejlesztőktől, véleményvezérektől.

Esettanulmányok

A részletes esettanulmányok, amelyek a célközönséged problémáit és azok megoldási lehetőségeit írják le, elképesztően hatékony tartalmak lehetnek akár letölthető, akár az oldalon elhelyezett formában. Használj hozzájuk történetmesélést (storytelling) és ezeket az elemeket mindenképpen szerepeltesd:

 • A célközönség bemutatása
 • A probléma részletes leírása
 • A be nem vált megoldások
 • A működő megoldás
 • Hogyan oldhatja meg saját maga is
 • Alternatív megoldási lehetőségek

Infografikák

Az infografikák komplexebb folyamatokat, koncepciókat képesek egyszerűbb formában átadni, érthetőbbé tenni, és nagyszerű szakmai cikkek kanyaríthatóak köréjük. Kiemelkedően jól teljesítenek a megosztások, így a linképítsé terén is: egy az oldaladon közölt infografikára jó esetben számos backlinket szerezhetsz, amelyek elsődleges forrásként jelölnek meg.

Útmutatók, how-to cikkek, tippek és trükkök

Szintén népszerű és rendkívül részletes tartalom előállítására adnak lehetőséget ezek a formátumok. Egy-egy megoldást – akár olyat, amilyet korábban már bemutattál esettanulmányban – lépésről lépésre mutathatsz be úgy, hogy a célközönséged azt maga is elvégezhesse. Ezzel nem csak úgy nyújtasz pozitív élményt, hogy megoldást kínálsz: ha maguk oldják meg a problémát, a pozitív élményt hozzád fogják kapcsolni, ahogyan szakértő branded is épül ezáltal.

És hogy ez miért jó az optimalizálásban?

Toplisták, listicle cikkek

Note Az ilyen oldalak nem csak nagyszerűen feltölthetőek kulcsszavakkal, de jellemzően a rajtuk töltött idő is magas, és a felhasználók hajlamosak tanácsokért többször is visszatérni, ami mind segít a jobb rangsorolásban.

Bármilyen részterületen találhatsz olyan szempontokat, ami alapján rangsorolhatsz – helyeket, termékeket, a popkultúra termékeit, személyeket – bármit. A lényeg, hogy népszerű témát válassz, és olyasmit rangsorolj, ami ismerős és hasznos lehet a közönségnek.

Egy adott városban a legjobb bárok rangsora például nem csak remek vitaindító, az oda látogatóknak igen hasznos is lehet, és nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy megjelenj máshol, hiszen a listádon szereplők valószínűleg szívesen közlik újra a tartalmat, így backlinkeket adva neked.

Interjúk

A szakértőkkel, véleményvezérekkel készített interjúknak rengeteg haszna van. Egyrészt segítenek a szakértői branded megerősítésében, hiszen a közönséged azt látja, hogy olyan emberek véleménye jelenik meg nálad, akiket már eleve szakértőnek látnak, vagy legalábbis a véleményüket értékesnek tartják.

Emellett szintén kiválóan alkalmasak a linkprofil építésére: az idézetek forráshivatkozásai mellett a megosztások és az interjúalanyoknál megjelenő backlinkek is segíteni fognak abban, hogy jobban rangsorolj.

Videók

Egyes szegmensek sokkal jobban szeretnek rövidebb videókat megtekinteni egy-egy témában, mint hosszabb írásokat elolvasni. (A felsővezetők például jellemzően ilyenek.) A videókkal nekik kedvezhetsz, írásos tartalmaidat ki is egészítheted, vagy olyasmit mutathatsz be, amire a szöveg nem lenne elég.

A videókhoz mindig mellékelj leírást vagy akár leiratot – így a Google is pontosan tisztában lesz vele, hogy az miről szól, hogyan érdemes kontextusba helyezni.

Ebookok

A letölthető infotermékek szintén a megosztásokkal hozhatnak neked jó rangsorolást amellett, hogy igen hasznosak, értékesek is, a felhasználói élményt így javítják – ha jó landing page-et készítesz hozzájuk (és nem felejted el azt indexeltetni is), akkor egy termékoldalhoz vagy útmutatóhoz hasonlóan kiválóan rangsorolhatnak, amikor valaki egy adott problémára keres megoldást. Ehhez persze ismerned és használnod kell az adott esetben releváns keresőkifejezéseket is – erről mindjárt bővebben beszélünk.

URL-ek


Mint azt már említettük, hasznos, ha az URL-jeid rövidek és szerepelnek bennünk a legfontosabb kulcsszavak. Ahelyett tehát, hogy ehhez hasonló automatikusan generált URL-ekkel dolgoznál:

pelda.com/blogpost1561456456fs56f456sd

használj ilyen egyszerű, lényegretörő és értelmezhető címeket:

pelda.com/miert-fontos-a-seo

Az viszont biztos, hogy az egyszerű és egyértelmű, leíró címek mindig jobbak, mint a rengeteg betűből, számból és más karakterből generált végtelen webcímek.

Egyes szakértők szerint A rövid URL-ek jobban is rangsorolnak a Google-ben, bár itt inkább arról lehet szó, hogy mivel jobban értelmezhetőek, ennek pozitív hatása van az átkattintási arányra. (Megint csak korreláció.)

Az viszont biztos, hogy az egyszerű és egyértelmű, leíró címek mindig jobbak, mint a rengeteg betűből, számból és más karakterből generált végtelen webcímek.

Címadás (title tagek)


A jó címadásról monográfiát írhatnánk, álljanak itt csak a keresőoptimalizálás szempontjából legfontosabb tényezők.

 • A jó cím egyértelmű: a felhasználó megtudja belőle, miről szól az adott oldal, az ott található tartalom.
 • A jó cím figyelemfelkeltő: segít rávenni a felhasználót, hogy érdeklődve kattintson a hivatkozásodra.
 • A jó címben megtalálhatóak a legfőbb kulcsszavak, hogy a keresőalgoritmus és a felhasználó is egyértelműen értse: igen, ez a találat arról szól, amire rákeresett.

Ezeket a title tagekben, headlineokban és az alcímek (h1, h2, h3) ugyanúgy érdemes

Important Mindez persze nem jelenti azt, hogy clickbait címeket kellene alkalmaznod – a figyelemfelkeltés nem ezt jelenti. Ha érzékletesen pár szóban leírod a problémát, amire megoldást kínálsz, legtöbbször az is éppen elég. Ne szenzációhajhász legyél, hanem informatív.

Tipikus címadási hibák (és hogy kerüld el őket)

Ezeket a title tagekben, headlineokban és az alcímek (h1, h2, h3) ugyanúgy érdemes

 1. Nem használsz title tageket. Ne hagyd, hogy a Google azt olvasson be az oldaladról, amit csak akar, és így jelenítsen meg a keresési találatok között. Optimalizáld, rövidítsd a címeidet a tagekben, és vedd rá hatékonyabban a kattintásra a felhasználókat.
 2. Duplikálod a címeid. Mindig használj valamilyen egyedi címet, máskülönben honnan tudná akár robot, akár ember, hogy az oldalaid közül melyik a legrelevánsabb adott esetben?
 3. Túl hosszú címeket adsz. 50-60 karakter felett a találati oldalon már nem jelenik meg a további címszöveg, tehát figyelj arra, hogy ebbe minden beleférjen. Ha olyan tartalom található az oldalon, aminek ennél hosszabb a címe, írd át, rövidíts, egyértelműsíts.
 4. Túl rövid címeket adsz. Ha van egy webáruházad és mellé egy blogod, akkor egy posztnak nem adhatod azt a címet, hogy „Drón”. Az viszont, hogy „Xiaomi Mi Drone 4K teszt (videóval)” épp jó hosszúságú, leíró, egyértelmű.
 5. Túloptimalizálsz. A cím legyen természetes, érthető, ne csak egy rakás jónak tűnő kulcsszó egymás után.
 6. Kulcsszó kannibalizáció. Ne optimalizáld úgy a címeket, hogy egyszerre több népszerű kifejezésre rangsoroljanak, ezeket a szerepeket oszd le egyes oldalaid között.
 7. Rosszul rövidítesz. A statisztika szót, ha keresik így (végezz kulcsszókutatást!) rövidítheted statnak, de statiszt.-nak semmiképpen. Figyelj a felhasználói szokásokra!
 8. Ha lokálisan igyekszel megfogni egy célközönséget, a címbe is foglald bele, kikhez szólsz – így a kereső is jobban tudja majd, kiknek érdemes megmutatnia az oldalaid, és jobban célozhatod a hosszabb lokális keresőkifejezéseket is. (Emlékezz, a rangsorolásban a földrajzi helyzet is szerepet játszhat.)
 9. Legyen releváns. Ha a címet a kulcsszavakra optimalizálod, de félrevezetően, és a tartalom az oldaladon végül valami teljesen másról szól, lebontod a felhasználói élményt: becsapod a keresőt, aki lepattan majd az oldaladról, ezért pedig a Google is büntetni fog.

Rengeteget beszéltünk már a kulcsszavakról, ezért ideje, hogy bevezessünk abba, hogyan használhatod ezeket a legjobban – egyáltalán, honnan tudhatod meg, hogy melyek a számodra fontosak.

Kulcsszavak és kulcsszókutatás


Kulcsszókutatás nélkül nem létezhet keresőoptimalizálás. Hiába technikailag tökéletes az oldalad, hiába gyártasz minőségi tartalmat vagy adsz ösztönösen jó címeket. Ha fogalmad sincs róla, hogyan keresnek a számodra releváns dologra a felhasználók, nem ismered a szokásaikat, nem leszel képes a konkurenciád elé kerülni.

De kezdjük a legelején.

Mi az a kulcsszó?

Egyszerűen fogalmazva bármi, amit a keresőmezőbe gépelünk, kulcsszónak (keyword) számít – ez remélhetőleg nem jelent számodra újdonságot.

Az elnevezés félrevezető lehet, mert jellemzően egyáltalán nem egyetlen szóról van szó – ezért is szerencsésebb keresőkifejezésnek titulálni őket.

Az angol szakemberek háromféle keresőkifejezést különböztetnek meg:

 • Head: egyetlen szóból áll, pl. „étterem”
 • Body: rövid, egyszerű, többszavas keresőkifejezés, pl. „vegán étterem”
 • Long tail: hosszú, összetettebb kifejezés, pl. „vegán étterem Budapest XI. kerület”
Pro tip A legnagyobb potenciállal általában a long tail kifejezések kecsegtetnek. A legrövidebb, legegyszerűbb kifejezések esetében általában hatalmas a konkurenciaharc, hiszen ezek hatalmas forgalommal bírnak – amely azonban nem feltétlenül releváns.

Egy long tail kifejezés hiperreleváns lehet. Ha van egy vegán éttermed a XI. kerületben, és erre a kifejezésre van megfelelő keresési volumen egy hónapban, amiért már megéri optimalizálnod (akár párszáz kereséstől is), akkor ezeket a felhasználókat konkurencia nélkül söpörheted be, gyakorlatilag konkurencia nélkül, néhány minőségi tartalommal és pár backlinkkel pedig akár a legelső pozícióba rangsorolhatsz.

Mi a kulcsszókutatás?

A folyamat, aminek a során megállapíthatod, hogy melyek azok a keresőkifejezések, amelyekre céloznod érdemes. Ehhez meg kell értened azt, hogyan használja a keresőt a célközönséged, hogy milyen szavakat, kifejezéseket, akár szlenget használ, hogy mivel egészíti ki a kereséseit és így tovább.

Szerencsére nagyszerű alkalmazások állnak a rendelkezésedre, hogy ne kelljen találgatnod, a Google Kulcsszótervező vagy az Ahrefs szolgáltatása például remek kiindulópontok.

A legjobb kulcsszavaid jellemzően ilyenek lesznek, alapvetően ezeket kell keresned:

 • Relevánsak a termékedre, szolgáltatásodra, tartalmadra nézve.
 • Alacsony a konkurencia, vagyis a rájuk jól rangsoroló oldalak gyengék, így könnyedén előre kerülhetsz.
 • Magasabb keresési volumennel bírnak, így meg is éri rájuk optimalizálni.

Mellesleg magáról a folyamatról egy lépésről-lépésre kulcsszókutatási tutorialt is találsz az oldalon.

Hogyan keressünk kulcsszavakat (és hogyan ne)?

Amint azt említettem, a kulcsszókutatás lényege, hogy megfejtsd a célközönséged szándékait. A legfontosabb szempontokat fent kifejtettem, nézzük, hogyan néz ez ki a gyakorlatban.

A legjobb, ha egy kulcsszótervező szolgáltatással dolgozol. Indulj el a legalapvetőbb kifejezésekkel, amik a legrelevánsabbak számodra, mint a könyv, élelmiszer vagy szépségápolás. Figyeld meg, hogy pontosan milyen több elemes kulcsszavak teljesítenek jól, milyen releváns kulcsszavakat találhatsz. Menj el, addig, amíg úgy gondolod, hogy még neked és a közönségednek is relevánsak a találatok.

Amit ne csinálj A kezdők általában kiválasztanak pár relevánsnak gondolt kifejezést, majd beírják azt a Google Trendsbe, és látva a megfelelő volument, semmilyen más metrikával nem törődve ezekre kezdenek optimalizálni.

Ezzel lábon lövik magukat, hiszen a legnagyobb volumenű kifejezések nem kellően relevánsak és hatalmas a konkurencia is, a jó rangsorolásra vagy nagyobb organikus keresőforgalom vonzására így az esély minimális. Nem is említve a felesleges energia- és pénzbefektetést.

Kulcsszótervezők

Adunk néhány tippet arra, hogy milyen eszközöket használhatsz fel mindehhez. Kezdjük az alapoktól.

Google Keyword Planner

Ahhoz, hogy a Google keresőjét használhasd, szükséged lesz egy Ads (korábban AdWords) accountra, ezt mindenképpen regisztráld. Ez a legalapvetőbb eszköz, amivel elkezdheted a kulcsszókutatást.

Ahhoz, hogy itt a lehető legjobb találatokat kapd, egy sor paramétert megadhatsz, kapsz majd releváns kulcsszavakat, volumeneket.

Note Hogy hatékonyabb legyél, használd fel magát a Google-t (nézd meg, hogy az automatikus kiegészítés milyen long tail keresőkifejezéseket ad), és figyeld azt is, hogy az egyes találati oldalak alján milyen kapcsolódó kereséseket ajánl fel neked. (Ezek LSI kulcsszavakként is nagyszerűen működnek, erről később beszélünk részletesebben.)

MOZ Keyword Analyzer

Remek eszköz, amivel az alábbiakat tudhatod meg a keresőkifejezésekről:

 • Keresési volumen
 • CPC (cost-per-click, kattintásonként költség)
 • Kulcsszó nehézsége (avagy milyen erős a konkurenci)
 • Lehetőségek
 • Potenciál
 • Releváns keresőkifejezések

A lehetőségek itt azt jelenti, hogy egy adott kifejezésre keresve hányan kattintanak át ténylegesen a kapott találati oldalról valamelyik eredményül kapott hivatkozásra. Minél többen, annál nagyobb az esélye, hogy az első 10-be kerülve nagy organikus forgalmat hozhatsz be.

A potenciál pedig azt adja meg, hogy a költséget, nehézséget is számítva egyáltalán érdemes-e foglalkoznod a kifejezéssel.

SEMRush

Megmutatja, hogy egy-egy weboldal mely kifejezésekre rangsorol, ami önmagában hatalmas lehetőség, hiszen megismerheted nem csak a saját keresőprofilodat, de a konkurenseidét is.

Ubersuggest

Lényegében a Google automatikus kiegészítését viszi tovább: egyszerre nem csak néhány javaslatot kapsz, hanem egy egész listát, amivel már bátran dolgozhatsz.

Keyword Shitter

Adj meg egy alap kulcsszót, és kapsz egy rakás long tail változatot, amiket aztán leellenőrizhetsz más eszközökkel – lényegében egy rakás ötletet ad, irányokat, amibe elindulhatsz a kutatásoddal.

Ahrefs

Talán az egyik legjobb eszköz a piacon: nem csak a weboldalak profiljait állítja fel, de a keresőkifejezések long tail és releváns változatait is megkapod, volumennel és nehézséggel együtt, és még egy rakás elképesztően részletes információt. Ha egy kicsit is haladóbb szinten állsz a keresőoptimalizálás terén, mindenképpen ki kell próbálnod.

Elsődleges és másodlagos kulcsszavak

Ha sikerült megértened a keresőket használó célközönséged szándékait és ennek megfelelően meghatároznod az optimális (lehetőleg long tail) keresőkifejezéseket, akkor ideje rangsort állítanod.

Valószínűleg kapni fogsz egy rakás nagyon hasonló kifejezést, amelyek azonos szándékot fejeznek ki. A „használt autó vásárlás Budapest”, „budapesti használt autók”, „hol vehetek használt autót Budapesten” mind teljesen ugyanazt a szándékot mutatják. Tehát: válaszd ki a legnagyobb potenciállal bíró kifejezést, és optimalizáld az oldalt erre, ez legyen az elsődleges.

Pro tip A többi azonos szándékot kifejező pedig a másodlagos, amelyeket szerepeltethetsz meta leírásban, alcímekben, magában a szövegben. Így kulcsszó kannibalizáció nélkül nagyon hasonló kifejezésekre egyszerre rangsorolhatsz jól ugyanazzal a tartalommal, ami kisebb befektetéssel nagyobb hatékonyságot jelent.

LSI kulcsszavak

Az LSI kulcsszavak abban segítenek a Google-nek, hogy a lehető legjobban megértse, miről szól az oldalad, így jobban meghatározhassa annak relevanciáját is.

Lehet, hogy te a körte szóra optimalizálsz, de a Google abból fogja tudni, hogy az oldalad a villanykörtéről vagy a gyümölcsről szól-e, hogy megvizsgálja a kontextust.

Ha olyan szavakat talál, mint a gyümölcs, befőtt, egészség, étel, növény és így tovább, egyértelmű a helyzet – és így képes lesz relevánsabb találatokat biztosítani a keresőt használóknak.

Tehát: az elsődleges és másodlagos kulcsszavaidhoz szemantikailag szervesen kapcsolódó kifejezésekről beszélünk.

Ha szeretnél ilyeneket találni, megnézheted valamelyik kulcsszótervezőben a releváns keresőkifejezéseket, vagy használhatod például az LSIGraph ingyenes eszközét.

Csak hogy tisztázzuk: az LSI kulcsszavak nem kapcsolódnak egyetlen rangsorolási metrikához sem, ugyanakkor remekül kiegészítik a kulcsszókutatásodat, segítenek a Google-nek az oldalad értelmezésében és így közvetetten segíthetik a jobb helyezések elérését is.

Megjelenés, dizájn


A megjelenés elsősorban nem a crawlerek, hanem a hús-vér felhasználók miatt fontos. Ők akkor fognak az oldaladon több időt eltölteni, a tartalmaidat fogyasztani, ha erre lehetőséget adsz: nem zavarod össze őket, nem nehezíted meg a navigációt vagy egyenesen a szövegek olvasását.

Nem fogunk itt hosszasan értekezni a webdizájn alapelveiről, de néhány alapvetésnek meg kell felelned.

Mind az oldalaid, mind a tartalmaid legyenek megfelelően tagoltak. Szövegtömbök helyett kisebb bekezdések, egyszínű háttér helyett elkülöníthető blokkok, világos navigáció. Címek, alcímek (h1, h2 és így tovább).

Nem mindegy az sem milyen színeket használsz (harmonizálnak-e egymással, a szövegek könnyen olvashatóak-e, megfelelnek-e a színelméleti alapoknak), ahogyan a betűtípusok milyensége sem (ha túl sokat használsz, zavaróvá válik az inkonzisztencia).

A formázás, tördelés alapvető fontosságú, mert az első benyomást és a hosszabb távú felhasználói élményt is meghatározza. Beszéljünk tehát a felhasználói élményről.

UX: a felhasználói élmény

A felhasználói élmény javítása véget nem érő folyamat: a UX alapvető szemlélet kell, hogy legyen bármilyen webfejlesztési folyamatban. Már csak azért is, mert a rossz élménnyel együtt jár majd, hogy a felhasználók ki is mutatják elégedetlenségüket: elhagyják az oldalt, lepattannak, nem térnek vissza. Ezeket a metrikákat pedig a Google is figyeli, és nagyon is fontos szerepet kapnak a rangsoroláskor – hiszen olyan oldalt, amiről közvetetten így nyilvánít véleményt a közönsége, nem rakhatnak előkelő pozícióba, ez magát az algoritmus minősítené.

A jó felhasználó élmény rengeteg mindentől függhet – illetve, mindentől onnantól kezdve, hogy milyen színeket választunk odáig, hogy milyen a szóhasználatunk az egyes tartalmaknál.

Ide tartozhat:

 • A weboldal szerkezete
 • A navigáció
 • A dizájn és megjelenés
 • A fejlesztések
 • A tartalom minősége, relevanciája, hasznossága
 • A tartalom szerkezete
 • A technikai aspektusok (pl. bugos-e az oldal)
 • A kommunikáció a felhasználókkal

Ezért nem feltétlenül jó ötlet például one pagereket készíteni vagy automata slidereket használni a weboldalon – mert ezzel kivesszük a navigáció kontrollját a felhasználó kezéből, ezzel, még ha egyes esetekben csak tudat alatt is, de rontjuk az élményt.

A UX ma már egy külön szakterület, és együtt kell dolgozzon a javításán tartalomfejlesztő, webfejlesztő, SEO-szakértő és dizájner.

Linképítés


Mi az a linképítés?

Majdnem hogy művészet. Lényegében a legnagyobb kihívás a keresőoptimalizálásban, ezzel együtt valószínűleg a legfontosabb tényező a sikerhez vezető úton. A linképítéshez kreativitás, elhivatottság és rengeteg befektetett energia szükséges.

A linképítés célja egy erős linkprofil megteremtése egy domain vagy azon belül egy adott aloldal számára. Backlinkek szerzése a lehető legrelevánsabb, leghitelesebb oldalaktól, ami nem egyszerű, hiszen nem vásárolhatjuk meg ezeket egyszerűen (ez tilos is…), nem számíthatunk jóindulatra – akkor fogunk jó backlinkeket kapni, ha értéket teremtünk és adunk.

Egyes szakértők szerint A rövid URL-ek jobban is rangsorolnak a Google-ben, bár itt inkább arról lehet szó, hogy mivel jobban értelmezhetőek, ennek pozitív hatása van az átkattintási arányra. (Megint csak korreláció.)

Mint azt korábban kifejtettük, minél több és minél erősebb oldal hivatkozik a miénkre, annál hitelesebb lesz az is a Google szemében.

Lényegében ez teszi ki az off page SEO nagy részét. Ez a mai napig az egyik legerősebb rangsorolási faktor, és az is marad a belátható jövőben), így óriási hatása van arra, hogy az egyes találati oldalakon milyen rangsorolást ad nekünk a Google.

A linképítésnek van on-page része is, ez a belső linkhálózat kialakítása, amelyről korábban már szóltunk.

A linképítés alapjai

Belső linkhálózat

Néhány száz belső link már jó kiindulópont egy belső linkhálózatnál, a tartalomfejlesztés során létrejövő kereszthivatkozásokkal ez egyébként is tovább fog fejlődni.

Persze ezt már néha maga a navigáció bőven (nagyságrendekkel) meghaladja, gondoljunk akár a legegyszerűbb webáruházra. Számít, hogy horizontális és vertikális irányban is meglegyenek a megfelelő linkek – egyes kategória oldalak és termékoldalak között például horizontálisan, vagy a főoldalról lefelé haladva a hierarchiában.

Nem mindegy az sem, hogy milyen horgonyszöveget használsz – ez lehetőleg legyen releváns, az ide kattints helyett egy kulcsszó sokkal ideálisabb. A horgonyszöveg legyen leíró, mind a robot, mind az ember pontosan tudhassa, rákattintva hová jut.

Figyelj arra, hogy ne legyenek halott belső linkjeid, mert ezt a Google nem szereti: oldaladat rendszeresen ellenőrizd olyan eszközökkel, amelyek képesek a belső linkhálózat vizsgálatára (ilyen például a SEMRush).

Milyen a jó link?

A jó backlinknek van néhány alapvető jellemzője. Az egyik, hogy erős, hiteles oldalról származik.

Hiteles akkor lehet egy oldal, ha egyrészt a keresőoptimalizálást erősen alkalmazzák, a Google azt érzékeli, hogy a felhasználók szeretik, szívesen látogatják és a technikai oldalon is minden rendben van. A hitelességet azonban leginkább az alapozza meg, ha az oldalra magára is sok hiteles oldalról származó link mutat, vagyis közelebb foglal helyet a hálózat közepéhez (lásd fentebb társadalmi hasonlatunkat).

Note A jó link emellett releváns: lehetőleg olyan oldalon, olyan tartalomban kap helyet, ami hasonló a lehivatkozott oldal témáját tekintve is. (Többek között ezért is erősebb egy szakmai oldalról vagy niche blogról érkező backlink, mint egy linkkatalógusból szerzett, aminek gyakorlatilag nincsen relevanciája).

A jó backlink hasznos, vagyis a felhasználók rá is kattintanak, mégpedig azért, mert az adott tartalomban hozzáadott, plusz értéket képvisel, olyasmit, ami megalapozza vagy kiegészíti a mondanivalót, szakmai tartalmat.

A jó link természetes – vagyis nem vásárolt, nem csere útján jött létre, hanem ténylegesen azért, mert egy weboldalt, egy tartalmat valaki hasznosnak, értékesnek talált és meg akarta osztani saját közönségével is.

Stratégiák és content

Az alábbiakban vázlatosan áttekintünk néhány linképítési stratégiát, amelyekről egy következő cikkben részletesen is értekezni fogunk.

 • Tartalomalapú linképítés: olyan tartalmak készítése, amelyek eléggé hasznosak és értékesek önmagukban ahhoz, hogy backlinkeket, organikus forgalmat és közösségi megosztásokat generáljanak.
 • Közösségi marketing: tartalmaink, oldalaink rendszeres megosztása, promotálása a közösségi felületeken, így minél nagyobb elérést biztosítva azoknak, növelve a továbbosztás és a backlinkek születésének esélyét.
 • Vendégblogolás: vendégszerzőként írások megjelentetése hiteles szakmai oldalakon, ezért cserébe az adott írásokban a megerősíteni kívánt (releváns) oldalaink hivatkozása.
 • PR cikkek: saját kutatások vagy éppen véleményvezéreket felsoroló írások, amelyeket kiküldhetünk médiumoknak, influencereknek, és, vagy a tartalom érdekessége, vagy az említése miatt organikus backlinkeket szerezhetünk így.
 • Vásárlóinkat vagy egyszerűen közönségünket meg is kérhetjük arra, hogy hivatkozzanak ránk: ha ezért nem kínálunk ellenszolgáltatást, akkor nem minősül black hat technikának.
Note A linképítés titka, hogy folyamatos kell legyen: fáradhatatlan munka ez, amely sohasem ér véget, hiszen konkurenseink ugyanúgy építik a saját linkprofiljukat.

Alapszabály, hogy néhány nagy értékű link mindig nagyobb értékkel bír, mint akár több tucat gyenge minőségű, és minél természetesebben jelennek meg ezek a hivatkozások, annál jobb a Google szempontjából.

Azokat a hivatkozásokat, amelyek spammer hálózatokból, linkkatalógusokból érkeznének, aktívan próbáld elkerülni.

Ha jó linkprofilt akarsz felépíteni, a legjobb kiindulópontod egyik erős konkurensed linkprofilja lehet, amelyet valamilyen online eszközzel könnyen feltérképezhetsz és a fenti technikákat használva elkezdhetsz magad is kiaknázni.

FEJEZET 5

Összefoglaló: ezt kell tudnod a SEO-ról

Hogyan néz ki a SEO 2018-ban, milyen lépésekkel kell ezen a hosszú (és véget nem érő) úton elindulnod?

Vegyük egy listába mindazt, amiről eddig beszéltünk.

SEO 2018-ban


Rendben, kezdjük el összefoglalni, amiről eddig beszéltünk. Hogyan néz ki a SEO 2018-ban, milyen lépésekkel kell ezen a hosszú (és véget nem érő) úton elindulnod?

 1. Válaszd ki a megfelelő szakterületet. (Ha már van aktív vállalkozásod, ez nem lesz nehéz)
 2. Végezz alapos kulcsszókutatást a legjobb online eszközök használatával
 3. Kezdd el ennek alapján megtervezni a tartalmaid
 4. Készítsd el a platformot, weboldalt, amin ezek a tartalmak megjelenhetnek
 5. A tartalmaidat további kulcsszókutatással optimalizáld
 6. Hozd létre közösségi hálózatodat, hogy itt terjeszthesd a tartalmakat
 7. Publikálj és közben végezz on-page optimalizációt
 8. Publikáld összes tartalmadat a közösségi felületeken is
 9. Elemezd folyamatosan, hogyan teljesítenek a tartalmaid, milyen a linkprofilod, hogyan állsz a konkurenciához képest
 10. Kezdj linképítésbe, kezd el az off page optimalizálást

…majd ugyanezt folytasd addig, amíg piacvezető nem leszel a legjobb rangsorolási helyezésekkel – és még utána is.

SEO checklist


Kutatási fázis

 • Végezz piackutatást
 • Végezz kutatást a szakterületeden, réspiacodon
 • Végezz konkurenciakutatást
 • Végezz kulcsszókutatást
 • Gyűjtsd egybe a szükséges adatokat (Analytics, jelenlegi eredmények, linkprofil stb.)
 • Ellenőrizd az oldalad (keresd a hibákat, törött linkeket, büntetéseket, hogy van-e oldaltérképed stb.)

On-page SEO

Általános szempontok

 • Van XML oldaltérképed?
 • Van felhasználóbarát navigációd? (Menük, breadcrumbok)
 • Van Robots.txt fájlod?
 • Használsz canonical tageket?
 • Használsz noindex tageket?
 • Kijavítottad a Websmaster Tools által jelzett problémákat?
 • Használsz meta tageket?

Tartalom

 • Van az oldaladon duplikált tartalom?
 • Milyen a dizájn, a megjelenés? Megfelel a UX-szempontoknak?
 • Használsz multimédia tartalmakat is? (Megfelelő a méretük, megjelenésük, a tagjeik, leírásaik?)
 • Milyen kulcsszavakat használsz?
 • Használsz LSI kulcsszavakat?
 • Használsz kategóriákat?
 • Használsz statikus oldalakat? (Kapcsolat, oldaltérkép, adatvédelem stb.)
 • Van belső linkhálózatod?
 • Vannak minőségi outbound (kifelé mutató) hivatkozásaid?
 • Frissíted rendszeresen a tartalmad?
 • Figyeled a lepattanási arányt?

Teljesítmény

 • Mobilbarát az oldalad?
 • Jól jelenik meg minden a böngészőben?
 • Megfelelő a betöltési sebessége?

URL-ek

 • Tartalmazzák az URL-ek a kulcsszavaidat?
 • Kellően egyszerűek, nem automatikusan generáltak?
 • Használsz 301-es átirányítást, ha változik az URL?
 • Van átirányításod a nem-www oldalról a www oldalra?

Off-page SEO

 • Beállítottál értesítéseket a brandedre?
 • Megkerested a hivatkozási lehetőségeket, az olyan oldalakat, ahol említenek, de nem linkelnek?
 • Kiaknázod a konkurenseid linkprofilját?
 • Szerezz hivatkozásokat azoktól az oldalaktól, akik hasonló tartalommal rangsorolnak jól
 • Építs linkeket törött hivatkozásokat keresve
 • Hozz létre profilokat a közösségi médiában
 • Beszélgess véleményvezérekkel
 • Posztolj vendégcikkeket
 • Kommentelj blogokon és szakmai csoportokban, hogy erősítsd a szakmai branded
 • Keress eseményeket, amelyeket szponzorálhatsz
 • Jelenj meg az intézményi weboldalakon
 • Jelenj meg hivatalos szakmai katalógusokban
 • Terjeszd tartalmaid a LinkedInen
 • Légy aktív a szakmai közösségeket tömörítő weboldalakon
 • Építs kapcsolatokat a nagyobb kiadókkal
 • Keresd az oldalakat, akik a képeidet, infografikáidat használják és kérj hivatkozásokat
 • Jelenj meg a médiában
 • Készíts badge-eket, amiket a saját közösséged az oldalain használhat (és így hivatkozhatnak rád)
 • Írj testimonialokat
 • Végezz CSR tevékenységet, jótékonykodj
 • Posztold értékes tartalmaidat és véleményedet Q&A oldalakon
 • Készíts a legjobb tartalmakból még jobbakat (skyscraper-technikával)

És minden más

 • Közösségi média
  • Hozz létre accountokat a brandednek
  • Adj hozzá megosztási lehetőségeket az oldaladhoz
  • Hivatkozd a közösségi profiljaidat
 • Knowledge Graph
 • Kövesd a rangsorolásod
 • Kövesd az említéseidet, a rólad posztolt véleményeket
 • Konverzióoptimalizálás
  • Használd ki az Analytics lehetőségeit
  • Állíts fel KPI-okat és kövesd őket folyamatosan
  • A/B tesztelj
  • Figyelj rá, hogy ne duplikáld a tartalmaidat
 • Folyamatosan figyeld, a technikai háttér megfelelő-e (a szerver beállításai megfelelőek, a hosting képes kiszolgálni a forgalmad)
 • Figyeld a Google-frissítéseket
 • Rendszeresen végezz SEO-auditot
 • Rendszeresen auditáld a linkprofilod

Az organikus CTR javítása


Hogyan emelheted az organikus átkattintási arányodat? Erre rengeteg szövegírói technika létezik, tekintsünk át gyorsan néhányat a legalapvetőbbek közül, amelyeket a meta leírásaid, címeid megalkotásánál használhatsz.

Először is szükséged lesz némi kutatásra.

 1. Azonosítsd a legalacsonyabb CTR-ral bíró tartalmaid
 2. Készíts statisztikát a CTR és organikus helyezések viszonyáról
 3. Azonosítsd azokat a kulcsszavakat, ahol a helyezés jó, de az átkattintás alacsony

Ezekkel fogunk dolgozni.

Important Kerüld a kifejezetten csak a kulcsszavakra fókuszáló címeket! Ha egyszerűen beledobálod a keresőkifejezéseket a címbe, a relevancián ugyan javítasz, de ettől még nem várhatod, hogy az átkattintási arány jelentősen javulni fog. Erre más trükköket kell alkalmaznod.

Használd az érzelmeket! A legjobb tippünk, hogy igyekezz hatni a felhasználó érzelmeire. Ez lehet elégedettség, szorongás, a kimaradástól való félelem és így tovább – a kérdés az, hogy a célközönséged mire reagál a legjobban, és ehhez tesztelned sem árt a címeket – erre pedig a közösségi felületeken a terjesztés remek alkalmat kínál.

Egy SEO-optimalizált cím például kinézhet így:

SEO nélkül: 10 dolog amit tudnod kell a keresőoptimalizálásról

Egy érzelmekre ható pedig így:

Nincs esélyed SEO nélkül? Ezért veszi el a piacod a konkurensed

Használj számozott listákat! A kutatások szerint ezek figyelemfelkeltőek, különösen, ha páratlan számot használsz bennük.

Használj formulákat! Rengeteg már bizonyított headline-formulát találhatsz a neten – ezeket részletesen most nem vesszük át, mert megduplázná cikkünk hosszát, de később talán még visszatérünk a témára.

Egy-egy adott tartalomhoz mindig többféle headline-t próbálj ki, és teszteld, hogyan reagál azokra a közönséged. Posztold eltérő meta leírásokkal a tartalmaid a közösségi médiában, és máris jó képet kaphatsz arról, hogy milyen átkattintási arányt várhatsz ezektől.

Ingyenes SEO eszközök


Hogy ne vakon kelljen elindulnod, adunk egy sor ötletet arra, hogy milyen ingyenes eszközöket használhatsz, amikor elindulsz a keresőoptimalizálás útján. Az alábbiak mind óriási hasznodra lehetnek az első időkben, legtöbbjük pedig éveken át elkísérhet.

On-Page SEO

 • Link Assistant: Segít, hogy kövesd a helyezéseid, lokális szinten is, hogy kulcsszó ötleteket szerezz és elemezd a konkurenciád profilját is. Jelentéseket készíthetsz a segítségével és általánosságban szinte minden alapvető SEO-metrikát követhetsz.
 • Yoast SEO: Segít, hogy a WordPress alapú oldalakon a tartalmakat, snippeteket, meta leírásokat megfelelően optimalizáld. Egy sor tényezőt figyel az olvasási nehézségtől kezdve a kulcsszó sűrűségig és a szövegben megjelenő hivatkozásokig.
 • Google Search Results Preview: Megmutatja, hogyan jelensz majd meg a keresési találatok között, így több lehetőséged nyílik meta leírásaid optimalizálására, az organikus CTR emelésére.
 • ITE SEO eszközök: Hasonlíts össze domaineid, végezz konkurencia elemzést, ellenőrizd a Google PageRank helyezésed és így tovább. Remek magyar eszköztár profiktól, több tucat funkcióval.
 • SEMRush: Az egyik legkomplexebb és leghasznosabb eszköz, amely elvégzi weboldalad elmezését, megmutatja annak hibáit, segít követni a legfontosabb metrikákat, folyamatosan jelentéseket készít neked, segít saját és konkurenseid linkprofiljának felállításában és egy sor egyéb feladat elvégzésében.
 • Bing Webmestereszközök: Az itt található diagnosztikai eszközökkel jobban optimalizálhatsz a keresőt használók szokásaira, megismerheted, hogyan jelensz meg, jelentéseket készíthetsz és értesítéseket állíthatsz be.
 • Google Trends: Ismerd meg, hogy az egyes keresőkifejezésekre mekkora keresési volument számíthatsz, hogy hogyan teljesítettek az elmúlt években, hogy regionálisan honnan érkeznek a felhasználók, és hogyan teljesítenek egymáshoz képest az egyes kifejezések. Alapvető eszköz a SEO-ban.
 • Google Search Console: Menj biztosra, hogy a Google látja a tartalmaid, küldj be új tartalmakat, hogy a crawlerek beolvashassák, fedd fel, hogy milyen hibákat észlel a Google az oldaladon.
 • Google Marketing Platform: Segít megismerni a célközönséged szokásait és szándékait, rengeteg analitikához kapsz hozzáférést, így optimalizálhatod a folyamataidat.
 • Wordtracker: Keress kulcsszó ötleteket megfelelő keresési volumennel – itt kaphatsz további javaslatokat is, amelyekkel elindulhatsz a tartalomgyártásban, a kulcsszókutatásban egy igen egyszerű, jól használható eszköz.
 • LSI Graph: Szerezz javaslatokat, ötleteket LSI kulcsszavakra, amelyekkel feltöltheted a tartalmaidat, és segíthetsz a Google-nek értelmezni, tulajdonképpen miről szólnak az oldalaid.

Off-Page SEO

 • Majestic: Segít a linkprofilod (és konkurenseid linkprofiljának) összeállításában, láthatod majd a kapcsolati hálózatokat, influencereket, akiket érdemes megcéloznod, híroldalakat, ahol érdemes kapcsolatokat építened.
 • MOZ Link Explorer: Alapvető linképítési eszköz, amely segít elemezni a linkprofilodat és meghatározni, hogy mely oldalaktól érdemes backlinkeket szerezned és hogyan érdemes nekiállnod a folyamatnak, mindezt naponta frissülő, hatalmas adatbázisra alapozva.
 • NetMarketshare: Megmutatja, hogyan alakulnak az egyes böngészők és platformok piaci részesedései, így segít a folyamatos optimalizációban.

Technikai SEO

 • PageSpeed Insights: Megmutatja, hogy valójában a Google szerint mennyire gyors az oldalad, hogy a betöltési sebességeddel milyen gondok vannak és azokat hogyan javíthatod ki.
 • Tags Manager: Segít kódolás nélkül menedzselni a tagjeidet, címkéidet úgy, hogy a legjobb eredményeket érhesd el a Google-ben.
 • Mobile Friendly Test: Megmutatja, hogy a Google szerint mobilbarát-e az oldalad, és ha nem pontosan milyen problémákat lát a kereső algoritmusa, így ezeket rövid úton kijavíthatod, és láthatod azt is, hogy a kereső pontosan hogyan látja mobiloptimalizált oldalaidat.

SEO-tévhitek és a reális elvárások


Idáig jutva lehet, hogy arra jutottál, a SEO fekete mágia, sőt boszorkányság – valami olyan, ami csak a marketing büdzséd elégetésére jó.

Note De nincs igazad – csak tudnod kell hol elkezdeni. A belépési küszöb alacsony, nincsen vizsga, nincsen képesítés, nincsen más dolgod a legelején, mint hogy elkezdesz figyelni a felhasználóid igényeire, és elvégzed a házi feladatod.

Ehhez pedig minden lehetséges segítséget megadtunk.

Ami még hiányzik, hogy az elvárásaidat helyre tegyük. Ezért végigmegyünk rajta, hogy reálisan mit várhatsz el a SEO-tól, és adott esetben mire kell inkább fókuszálnod.

 • Első akarsz lenni?

Ahogy néhány száz konkurensed is.

A legerősebb kulcsszavak esetében a nagy konkurenciaharc miatt rengeteg energiába és pénzbe fog ez kerülni, ezért jobban jársz, ha relevánsabb long tail keresőkifejezésekre fókuszálsz inkább.

Lehet, hogy eleve egy olyan kifejezést célzol, amire egyébként organikusan sem rangsorolna jól az oldalad. Ennek lehet létjogosultsága akkor, ha az oldalt átalakítod, vagy éppen a termékskálát bővíted  -egyéb esetekben azonban megéri kevésbé kompetitív kifejezéseket keresni, ahol nagyobb eséllyel érhetsz el sikert.

Ráadásul nem is biztos, hogy az első pozícióra kell feltétlen törekedned. A Google az elmúlt években több olyan megoldást is rendelkezésre bocsájtott, mint az answer box, image pack, knowledge panel vagy a local pack – ezekbe bekerülve akár még jobb eredményeket is elérhetsz, miközben nem kell feltétlenül az élre törnöd.

 • Minél gyorsabban meg akarsz jelenni a Google-ben?

Ha beküldöd az oldaladat a Search Console-ban, attól még semmi garancia arra, hogy azt indexelni is fogják. Az indexelést a spiderek végzik, ők pedig elsősorban a már létező linkhálózatokat követve térképezik fel a netet. A legjobban tehát akkor jársz, ha beküldözgetés helyett minőségi tartalommal  minél gyorsabban nekiállsz a linképítésnek, és szerzel néhány olyan backlinket, amik garantálják, hogy a spiderek mihamarabb rád találjanak.

 • Minél gyakrabban akarsz posztolni, hogy előre kerülj?

A kapacitásodat tekintve valószínű, hogy minél gyakrabban frissítesz, annál kevésbé minőségi és részletes tartalmakat tudsz előállítani – márpedig utóbbi tényezők fontosabbak, mint önmagában a frissesség. Ha csak kéthetente egyszer tudsz frissíteni, de akkor egy skyscraper-cikket teszel közzé, azzal sokkal többet érsz, mint egy egy-kétszáz szavas általános cikkecskével naponta, ami nem kínál valódi megoldásokat.

Nem is beszélve arról, hogy ezek a tartalmak valószínűleg egymással is versengeni fognak a helyezésért, kannibalizáva a kulcsszavakat, miközben komolyabb eredményt egyikkel sem érsz el.

A kulcsszóoptimalizálás a legfontosabb? A kulcsszókutatásra minden esetben hatalmas hangsúlyt kell fektetnünk, ez tény – ez viszont egy hatalmas listát eredményez majd a releváns, másodlagos, LSI kulcsszavakkal együtt.

Felejtsd el azt, hogy az oldaladon minél többször kell egy adott szót vagy kifejezést szerepeltetned a jó rangsoroláshoz, ez egyáltalán nem érdekli a Google-t. Figyelj inkább arra, hogy ezek egyáltalán megjelenjenek, és közben a többi kétszáz faktort is tartsd szem előtt.

Használd a kulcsszavakat és keresőkifejezéseket kiindulópontként, olyan alapként, amire felépítheted a releváns és értékes tartalmaidat, ezek azután organikusan is elvégzik majd a munkát.

 • Egy-két hónap alatt gyors eredményt akarsz?

A SEO igenis hosszú távú és időigényes tevékenység. Ha rövid távon, már akár két hónap alatt azt várod, hogy lesz egy sor stabil első helyezésed, csak csalódás fog érni. Persze, léteznek olyan technikák, amikkel ez adott esetben elérhető – és ezek jellemzően black hat technikák.

Koncentrálj arra, hogy tudatosan, hosszú távon egy olyan oldalt építesz fel, amely organikusan rangsorol, így attól sem kell majd tartanod, hogy a konkurencia könnyen lenyom – és ne várj azonnali eredményeket.

 • Ne a fizetett hirdetéseket akard kiváltani.

A két koncepció alapvetően más, és a fizetett, CPC hirdetéseid kudarcát nem válthatod ki azzal, hogy belekezdesz a SEO-ba. Egyrészt SEO-znod mindenképpen kell, optimalizálás nélkül hosszú távon semmilyen jó eredményt nem várhatsz el.

Másrészt a fizetett kampányaidat valószínűleg az rontja el, hogy nem végzel megfelelő kulcsszó- és konkurenciakutatást, hogy nem követed a metrikákat, nem használsz mutációkat és nem figyeled az átkattintási és konverziós arányokat. Ezen a SEO nem fog segíteni, viszont remekül kiegészíti majd egymást a két terület, ha intelligensen kezded el felépíteni a kampányaid és rendszerben gondolkodva a két területet egymáshoz igazítod.

GOOD TO KNOW Ki kell térnünk arra is, hogy az, ha Ads hirdetéseket futtatsz, nem fog javítani a helyezéseden. Elterjedt tévhit, de nem sok köze van a valósághoz: egy PPC kampány előtt és után az organikus forgalmad ugyanolyan gyenge marad majd SEO hiányában, akármilyen magas konverziós arányokat vagy fizetett forgalmat értél is el.

A keresőoptimalizálás árak tekintetében nem lesz olcsóbb attól, hogy mellette PPC-zel.

A PPC és a SEO együtt hasznos viszont a validálás szempontjából: a kutatások igazolják, hogy azok a felhasználók, akik a fizetett és organikus találatok között is ugyanúgy találkoznak egy adott branddel, jobban bíznak majd benne, így valószínűleg nagyobb átkattintási arányt is érhetsz el. A kattintások viszont jellemzően ebben az esetben is az organikus megjelenésekre irányulnak majd.

 • Azt várod, hogy majd az IT-sed megoldja?

Nem fogja, mert az IT-s szakember és a keresőoptimalizálási szakértő két külön szakma. Ez nem jelenti azt, hogy adott esetben egy IT-s ne értene hozzá jól, de ne várd azt, hogy egy áráért kettőt kapsz majd.

A keresőoptimalizálás ma már annyira szerteágazó tudást igényel, ideértve a különféle kreatív területek beható ismeretét, mint például a tartalomfejlesztés, hogy valakitől, akinek a munkája a technikai háttér biztosítása, nem várhatod el ezt is.

 • Ne a forgalomtól várd az eladásokat!

Attól még, hogy a keresőoptimalizálással organikus keresőforgalmat szerzel, nincsen megígérve, hogy az eladásaid is nőni fognak. Ha a konverziódat emelni akarod, nem csak a UX-re kell figyelned, tudatosan kell felépítened értékesítési tölcséredet is, olyan szövegíróra is szükséged lesz, aki a megfelelő fájdalompontokra hatva, termékelőnyökkel és terméktulajdonságokkal, akár történetmeséléssel vezeti végig a folyamaton a beérkező látogatókat.

A SEO csak az alapot adja, amivel dolgozhatsz, a megnövekedett forgalom még nem jelent győzelmet, csak azt, hogy innentől megvan a lehetőséged a profitnövelésre az on site marketinges és salesfolyamataid optimalizálásával.

 • A közösségi marketing majd megoldja?

Közvetlenül a social nem fogja befolyásolni a helyezésed – mint a fentiekből is láthatod ennek a szerepe inkább az, hogy forgalmat tereljen az oldaladra, és elősegítse a közönség kiépülését, a backlinkek megszületését. De attól még, hogy posztolsz, hogy megosztják a tartalmad vagy lájkolják azokat, még nem kerülsz majd a találati oldalak élére. A cél az, hogy így eljuss olyan emberekhez, akik a későbbiekben szívesen hivatkoznak, említenek majd.

 • Az oldalbetöltési sebességgel nem akarsz foglalkozni?

Bár a Google szerint csak akkor fontos a sebesség, ha a többi faktor nagyjából azonos a konkurensekével, a tapasztalatok egyáltalán nem ezt mutatják. Közvetlen rangsorolási faktorként talán tényleg így van ez, viszont UX-tényezőként hatalmas hatással van a weboldalad rangsorolására, hiszen minél lassabb, annál több látogatót veszítesz el – ezzel pedig nem kerülhetsz az élre. Tehát a weboldalad teljesítményének optimalizálása nagy is része a SEO-nak.

 • Úgy véled, a linképítés már halott?

Pedig egyáltalán nem az, mindössze megváltozott. Ma már nem elegendő linkeket cserélgetni és 100-200 linkgyűjtő oldalnak, katalógusnak beküldeni a hivatkozásaidat. Ezeket a technikákat a Google ma már nem értékeli, az algoritmus képes az ilyen technikákat felismerni, így hasznuk nem sok van.

Amire törekedned kell, ami valódi eredményeket hoz a linképítésben, az az organikus megosztás. A backlinkek az egyik legfontosabb tényezőt adják a rangsoroláskor, és csak akkor van esélyed tényleg jó eredményeket elérni, ha minőségi, hiteles oldalak hivatkoznak rád. Ezt csak akkor érheted el, ha professzionális tartalmakat publikálsz – skyscraper-anyagokat, saját kutatásokat és hasonlókat, amik megérnek egy említést véleményvezérektől, szakmai portáloktól vagy éppen híroldalaktól.

Hogyan határozz meg reális elvárásokat?

Első lépésként végezz technikai auditot: mérd fel, hogy a technikai SEO terén milyen lépéseket kell tenned, hogyan látja az oldalad a Google, egyáltalán úgy működik-e, hogy érdemes az on-page megoldásokon elkezdeni dolgozni.

Amíg lassú az oldalaid betöltési sebessége vagy éppen nem megfelelően jelenik meg mobilon az oldal, addig nincs értelme tartalomfejlesztésen gondolkodni: az első lépés, hogy a fejlesztővel rendberakatod az oldalad, hogy jó felhasználói élményt biztosíthass és a Google is azt lássa, minden a helyén van.

Ezután elkezdheted az átfogó stratégia kidolgozását és a célok meghatározását. Reális cél lehet az, hogy néhány kevésbé kompetitív kifejezésre az első találati oldalra kerül az első hónapokban, hogy innen X mennyiségű organikus forgalmat szerezz a keresési volumen alapján, majd az, hogy a sales funneled megfelelően magas konverzió produkáljon.

Mindehhez alapos tervezésre, átgondolt stratégiára és időre lesz szükséged.

Ebben az esetben az innen szerzett tudást használd arra, hogy a szakemberek munkáját követed és validálod és megnézed, hogy ügyfélként megérné-e együtt dolgoznod valakivel.