Ebből a cikkből minden friss adatot megismersz majd, amivel a legfelkészültebb kereskedő lehetsz – elmondjuk például, hogy teljesít a mobil a desktoppal szemben, mitől hagyják el 2018-ban az online kosarad, de azt is megtudod, mire készülnek konkurenseid a következő években.

Ez a cikk abban fog segíteni, hogy az ecommerce szektoron belül minden fontos mutató megismerj, és így viszonyítási alapot nyerj: hogy pontosan megtudd, milyen téren vagy lemaradásban (mert garantálom, hogy lesz ilyen), és hol tudsz úgy erősíteni, hogy azzal akár piacvezetővé válj néhány hónap alatt.

A számok jellemzően az amerikai piacról érkeztek – itt készül a legtöbb és leghatékonyabb felmérés, már csak azért is, mert ez az e-kereskedelem legfejlettebb, legpezsgőbb piaca. Ami az Egyesült Államok online piacterein történik, a globális trendek hamarosan azt követik, az új fejlesztések itt jelennek meg először, a vásárlói szokások itt azonosíthatóak be legjobban az új technológiák magas penetrációja miatt.

Ez azt is jelenti, hogy azok az ázsiai vagy európai kereskedők, akik az amerikai trendeket figyelik és igyekeznek előre felkészülni azokra, messze a versenytásaik előtt járhatnak. Még akkor dolgozhatják ki új értékesítési megoldásaikat, amikor a konkurenseik az évekkel azelőtti változások értelmezésével bajlódnak.

Early-adopterek lehetnek, mert lehet, hogy a technológiai piac hosszú évek óta villámsebesen fejlődik, a kereskedők, kisvállalkozásoktól a multikig, jórészt még mindig nem voltak képesek erre a sebességre váltani, ahogyan ezt a számokból is látni fogod.

Ami az Egyesült Államok online piacterein történik, a globális trendek hamarosan azt követik, az új fejlesztések itt jelennek meg először, a vásárlói szokások itt azonosíthatóak be legjobban az új technológiák magas penetrációja miatt.

Ez azt is jelenti, hogy azok az ázsiai vagy európai kereskedők, akik az amerikai trendeket figyelik és igyekeznek előre felkészülni azokra, messze a versenytásaik előtt járhatnak. Még akkor dolgozhatják ki új értékesítési megoldásaikat, amikor a konkurenseik az évekkel azelőtti változások értelmezésével bajlódnak.

Early-adopterek lehetnek, mert lehet, hogy a technológiai piac hosszú évek óta villámsebesen fejlődik, a kereskedők, kisvállalkozásoktól a multikig, jórészt még mindig nem voltak képesek erre a sebességre váltani, ahogyan ezt a számokból is látni fogod.

Nekünk Amerika az első?


Álljunk is meg itt egy kicsit, és nézzük meg, hogyan működik az ecommerce globális fejlődése.

A Forrester Research szerint három viszonylag jól behatárolható csoportra oszthatóak a világ országai.

 • „Top-tier”, vagyis élenjáró piacok: ide tartozik az USA, az Egyesült Királyság, Kína, Japán, Dél-Korea és Ausztrália. Ide tartoznak azok az országok, ahol az ecommercre a lábát már stabilan megvetette. Innen indulnak ki a fejlesztések, itt figyelhetőek meg legjobban a trendek.
 • A „második hullám” országai: itt találjuk Indiát, Indonéziát, Mexikót, Brazíliát, Szaúd-Arábiát, Svédországot és Svájcot is. Vagyis a fejlettebb ázsiai, nyugat-európai és dél-amerikai országokat. Itt az ecommerce még elterjedőben van, a helyi szabályozások szigorúbbak, de ide tartoznak azok is, akiknél a digitális fejlettségi szint magas, a piac mérete viszont kicsi.
 • A „kivárók” csoportja: Oroszország, Argentína, Dél-Afrika, Nigéria és társaik. A e-kereskedelem éppen elkezdett beszivárogni, a politikai klíma (és így a szabályozás) bizonytalan, az infrastruktúra és penetráció kihívást jelent – ők csak a biztos megoldásokra utaznak.

Vágjunk is bele az elemzésbe, először nézzük meg, hogyan teljesített az ecommere globálisan.

Megtorpant a fejlődés, vagy éppen kilőtt az online kereskedelem? Néhány meglepő fejleményre mindenképpen számíthatsz…

FEJEZET 1

Globális e-kereskedelmi statisztikák 2018-ban

Az e-kereskedelem bővülése töretlen, sőt: egyre gyorsul. Kezdjük globális szinten megvizsgálni, pontosan milyen folyamatok alakítják a piacot.

A Statista adatai szerint 2014-hez képest 2021-re 246,15%-os bőülés várható a globális piacon, ezzel a teljes online kereskedelmi forgalom eléri majd a 4,5 billió dollárt.

Azt hihetnéd, ez már egy olyan piac, amihez nem csak csatlakozni késő, az innovációnak sincsen helye. Mi lehet az, amit még nem próbáltak? Ahol a piac szaturációja még nem teljes?

Nos, akár egy multi értékesítési vezetője vagy marketingese vagy, akár egy tradicionális vállalkozás vezetője, nem kell aggódnod.

Még a Harvard Business Review is úgy véli: az egész világ az átállás fázisában van. A növekvő volumen csak annyit jelent: a kereskedelem netre költözése folyamatos, de ettől még bőven kiveheted belőle a részed.

Nem megijedned kell ettől a számtól, mert nem azt jelzi, hogy versenynek már helye nincs – épp ellenkezőleg, azt, hogy a legnagyobb lehetőséged most az, ha csatlakozol a trendhez és az élén igyekszel járni.

Amerikában már átfordult a kereskedelem.

Az amerikaiak 51%-a 2018-ban már jobban szeret online vásárolni.

Az amerikai vásárlók 96%-a már vásárolt online életében – ebből 80% az elmúlt hónapban is.

Ugyan az e-kereskedelem forgalma éves szinten 23%-kal bővül, az amerikai kisvállalkozások még mindig lemaradásban vannak, 46%-uknak még weboldala sincsen. Éppen ezért azonban még mindig hatalmas előnyt ad a konkurenseddel szemben, ha profi e-kereskedőként tevékenykedsz.

Az online megrendelések száma negyedévente 8-10 százalékkal bővül, az átlagos kosárérték viszont 1 százalék alatt – ismét egy olyan terület, amire figyelve konkurenseid elé kerülhetsz.

Az Econsultancy Ecommerce Performance 2018 jelentése szerint a vállalati és ügynökségi szektorban több mint a válaszadók háromnegyede (78%) úgy nyilatkozott, saját vagy ügyfeleik e-kereskedelmi forgalma növekedett, csökkenésről viszont csak 9% számolt be.

Nézzünk rá külön is a B2B-re, mert brutális adatokat fogok mutatni…

Az e-kereskedelembe menekülnek a gyártócégek, dominál a B2B


Jelenleg a gyártók körülbelül 40%-a rendelkezik e-kereskedelemi célú oldallal a B2BNews felmérése szerint. Azok 69%-a pedig, akiknek még nincsen ilyen, a következő két évben tervezi elindítani, 55% 1 éven belül, 34% pedig már a következő fél évben.

Az elsőszámú oka annak, hogy a gyártók is felismerték az online kereskedelem fontosságát és elkezdték a hálóra költöztetni értékesítési hálózatukat, hogy így sokkal több eladást érhetnek el – ezt a felmérés is megerősítette, a válaszoló cégek 71%-ánál ez volt az elsőszámú indok.

Ugyanakkor sok gyártó számára inkább a túlélést szolgálja a netre költözés: míg eladásaik a viszonteladói hálózatoknál csökkentek, a neten közvetlenül a vásárlóknak kínálhatják termékeiket, új és költséghatékony B2C csatornát nyitva.

A B2B lenyomja a B2C e-kereskedelmet

2017 végén így alakult a két szektor forgalma:

 • B2C e-kereskedelmi eladások: 2,3 billió dollár
 • B2B e-kereskedelmi eladások: 7,7 billió dollár

A különbség nem kicsi, 234,78%-os. A Statista egy jelentése két olyan következtetésre világít rá, amelyet az élelmes kereskedő levonhat ebből a dominanciából.

 1. Az önkiszolgálós rendszerben megvalósuló eladások egyre népszerűbbek. A vásárlók a CEB Now Gartner adatai szerint egy tipikus vásárlói út 57%-át megteszik, mire a nagykereskedő egy képviselőjével beszélni akarnak – ekkorra már jó eséllyel elkötelezettek a vásárlás mellett, vagyis a hagyományos értékesítési módszerek teljesen átalakulnak. A marketing és az e-kereskedelem gyakorlatilag teljesen átvette az értékesítők szerepét a meggyőzés első fázisaiban, feladatuk mostanra a B2B piacon is az üzletkötések lezárására összpontosul.
 2. A kisebb vállalkozások minél egyszerűbb és gyorsabb megoldásokat részesítik előnyben. A B2C-ben bonyolultabb megoldásokra lehet szükség a meggyőzéshez, hiszen ebben az esetben még sokszor azt is el kell magyarázni a vásárlónak, mire van szüksége. B2B-ben már kész megoldásokat keresnek a cégek, és azoktól fognak vásárolni, akik ezeket a lehető leghatékonyabban adják meg nekik. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell komplex megoldásokkal készülnünk…

A B2B e-kereskedelem kihívásai

Míg a vásárlóid e téren az egyszerűséget követelik, neked ez éppen, hogy nehézségeket okoz majd, hiszen azt jelenti, hogy mindenre fel kell készülnöd. A volumen eleve a komplett folyamatot bonyolítja, de mivel kevesebb a potenciális vásárlód, és sokkal nagyobb értékű vásárlásoktól is esel el egy-egy ügyfél elvesztésével, a lehető legtöbbük megszerzését kell szem előtt tartanod.

Ennek megfelelően az e-kereskedelmi rendszerben, amit felépítesz, nem elég egyszerűen az, ha van két-háromféle integrált fizetési mód, egy egyszerű kosár, mögötte pedig egy leltárszoftver.

 • Komplex tranzakciókat kell majd lebonyolítanod úgy, hogy az ügyfeled a lehető legtöbb fizetési módot választhassa.
 • Figyelned kell arra, hogy kinek és milyen egyedi ajánlatot adsz, hogy mikor adja át az automatizmus az értékesítést emberi kézbe.
 • Figyelned kell a részletekre – részletesebb számlák, több információ a termékről, akár a szállításról, sőt magáról a gyártási folyamatról és így tovább. B2B-ben a tényszerű információ hatalma sokkal nagyobb.
 • A weboldaladnak arra is képesnek kell lennie, hogy más ecommerce rendszerekkel információt cseréljen – hogy például gyártóként a te oldaladon vásárolhassanak úgy, hogy a rendelést az egyik viszonteladód teljesíti, ami külön technikai kihívást jelent.
 • És akkor még nem beszéltünk a leltározásról, az ügyfélkezelő rendszerekről, és arról, hogy mindezzel együtt nem csak az ügyfeleid, de partnereid és alkalmazottaid is egyszerűen kell tudják kezelni az egész rendszert.

Mindez egyet jelent: nagyon jó fejlesztőcsapatra és e-kereskedelmi szoftverre lesz szükséged, különben belevágni sem érdemes.

Termékkategóriák népszerűsége az online vásárlásban


A Statista által összegyűjtött adatok alapján ennyire voltak népszerűek az egyes termékkategóriák az online vásárlás szempontjából 2017-ben, vagyis ennyien vásárolnak a fogyasztók közül inkább neten.

Érdekes lehet azt is összehasonlítani, hányan mondják azt, hogy inkább online vásárolnak egyes típusú termékeket, és ehhez képest a teljes bevétel hány százalékát generálják az online eladások.

Termékkategória Inkább online vásárló fogyasztók Online bevételek aránya
Könyvek, zene, filmek 60% 55%
Szoftver 43% 41%
Hardver 43% 13%
Ruhák, cipők 40% 26%
Játékok 39% 58%
Egészség- és szépségipar 37% 40%
Sport és szabadidő 36% 40%
Ékszer, óra 32% 51%
Háztartási gépek 33% 33%
Barkács, DIY 30% 33%
Élelmiszerek 23% 22%

Ahol az arányszámok nagyon eltérnek, érdemes lehet jobban utánanézni a magyarázatnak. Ha kevesen vannak az online vásárlók, viszont az online bevétel aránya magas, lehet, hogy nagyobb gyakorisággal vásárolnak a fogyasztók, vagy éppen az átlagos kosárérték magasabb. Ha fordított az arány, lehetséges, hogy a nagyobb értékű termékeket szívesebben vásárolják meg személyesen.

Pro tip A hatékony értékesítéshez mindezeket a mögöttes indokokat ismernünk kell, ezért saját területén minden e-kerekedőnek alaposabb kutatást kell végeznie. Ennek megfelelően építheti fel kampányait, értékesítési szövegeit, termékleírásait, sales-leveleit.

A leggyorsabban növekvő területek

A comScore adatai szerint szinte minden téren brutálisan éves növekedést látunk az e-kereskedelmi bevételekben. A sorrend legutóbbi, a 2017-es adatok alapján így alakult:

 • 39% Ékszer, óra
 • 26% Bútor, háztartási eszközök
 • 24% Videojátékok, konzolok, tartozékok
 • 24% Virág, ajándék
 • 24% Szoftver
 • 22% Barkács, DIY
 • 21% Zene, filmek
 • 20% RUházat és kiegészítők
 • 18% Irodai felszerelés
 • 17% Élelmiszerek
 • 17% Sport és fitnesz
 • 16% Játék
 • 15% Hardver
 • 14% Könyvek és magazinok
FEJEZET 2

Vásárlási szokások, 2018-as ecommerce konverziós adatok

Hogy áll a mobil, mekkora a betöltési sebesség szerepe, mennyit költ egy átlagos vásárló? A fejezetben mindezekre a kérdésekre adunk választ.

Az első, amit megvizsgálunk: honnan érkeznek egyáltalán a vásárlók a webshopunkba? Egyáltalán, mennyire tudjuk ezt megállapítani?

A Google még úr, de meddig?


A Google még mindig az e-kereskedelem motorja, de a dominanciája hanyatlani látszik. Ugyan a teljes forgalom 62%-át és az eladások 63%-át hozta az e-kereskedőknek 2017-ben, 2016-ban ez még 69% és 67% volt. Ez nekik abszolút értelemben még mindig növekedésnek számít, a piaci részesedésük viszont észrevehetően zsugorodott.

Ezzel együtt nőtt a „dark traffic” jelentősége, amit értelmezhetünk a közösségi média térhódításaként is – erről lásd dobozos írásunkat.

A Google-ben meg is bízunk a felmérések szerint: a Forbes szerint a világ második legmegbízhatóbb márkájaként tekintünk rá, ezzel pedig a Moz is egyetért. A statisztikák szerint minél több organikus találatot kapsz a Google-től, annál nagyobb konverziós aránnyal számolhatsz. Ennek magyarázata az lehet, hogy mivel a Google-ben megbízunk, ugyanígy azokban az oldalakban is, amelyeket a keresőalgoritmus a legelőkelőbb helyekre rangsorol az algoritmusban.

 

 • Dark social, dark traffic – mi ez?

A fenti kifejezések lényegében azokat a forgalomforrásokat jelentik, amelyeket az analitika nem tud egyértelműen beazonosítani, ezért jellemzően a közvetlen forgalom (direct traffic) alá sorol be.

Dark trafficnak számít például az, ami a Facebook Messengerből érkezik az oldalunkra. Barátunkkal megosztunk egy hivatkozást egy termékről, ő rákattint és vásárol. Elenyésző a valószínűsége, hogy a kedvencek közé mentette volna vagy ténylegesen begépelte az URL-t, mi mégis közvetlen forgalomként látjuk, mivel a Google nem lát be a titkosított üzenetküldésbe.

A közvetlen forgalomnál az analitikában így érdemes figyelni, jellemzően milyen címekre érkeznek így a látogatók, ez adhat némi elképzelést arról, hányan érkezhetnek ténylegesen üzenetküldő szolgáltatásokból, csoportokból vagy akár e-mailben megosztott hivatkozásokra kattintva.

A felmérések szerint a felhasználók 93%-a használ dark social megosztásokat, 32% pedig kizárólag ilyen módon oszt meg bármit az ismerőseivel.

Konverzióban viszont elmarad a keresőóriás. A forgalomforrások konverziós arányát tekintve csak ötödik a rangsorban a SmartInsights szerint:

 1. AOL Search (4,48%)
 2. Bing (3,03%)
 3. Yahoo (2,8%)
 4. Ask Search (2,32%)
 5. Google (1,71%)
 6. Facebook (1,08%)
 7. Pinterest (0,36%)
 8. Twitter (0,22%)
 9. LinkedIn (0,04%)

Ez persze még nem jelent sokat, ha a tökéletes csatornádat kell kiválasztanod, már csak a célközönséged szokásai miatt sem. Az bizonyos, hogy az első négy helyezett kisebb forgalmat, tehát kevesebb vásárlót képes csak az oldaladra terelni, hacsak nem igazán különleges a szegmensed, és a fenti listában természetesen a költségek sem szerepelnek faktorként, csakis maga a konverzió.

A visszatérő vásárlók még mindig a legértékesebbek: a legmagasabb konverziós arányt produkáló vásárlói réteg az övék. Általában közvetlen forgalomként tűnnek fel (mivel az oldaladat korábban lementették, lásd a dark trafficről szóló dobozt).

Most pedig nézzük, hogy áll a mobilpiac – még mindig csak kullog a desktop mögött?

Kevésbé konvertál a mobil, de ugyanolyan fontos


A mobil szerepe természetesen nőtt, sőt: 2017 lett az első év, amikor a mobilforgalom (52%) meghaladta az összesített desktop (36%) és tablet (12%) forgalmat.

A desktop ugyanakkor még mindig az online bevétel 61%-át adja, az innen érkező felhasználók pedig 164%-kal valószínűbb, hogy konvertálnak, mint a mobilról érkezők.

A Momentate Ecommerce Quarterly adatai szerint a globális átlagos konverziós arány a legfrissebb, 2017 decemberi adatok szerint 2,48% volt – az ezt megelőző negyedévekben is 2,5-3 százalék között mozgott.

A mobil itt is alacsonyabb számokat produkált, míg desktopon az átlagos konverzió 3,63%, addig mobilon 1,25%. A tablet nem sokkal marad el a desktoptól 3,14%-kal.

Az Adobe kutatása is hasonló számokat mutat: náluk 2017 második negyedévében a desktop 3,9%-on konvertált, a mobil 1,4%-on, míg a tablet 2,7%-on. Ezzel együtt érdemes megjegyezni, hogy mindhárom platformon ugyan hektikusan alakulnak a konverziós arányok, de lassú, egyértelmű, hasonló arányú emelkedés figyelhető meg.

Miért konvertálnak kevesebben mobilról Ennek változatos okai lehetnek, de a felmérésekből ezt is kiolvashatjuk. A leggyakoribb okok között szerepelnek a rosszul optimalizált, nehézkesen használható weboldalak, a bonyolult check-out folyamat, illetve természetesen a sebesség is szerepet játszhat abban, ha valaki inkább úgy dönt, majd kényelmesen, az asztalnál ülve vásárol.

A comScore Mobile Hierarchy jelentése összeszedte a legfőbb indokokat arra, hogy miért vásárolunk kevésbé lelkesen mobilról.

Ez alapján annak az oka, hogy egy mobilon böngésző potenciális vásárló nem konvertál leggyakrabban az, hogy

 • Biztonsági aggályaik vannak (20,2%)
 • Nem látják jól a termékek adatait (19,6%)
 • Nehézkes a navigáció (19,3%)
 • Nem tudnak egyszerre több képernyőn böngészni, összehasonlítani termékeket, ajánlatokat (19,6%)
 • Túlságosan nehézkes megadni az adataikat (18,6%)

A Moz adataiból kitűnik, hogy azok a weboldalak, amelyek több mobilról és tabletről érkező látogatást regisztráltak, egyértelműen gyorsabb ütemben voltak képesek a bevételeik növelésére.

Kétségtelen azonban, hogy a mobil számai egyre javulnak. Kitűnik, hogy átlagosan a mobilról érkező látogatók a desktopról érkezőkhöz képest fele-negyede akkora konverziós arány hoznak – ha ennél rosszabb az arányszám a webshopodban, akkor nagy valószínűséggel valamilyen gond van a mobilos értékesítési rendszereddel.

Ugyanakkor egy év alatt az arány nem változott az eszköztípusok egymáshoz viszonyított konverziós aránya azzal együtt sem, hogy rengeteg webshop igyekezett javítani a mobilos felhasználói élményen – ez azt jelzi, hogy bár szívesen böngészünk termékeket mobilról, még mindig megvan a szokásunk, hogy inkább a számítógépről zárjuk le a vásárlást.

 BazaarVoice kutatásai azt mutatják, hogy az e-kereskedelmi oldalakra érkező mobilos eredetű látogatások száma egyetlen év alatt 20%-kal nőtt, és mostanra az összes ecommerce forgalom több mint 50%-a mobileszközökön valósul meg.

Érdekes adat egyébként az is, amit a Pew Research Center mutatott ki: a fizikai boltban vásárlók 62%-a ma már nem szánja rá magát a vásárlásra anélkül, hogy előbb elő ne venné a mobilját, és ne ellenőrizné az adott termékről online írt véleményeket.

Átlagos sebességgel hatalmasat buksz


A gyorsaság is rengeteget számít. Míg általánosan 2 másodperc bármilyen weboldal esetén a szerencsés betöltési sebesség, az ecommerce oldalaknál még mindig 6,11 másodperc az átlag.

A sebesség és a bevételnövekedés között nagyon erős inverz korreláció mutatható ki, vagyis minél gyorsabb az oldalad, annál több bevételt fog neked termelni. Ha csak 1,6 másodperccel képes vagy gyorsítani a betöltési sebességet, az 10%-os bevételnövekedést hozhat.

A Pingdom nemrég vizsgálta meg, hogy a világ 100 legnagyobb e-kereskedelmi weboldalánál hogyan alakul a betöltési sebesség. Az adatokból jól kiolvasható, milyen fontos a sebesség – a globális e-kereskedelmi átlaghoz képest majdnem a harmada csak a legjobbak között az átlagos betöltési idő, alig 2,67 másodperc.

Az is jól látszik, hogy a lepattanási arány nagyon szorosan összefügg a sebességgel: a lepattanási arány 2 és 3 másodperc között meredeken elemelkedni kezd, az átlagos 6 másodpercnél már 50% feletti.

A best practice-t egyébként oldalméretben is viszonylag jól követik a legnagyobbak, egy átlagos betöltött oldal mérete 3,03 megabájt.

Miért számítanak a másodpercek Még amikor a desktop volt az uralkodó, akkor is a 3-as aranyszabályt igyekeztek követni a webfejlesztők: az oldal töltődjön be 3 másodperc alatt és ne legyen nagyobb a mérete 3 megabájtnál.

A mobil előretörésével ez csak még hangsúlyosabb lesz. Gondolj csak a mikromomentumok koncepciójára: mobilról vásárolhatunk és böngészhetünk út közben, a metrón, a gyerekre várva az iskola előtt vagy éppen egy boltban állva.

Ilyen helyzetekben általában csak néhány másodpercet töltünk el keresgéléssel, nincsen sok időnk, hogy ezzel foglalkozzunk, nem úgy, mint otthon vagy az irodában a monitor előtt ülve. Az az oldal, amely néhány másodperccel lassabban töltődik be, így rengeteg látogatót veszít – ők egyszerűen visszalépnek a Google találati oldalára, és a következő legrelevánsabb találattal próbálkoznak meg, lepattannak az oldalról.

Abban a korban élünk, amikor a tizedmásodpercek is számítanak, ezért két teendőd van:

 • A weboldaladat ne csak optimalizáld, tedd olyan gyorssá, amilyenné csak lehetséges. Ne zsúfold tele, tedd minél mobilbarátabbá, azonnal láthassa a látogatód, amire kíváncsi.
 • Ha teheted, használj inkább appot, mert ezek sebessége sokkal inkább a telefontól függ, mint a hálózati sebességtől, csak az adatokat kell frissíteniük, ami sokkal gyorsabb, mint a teljes oldal betöltése – igaz, kisebb közönséget célozhatsz így, és csak a már elkötelezett vásárlóidat. Minderről egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Átlagos konverzió és átlagos kosárérték 2018-ban


 • Az e-kereskedelmi weboldalak átlagos konverziós értéke 2017-ben 1,6% volt, az átlagos kosárérték rendelésenként pedig 139 dollár, átszámítva körülbelül 35 000 forint.
 • Mint mindig, most is kiemelkedően teljesített az utazási piac, ahol az átlagos konverzió 2,42% volt, az átlagos kosárérték pedig 392 dollár, átszámítva 99 ezer forint.

Ennél is durvábbak az arányok az ételházhozszállítást kínáló oldalakon, ahol a konverzió a hagyományos retail e-kereskedelmi oldalakhoz képest a tizenötszöröse volt – ami nem különösebben meglepő, hiszen ilyen oldalakat kifejezetten erős vásárlási szándékkal keresünk fel jellemzően, a kérdés leginkább az, milyen ételt rendeljünk, hiszen éhesek vagyunk.

A legerősebb összefüggés (helyesebben: korreláció), amelyet a Moz kimutatott: minél több időt töltünk el egy weboldalon, annál valószínűbb, hogy vásárolni fogunk. Ha csak 16%-kal meg tudjuk növelni az oldalon töltött időt, máris a konverziós arány 10%-os növekedésével számolhatunk.

2018-as ecommerce demográfiai adatok


Így vásárolnak a generációk

Az Y-generáció 67%-a szívesebben vásárol online, mint boltban, de még a baby boomerek 56%-a is a netet részesíti előnyben.

Típus szerint így alakulnak a számok:

  Online piacterek Nagyobb viszonteladói oldalak Független webshopok Termékkategória-specifikus webboltok
Y-generáció 48% 76% 46% 29%
X-generáció 56% 76% 49% 37%
Baby boomerek 59% 74% 42% 39%
Seniorok 51% 66% 30% 44%

Az online vásárlással töltött idő hetente az amerikai közönségnél:

 • Y-generáció: 6 óra
 • X-generáció: 6 óra
 • Baby boomerek: 4 óra
 • Seniorok: 2,5 óra

A szülők többet költenek

A statisztikák szerint azok, akiknek gyerekük van, nem csak többet költenek a gyerektelenekhez képest online vásárlásra a büdzséjükből (40% vs. 34%), de több időt is töltenek ennek megfelelően netes vásárlással (7 óra vs. 4 óra).

Összességében az amerikai szülők 61%-kal többet költenek online, 49%-uk pedig azt mondja, nem tudna élni online vásárlás nélkül.

A férfiak nagyobb online vásárlók

Az elmúlt évben a férfiak 28%-kal többet költöttek online, mint a nők – ennek a tanulsága annyi lehet, hogy elfelejtheted a sztereotípiákat, de ha jó kereskedő vagy, már eddig is inkább az adatokra figyeltél.

Ugyanakkor átlagosan mindkét nem átlagosan 5 órát tölt hetente online vásárlással.

Számít, hol él a vásárlód

A statisztikák szerint…

 • A nagyvárosokban élők költik online a legtöbbet, őket követik a külvárosokban élők, majd a vidékiek. A külvárosiaknak leginkább a szállítási költségekkel adódik gondjuk, míg a vidéken élők jobban aggódnak személyes adataik védelme miatt.
 • Mindhárom kategória jellemzője, hogy legjobban a nagyobb viszonteladói oldalakat kedvelik, ezt követik az online piacterek, független webshopok majd a termékspecifikus webshopok.

Mi befolyásolja az online vásárlókat?


Aligha okoz nagy meglepetést az a három faktor, amely az amerikai fogyasztókat a leginkább képes rábírni arra, hogy online vásároljanak. Ezek:

 1. Az ár.
 2. A szállítás gyorsasága és ára.
 3. A kedvezményes ajánlatok.

Ássunk ebbe egy kicsit mélyebben…

 • A szeniorokat kevésé érdeklik az akciós ajánlatok (47%), mint a többi generációt (74%).
 • Az online vásárlók negyedét befolyásolja a közösségi média, amikor döntést hoznak a vásárlásról.
 • 42%-ot befolyásol a család és barátok véleménye, ami közel duplája annak, amit a reklámok hatékonyságáról mondanak.
 • Érdekes, hogy a statisztikák szerint a fiatalabb generációk fogékonyebbak a reklámokra: 27%-uk szerint befolyásolják őket a reklámok, míg az idősebbeknél ez csak 14%.
 • Az online vásárlók túlnyomó többsége előnyben részesíti, ha a termékeket képekkel (78%) és videókkal (69%) mutatják be nekik.

Az e-mail-marketing messze nem halott


A Moz számaiból megtudhatjuk, hogy az e-mail-marketing még ma is háromszor akkor bevételt termel arányaiban, mint a Facebook, egyben azok, akik több forgalmat voltak képesek szerezni e-mailből, magasabb átlagos kosárértéket is regisztráltak.

A Shopify adataiból is kimutatható, hogy konverziós arány szerint a leghatékonyabb csatorna még ma is az e-mail. Egyik jelentésükben több mint 1 milliárd dollárnyi, a Black Friday és Cyber Monday alatt megvalósuló értékesítést vizsgáltak, forrás szerint pedig így alakultak a konverziós arányok:

 • E-mail: 4,29%
 • Keresőforgalom: 3,04%
 • Direkt forgalom: 2,93%
 • Közösségi platformok: 1,81%

De nem csak közvetlen értékesítésre használhatod az e-kereskedelemben. Elképesztően hatékony eszköz akkor is, ha a kosárelhagyóknak akarsz utána nyúlni (nyilván ehhez rendelkezned kell az adataikkal). A Moosend szerint

 • A kosárelhagyás után küldött e-mailek megnyitási aránya 45%.
 • Az átkattintási arány 21%, vagyis a megnyitott e-mailek közel feléből kattintanak át.
 • Az átkattintók fele pedig vásárolt is.

Ezek elképesztően erős számok, a kosárelhagyást követően kiküldött leveleid brutálisan erős fegyvert adnak a kezedbe, hogy visszaszerezd az így kieső bevételeid egy részét.

Ha érdekelnek az átfogóbb statisztikák is

 • Az átlagos globális megnyitási arány 24,88%.
 • Az átlagos teljes átkattintási arány 4,06%.
 • Az e-maileket megnyitók átkattintási aránya 16,31%.

De húzzuk be a féket, mert a kosárelhagyás túl fontos – ha te nem tudod, miért nem vásárolnak a látogatóid, most megmutatom…

Ecommerce kosárelhagyási statisztikák 2018-ban


Nem mindegy, hogyan fizethetünk

Annak függvényében, melyik az elsődleges piacod, nem mindegy, milyen fizetési lehetőségeket kínálsz fel.

 • Globálisan a legnépszerűbb (50%+) a bankkártyás fizetés, ezt a digitális, illetve hitelkártyás fizetés követi.
 • Kínában a digitális fizetést kedvelik leinkább, második az átutalásos fizetés, harmadik a hitelkártya.
 • Indiában az utánvétes fizetést kedvelik, csak ezt követi a hitelkártya és az átutalás.
 • Ázsiában összességében a bankkártya, digitális fizetés és átutalás vezet.
 • Nyugat-Európa: A digitális fizetés után a bankkártya és a hitelkártya vezet.
 • Észak-Amerikában nem meglepő módon a hitelkártyák a legnépszerűbbek. Ettől maradnak el a digitális fizetés, illetve a különféle kuponok, gift cardok.

De a fizetésnél nem csak erre kell figyelned, ugyanis…

A vásárlók többsége nem vásárol olyan oldalról, amely nem a nyelvükön beszél velük, vagy nem az ő pénznemükben írja ki az árakat.

A Shopify felmérései szerint

 • 75% szeretne olyan helyről vásárolni, ahol az anyanyelvükön olvashatnak minden információt.
 • 59% ritkán vagy soha nem vásárol kizárólag angol nyelvű oldalakról.
 • 67% saját nyelvén részesíti előnyben a navigációt és tartalmat.

A pénznemet illetően pedig…

 • 92,2% inkább szeretne saját pénznemét látva böngészni és fizetni.
 • 33% nagy eséllyel hagyja ott a kosarát, ha csak amerikai dollárban írják ki az árat.

Ha el akarsz adni, azonnal szállítasz


A tengeren túlon a felhasználók háromnegyede ma már azt szeretné, ha same-day, vagyis napon belüli szállítással kapná meg a termékeket – ez persze nem kis logisztikai kihívást jelent, ami nemzetközi érdekeltségű webshopoknál gyakorlatilag lehetetlen is, de jól mutatja, milyen fontos a lehető leggyorsabb szállítás.

A kosárelhagyás 10 leggyakoribb oka között is megtaláljuk a túlságosan lassúnak ítélt kiszállítást. (A többi okról és az ellenük használatos módszerekről bővebben kosárelhagyási útmutatónkban olvashatsz.

Az amerikai felhasználók

 • 3/4-e szeretné, ha a rendelt termékeket napon belül megkapná.
 • 2/3-a néhány órán belül szeretné megkapni a rendelt termékeket.
 • 1/3-a akár hajlandó többet is fizetni azért, hogy a kiszállítás gyorsabb legyen.

Mindez az Amazonhoz hasonló óriásoknak kedvez, akiknek a logisztika eleve az egyik alappillért jelenti és az innováció egyik legfontosabb terepét.

Ha valamikor, hát most éri meg előfizetős csomagokat készítened


Az előfizetős csomagok az e-kereskedelemben feltörekvő területnek számítanak, és a vásárlók körében egyre népszerűbbek: csak 2013 és 2016 között 3000%-kal nőtt az ilyen csomagokat kínáló oldalak forgalma, 2016 márciusában pedig már több mint 2000 ilyen „subscripition box” szolgáltatást kínáltak csak az Egyesült Államokban.

Az előfizetéses modell a szolgáltatóknak is megéri, a Banish például évi 3 millió dollárnyi rendszeres pluszbevételt képes realizálni azzal, hogy ezt a modellt bevezette.

És hogy melyik iparágban éri meg a legjobban csomagokra feliratkoztatni az előfizetőket? A Hitwise adataiból ezt is megtudhatjuk, jelenleg így néz ki a subscription box-piac krémje:

 • 35% Szépségipar
 • 33% Ételek
 • 16% Kiegészítők
 • 12% Életmód
 • 2% Kisállatok
 • 2% Gyerekek
FEJEZET 3

Leghatékonyabb ecommerce marketingeszközeid 2018-ban

Ebben a fejezetben egy teljes eszköztárat találsz: olyan stratégiákat és módszereket, amelyeket akár azonnal elkezdhetsz alkalmazni a webáruházadban, ha úgy érzed, nem eléggé hatékony a marketinged.

Sok itt felsorolt eszköz talán alapvetőnek, akár triviálisnak tűnhet. Mégis, a hazai webáruházak elenyésző mértékben alkalmazzák legtöbbjüket, ezért javaslom, hogy alaposan rágd át a listát.

E-mail-marketing: a leghatékonyabb leadgenerátor


 • Az e-mail marketing medián megtérülése 122% – több, mint négyszer akkora, mint más marketingeszközöké ideértve a közösségi médiát és a találati oldalakon megjelenő hirdetéseket.
 • A marketingesek 89% vallja, hogy a leadgenerálás leghatékonyabb eszköze számukra az e-mail.
 • A kiküldött e-mailek 21%-át már az első órában megnyitják – viszont az optimalizálásra figyelned kell, a nem mobilbarát leveleket ugyanis a felhasználók túlnyomó többsége (80,3%) törli.
 • Az e-mail-kampányok szegmentálása a szakértők szerint akár 760%-kal növeli a bevételeidet. 51% szerint az e-mail-listád szegmentációja a leghatékonyabb perszonalizációs módszer.
 • Mindemellett pedig a legsikeresebb e-mail-típusok a kosárelhagyási és üdvözlő levelek (ezek váltják ki a legtöbb cselekvést), illetve a triggeralapú levelek (8-szor annyi megnyitás és sokkal nagyobb bevétel, mint a hagyományos leveleknél).

Influencer marketing: ami meggyőzi a fiatalokat


 • A fogyasztók 60%-a vallja, hogy befolyásolta már döntésében egy közösségi poszt vagy egy blogban megjelent értékelés, miközben online vásárolt. Azt is tudjuk, hogy a vásárlók 71%-a nagyobb valószínűséggel vásárol, ha közösségi bejegyzésekben találkozik a termékkel vagy branddel.
 • Ugyanígy az Y generáció 70%-ának vásárlási szándékát befolyásolják ismerőseik vagy az általuk követett influencerek véleménye.
 • Ha a cégek aktívan használják a Twittert, a vásárlási szándék akár 2,5-szörösére emelhető. Ha viszont ezt az influencerek tweetjeivel kombinálják, már 5,2-szeres az arány.
 • A marketingesek 86%-a már kipróbált valamilyen influencer-kampányt, 92%-uk pedig hatékony stratégiának tartja.

A kuponok még mindig fontosak


Sok marketinges elvből nem használ kuponokat, egy e-kereskedőnek azonban tudnia kell, hogy jó automatizálással együtt akár megsokszorozhatja velük az eladásait. Az eMarketer 2018 februári felmérése szerint a 18 és 59 év közötti összes korosztályban

 • 52,4-56,7%-nyi vásárló vallotta, hogy számára nagyon fontosak a kuponos ajánlatok.
 • További 22,4-32,5%-nak fontosak,
 • 13,5-20,1%-nak pedig valamennyire fontosak.
 • Azok aránya, akik kevésbé vagy egyáltalán nem találják ezeket fontosnak, egyik korosztályban sem magasabb összesen 5%-nál.

És még néhány elképesztő szám…

 • A kuponnal vásárlók átlagosan 24%-kal többet költenek, mint az átlagos vásárló.
 • 97% tudatosan keresi a kedvezőbb ajánlatokat vásárlás közben, az elmúlt egy évben pedig 92%-uk vásárolt is így.
 • A hűséges, visszatérő vásárlók 42%-a kihasználja a targetáltan adott kedvező ajánlatokat, míg a nem visszatérőknél ez csak 27%.
 • Még a vásárlói élményen, benyomáson is javíthatsz, merta vásárlók 40%-a okosnak érzi magát, ha megtalálja a jobb ajánlatokat.

Hűségprogram nélkül nincs is stratégiád


 • A fogyasztók 78%-a jobban szeret a különféle hűségért járó előnyökhöz, jutalmakhoz online hozzájutni, mert gyorsabban akarják azokat.
 • A vásárlóid 65%-a a neki adott jutalmakra és ajándékokra úgy tekint, mintha pénzt ajándékoznál neki.
 • A fogyasztók 75%-a azokat a vállalatokat kedveli jobban, amelyek különféle jutalmakat ajánlanak fel. Ezt ki is mutatják: a hűségprogramok tagjai 37%-kal többet költenek átlagosan.
 • És ami talán a legfontosabb: a hűségprogramban részt vevők 87%-a nem bánja, ha cserébe adatokat gyűjtesz a tevékenységéről, viselkedéséről, ha így jobb perszonalizált ajánlatokat nyújtasz neki.

Cross- és upsell: befolyásolás helyben, azonnal


 • A Forrester Research szerint a termékajánlók szerepeltetésével akár 10-30%-kal megemelheted a webshopod bevételét. Azt tudod, hogy nőtt ekkorára az Amazon? Még 2006-ban tették közzé, hogy a bevételeik 35%-át közvetlenül a corss- és upsell-tevékenységüknek köszönhetik.
 • Ha az éppen böngészettnél egy kicsivel magasabb áron elérhető termékeket mutatsz a vásárlódnak, 20-szor akkor eséllyel fog többet költeni nálad, mintha egyszerűen hasonló termékeket ajánlanál neki.
 • Ha egy egyértelműen rosszabb választást is bemutatsz, hogy így könnyebben hozhassák meg a döntést, szintén jól jársz – vásárlóid 78%-a tudatosan méri fel, hogy melyik a számára jobb ajánlat, így befolyásolhatod őket már az oldalon.

Retargeting: ha valakit érdekelsz, mindig nyúlj utána


 • A display reklámok átkattintási aránya nem magasabb 0,07%-nál – a retargetált hirdetéseknél viszont már 0,7% az arány a Business2Community szerint.
 • A retargetált hirdetésekkel megcélzott látogatók 70%-a nagyobb valószínűséggel konvertál.
 • A konverziós arányodat akár 147%-kal is megemelheti az, ha elkezdesz taktikusan retargetált hirdetéseket alkalmazni.
 • A brandedre irányuló kereséseket akár 1046%-kal növelheti meg a retargetálás.
 • A kosárelhagyás ellen is kiváló taktika ez: becslések szerint a kosárelhagyó vásárlók 26%-a visszatér és befejezi a checkout-folyamatot,miután retargetált hirdetéssel célzod meg.

Persze, hogy perszonalizálsz


 • A Barilliance szerint az e-kereskedők bevételeinek körülbelül 31%-a közvetlenül visszavezethető a perszonalizált ajánlatok használatára.
 • A perszonalizált e-mailek megnyitási aránya több mint 30%-kal magasabb, mint azoké, amelyekben semmilyen perszonalizációt nem használsz. Nem mellesleg az ezekből származó vásárlások értéke körülbelül átlagosan 6-szor magasabb is.
 • A vásárlói elégedettséget is növelheted a módszerrel, egészen pontosan 56%-kal az Adestra
 • A vásárlók 80%-a szereti, ha az általuk használt webshopok korábbi vásárlásaik alapján személyre szabottan kínálnak nekik termékeket.
 • Összességében a marketinges szakemberek és a fogyasztók 94%-a szerint legalábbis fontos vagy nagyon fontos a vásárlói élmény szempontjából a perszonalizáció.

Isten nem ver chatbottal


 • A LivePerson egy felmérése szerint 2017-ben a fogyasztók 67%-a használt chatbotot ügyfélszolgálatként – kérdéseket feltéve, tájékozódva, vásárolva. Az egész folyamatot tehát gyorsabbá teheted, megspórolhatod az emberi munkaerőt és szinte ingyen szerezhetsz konverziókat, bevételt.
 • A legjobb e-mail-marketing kampányok 30-40% körüli megnyitásokat hoznak, ami különösen jó eredmény. Ehhez képest viszont egy chatbot könnyedén 80% körüli megnyitási arányt produkál, a 90% felettihez sem kell sok erőfeszítés – és az átkattintási aránynál sem szokatlan az 50%.
 • A felhasználók 89%-a ma már kifejezetten szeret botok segítségével új információkat szerezni,kapni a brandektől ahelyett, hogy a weboldalakat böngészve kellene ezeket felkutatniuk.
FEJEZET 4

Hogyan értelmezd és használd a 2018-as ecommerce statisztikákat?

Mutattunk egy sor adatot, számot, most pedig abban fogunk segíteni, hogy ezeket használva a gyakorlatban is sikeresebb lehess.

Ha azt gondolod, hogy csak egy átfogó, komplex rendszerrel van esélyed versenybe szállni a konkurenseiddel, nagy rá az esély, hogy túlbecsülöd a piacodat. Ez nem ok arra, hogy hátradőlj – sokkal inkább motiválnia kell arra, hogy minél több modern megoldást kezdj alkalmazni, amelyekkel te lehetsz a piacvezető.

Le vagy maradva a stratégiáddal?


Az Econsultancy 2018-as jelentéséhez többek között azt is igyekeztek felmérni, hogy milyen fejlett az egyes cégek e-kereskedelmi stratégiája. A válaszok alapján:

 • 11%-nál mondható fejlettnek a stratégia, dokumentált és 12 hónapra előre meghatározza a fő irányvonalakat.
 • 43%-nál egészen fejlett, de nincsen teljesen gyakorlatba ültetve.
 • 40%-nál nem igazán fejlett, van ugyan, de a vásárlói élmény még ezzel együtt is sok helyen vérzik.
 • 6%-nál teljesen fejletlen, vagy egyáltalán nincs is.

Bizakodásra adhat okot az is, ha legalább halvány elképzelésed van azokról a folyamatokról, amelyek segítenek a bevételeid növelésében – vagy éppen elűzik az oldalaidról a látogatókat. Ugyanehhez a jelentéshez azt is megkérdezték a cégektől, hogy mennyire értik saját folyamataikat, ebből pedig ez világlik ki:

 • 55% csak valamennyire, 14% egyáltalán nem érti, milyen usability szempontok befolyásolják a konverziót.
 • 59% csak valamennyire, 11% egyáltalán nem érti, milyen tartalomtípusokkal vehetők rá a fogyasztók a vásárlásra.
 • 62% csak valamennyire, 10% egyáltalán nem érti, pontosan mi vesz rá egy látogatót a vásárlásra, konverzióra.
 • 62% csak valamennyire, 20% egyáltalán nem érti, miért hagyják ott vásárlói a kosarat, hagynak félbe tranzakciókat.
 • 67% csak valamennyire, 18% egyáltalán nem érti, miért hagyják el az oldalait konverzió nélkül a látogatók.

Ha vagy annyira felkészült, figyeled annyira az analitikát, hogy jó elképzelésed van a fenti, létfontosságú kérdésekre adható válaszokról a saját üzleted esetében, akkor bőven a legjobbak között tudhatod magad.

A fejlődésed kulcsa a kísérletezés – jó hírrel szolgálhatok ismét, mert e téren sem lesz nehéz felzárkóznod.

 • Felhasználói visszajelzésekkel az e-kereskedők 81%-a dolgozik.
 • A/B teszteket 73% futtat.
 • Usability teszteket már csak 51%:
 • Szakértőkkel alig 30% tesztelteti oldalait.
 • Multivariáns teszteket 21% használ csak.
 • Másfajta teljesítménynövelő eszközökkel pedig csak 5% él.

A jövő trendjei


E-kereskedőként nem árt azt is tudnod, hogy a versenytársaid milyen technológiákkal, módszerekkel fognak a következő években kísérletezni. Az Econsultancy felmérésében résztvevő kereskedők ezeket próbálják majd ki legnagyobb arányban 2020-ig:

 • 59% Chatbotok és virtuális asszisztensek
 • 55% Mesterséges intelligencia a perszonalizációban
 • 44% Digitális tárcák, mobilfizetés
 • 40% Közösségi kereskedelem
 • 18% Hangfelismerés
 • 15% Beacon technológia
 • 13% Új interfészek (okosórák, IoT-eszközök stb.)
Mi az a beacon A 2013-ban bemutatott iBeacon az Apple egy technológiai szabványa, lényegében arra ad lehetőséget az alkalmazásoknak, hogy mikrolokációs szinten meghatározzák a helyzetüket, és a felhasználókhoz e helyzet alapján juttassanak el tartalmakat. A segítségével a helyi vállalkozások például reklámokat vagy értékes tartalmakat juttathatnak el a közelben tartózkodó felhasználók számára.

Összességében azt láthatjuk, hogy az e-kereskedők igyekeznek a lehető legjobban alkalmazkodni a technológiai fejlődéshez, amely a vásárlási szokásokat is visszafordíthatatlanul átalakítja. Egyre többen ismerik fel a párbeszéden alapuló kereskedelemben rejlő lehetőségeket, legfőként a chatbotok potenciálját. A világ legnagyobb brandjei ma már mind használják ezeket az Ubertől a Pizza Hutig, és a Facebook közelmúltbéli biztonsági botránya hosszú távon aligha akasztja meg a terjedését.

Az MI-ket is egyre többen fedezik fel, az e-kereskedőknek leginkább talán a perszonalizációban lehet segítségére. Mivel egyre nagyobb a verseny, hogy a kereskedők a lehető legjobb felhasználói, vásárlói élményt adják, a perszonalizáció jelentősége hatalmas (lásd fent a legfrissebb statisztikákat).

A machine learning, vagyis gépi tanulás pedig olyan lehetőséget ad arra, hogy releváns és értékes tartalmakkal célozzuk meg a vevőinket, méghozzá a megfelelő időben, amilyet az ember már nem volna képes még automatizáció segítségével sem biztosítani.

A hangfelismerésen alapuló technológiák, a virtuális asszisztensek szintén a jövőt jelentik – a Google szerint 2016-ban már a keresések 20%-a hangalapú volt.

A végső tanulság a 2018-as ecommerce statisztikákból…


Csak a legnagyobb vállalatok tehetik meg azt, hogy minden egyes mutatót komplex analitikai eszközökkel folyamatosan követnek, adatbányászok, marketingesek és értékesítők teamjeivel elemeztetnek – és nem is biztos, hogy ez az előnyükre válik.

Pro tip A jó kereskedő képes beazonosítani azokat a trendeket, amelyek a saját piacán, saját célközönségénél kiemelhetik őt a konkurensek tömegéből.

Ha egyedi és nagyértékű termékeket árulsz, jó eséllyel nem arra kell koncentrálnod, hogy az átlagos kosárértéket emeld – egy régivágású autókereskedő sem arra törekszik, hogy egy érdeklődőnek két-három autót adjon el, inkább korlátozott készletéből az érdeklődőre szabott legjobb ajánlatokkal minél több lezárást igyekszik felmutatni, vagyis az eladások számát növeli.

Az is lehet, hogy a közönségedet már nem tudod tovább növelni – viszont a statisztikákból azt látod, hogy érdeklődést mutatnak a modernebb hűségprogram-megoldások, például az applikációk iránt, amivel növelheted élettartam-értéküket, elköteleződésüket a branded irányába.

Azt javaslom, hogy ilyen trendeket keress azonosítsd először a saját statisztikáid alapján azokat a pontokat, ahol változtatni már valószínűleg nem tudsz, majd keresd azokat a pontokat, ahol esélyed van a növekedésre.

Egyszerre csak kevés, minél relevánsabb mutatót figyelj, és ne egyszerre igyekezz minden új trendnek megfelelni. Nem kell középméretű vállalkozásként egyszerre forrásokat fektetned a virtuális valóságba, applikációkba, virtuális asszisztensekbe – első lépésként már akár az is elég lehet, ha elindítasz egy chatbotot.

Haladj lépésenként, de azt mindig a trendek és saját adataid alapján, visszakövethető, mérető számszerű célokat kitűzve tedd.